Mama Roux: Ο γύρος του κόσμου σε 7 πιάτα

mama_roux

Το ότι αγαπώ το εστιατόριο Mama Roux με την πολυεθνική κουζίνα, το γνωρίζετε σίγουρα όσοι παρακολουθείτε το Foodaki. Πολυεθνική κι εγώ, όλα αυτά τα ταξιδιάρικα πιάτα με συναρπάζουν. Τις προάλλες μας κάλεσαν σε ένα γευστικό ταξίδι γνωριμίας με την κουζίνα του Mama Roux. Επτά χώρες, επτά πιάτα, επτά ποτά κι επτά τραγούδια από τη live band της βραδιάς.

mama_roux_band

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από το Βέλγιο με απαλή και βελουδένια σούπα βελουτέ κολοκυθάκι με μύδια, σερβιρισμένη με φρυγανισμένο Γαλλικό τοστ με πέστο. Ήπιαμε Yellow Donkey Beer κι ακούσαμε το “Mon Amant de St. Jean” (Emil Carrara). Ακολούθησε η Γαλλία με πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου με μαυροδάφνη και chutney σύκου, σερβιρισμένο με γαλλική μπαγκέτα. Ούσα λάτρης του πατέ, το απόλαυσα με το παραπάνω. Μαζί βέβαια απόλαυσα και το κρασί Chateau Bertranon 2006 Loupiac.  Η μπάντα έπαιζε το Caravan του Duke Ellington.

Βελουτέ με κολοκυθάκι και μύδια

Βελουτέ με κολοκυθάκι και μύδια

Πατέ από συκωτάκια πουλιών με chutney σύκου

Πατέ από συκωτάκια πουλιών με chutney σύκου

Αφήσαμε την Ευρώπη για τη Συρία, όπου δοκιμάσαμε τραγανές αραβικές πίτες με χούμους, ταμπουλέ και μουταμπάλ, και ήπιαμε κοκτέιλ από αγγούρι, μήλο, τζίντζερ και ρόδι, φυσικά χωρίς αλκοόλ. Είπαμε, το Ισλάμ απαγορεύει το αλκοόλ ;) Από τη Συρία μεταφερθήκαμε στη μακρινή Κορέα, με ζουμερό μοσχάρι bulgogi, τηγανιτό ρύζι και καυτερό kimchi. Σβήσαμε την κάψα με Royal Passion, δηλαδή κοκτέιλ βότκας με passion fruit, βανίλια, λεμονόχορτο και γλυκολέμονο κι ακούσαμε Ginseng People (Woody Shaw).

mama_roux (18)

Τραγανές αραβικές πίτες με χούμους

μοσχάρι bulgogi, τηγανιτό ρύζι και kimchi

μοσχάρι bulgogi, τηγανιτό ρύζι και kimchi

Διασχίσαμε τον Ειρηνικό και περάσαμε από την Ασία στην Αμερική, στο Ακαπούλκο του Μεξικό. Εκεί φάγαμε τραγανές πίτες καλαμποκιού με guacamole και γαρίδες μαγειρεμένες με πιπεριές chipotle, τομάτα, lime και κόλιανδρο, σερβιρισμένες με κινέζικο λάχανο. “Αυτό είναι street food” μας είπε η chef Sandra Berten, “θα το φάτε με το χέρι”. Τι ωραία να σου λένε όχι μόνο ότι μπορείς, αλλά και πρέπει να παίξεις με το φαγητό σου!  Το ποτό μας, κοκτέιλ “Paloma” με τεκίλα. Το τραγούδι: La Cucaracha – Tico Tico.

πίτες καλαμποκιού με guacamole και γαρίδες

πίτες καλαμποκιού με guacamole και γαρίδες

Από το Μεξικό πήγαμε στην αγαπημένη του Mama Roux, Νέα Ορλεάνη, με σιγανο-καπνισμένα baby back ribs, σερβιρισμένα με πουρέ πατάτας και baby σπανάκι σωτέ. Αυτά τα έψηνε όλη μέρα ο sous chef Βασίλης Σπόρος σε ειδικό grill-smoker που έφτιαξε ο ίδιος στην ταράτσα! Πιστέψτε με, άξιζαν τον κόπο! Μάλιστα λέγεται ότι το Foodaki έπεσε με τα μούτρα στα παϊδάκια, αλλά αυτά είναι κακόβουλες φήμες που κυκλοφορεί ο “Maintanos” Μάρκο Ρόσσι ;) Ήπιαμε Roux Daiquiri με ρούμι και βασιλικό κι ακούσαμε το Strattin’ With Some Barbeque.

Το ταξίδι μας τελείωσε στη Νέα Υόρκη, το γνωστό “Big Apple”, φυσικά με κρέμα μήλου με καρύδι, σερβιρισμένη σε καραμελωμένα μήλα και συνοδευμένη με λικέρ μήλου Calvados. To τραγούδι: Scrapple From The Apple. Ο,τι και να σας πω για αυτό το γλυκό είναι λίγο. Ήταν η σταρ της βραδιάς! Dear Mama Roux, σας παρακαλώ, μπορείτε να μου φτιάχνετε τέτοιο καραμελωμένο μήλο κάθε φορά που έρχομαι; Please please?

baby back ribs "slow 'n' low" με πουρέ πατάτας και baby σπανάκι σωτέ

baby back ribs “slow ‘n’ low” με πουρέ πατάτας και baby σπανάκι σωτέ

mama_roux (29)

κρέμα μήλου με καρύδι, σερβιρισμένη σε καραμελωμένα μήλα

Από πού προέρχεται το όνομα του εστιατορίου ξέρετε; Είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού του Dr. John, διάσημου μουσικού της Νέας Ορλεάνης. To “mama” θυμίζει το μαμαδίστικο φαγητό. Το “roux” είναι το μείγμα βουτύρου και αλευριού που είναι βάση για πολλές σάλτσες της Γαλλικής και Κρεολικής κουζίνας (π.χ. μπεσαμέλ). Ο John Higgins, δημιουργός του Mama Roux, γεννημένος στην Αμερική, παιδί των 60s, αγαπά την ελεύθερη σκέψη, την R&B μουσική και τη multi-ethnic κουζίνα. Στην Ελλάδα τον έφερε ο έρωτας για μια Ελληνίδα. Φυσικά. ;)

Η ατμόσφαιρα στο Mama Roux είναι χαλαρή, πολυεθνική κι οικογενειακή όπως η κουζίνα του αλλά και οι άνθρωποί του: η chef Sandra Berten από το Βέλγιο κι έχει ζήσει σε όλο τον κόσμο, από το Ιράκ έως την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο sous-chef Βασίλης Σπόρος αγαπά τα Southern BBQs, την κουζίνα της Νέας Ορλεάνης και της Ασίας. Ο Ahmad Alraee, είναι υπεύθυνος για τα πιάτα από τη Συρία, ο Βέλγος Jean Louis για τις Γαλλικές συνταγές κι ο ιδρυτής John Higgins για τα Μεξικάνικα πιάτα. Ο Μπάμπης Ζιντίλης είναι ο mastermind πίσω από την γλυκιά καταστροφή που ήταν το καραμελωμένο μήλο… Last but not least, η Πόπη Σεβαστού, έκανε όλο το βράδυ τα μαγικά της κι έφτιαχνε τέλεια κοκτέιλ!

Από αριστερά προς δεξιά: Βασίλης Σπόρος, Sandra Berten, John Higgins

Από αριστερά προς δεξιά: Βασίλης Σπόρος, Sandra Berten, John Higgins (Photo: Mama Roux)

Σημείωση: μη χάσετε το διάσημο brunch μενού του Mama Roux τις Κυριακές, με burger, eggs benedict, pancakes, tost , croque monsieur κι άλλα πολλά. Επίσης, από Δευτέρα έως Σάββατο, 10.00 – 12.00, το Mama Roux σερβίρει πρωϊνό με pancakes, bagel, αυγά, γιαούρτι, καφέ και χυμό.

Πρωινό στο Mama Roux

Πρωινό στο Mama Roux (photo: Mama Roux)

Πληροφορίες:

Mama Roux
Αιόλου 48, Αθήνα
Τηλ. 213 004 8382

Facebook page: www.facebook.com/pages/Mama-Roux/264571513559218

Μη χάνετε συνταγή!

όλα τα νέα κι οι συνταγές στο inbox σας κάθε Δευτέρα

Comments

  1. says

    Χόρτασε το μάτι μου!!! Πιάτα με τεράστια ποικιλία και όμορφα σερβιρισμένα να σε κάνουν να θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα! Μεταξύ μας και εγώ κάπου στα παιδάκια θα χανόμουν!
    Υπέροχο και το καραμελωμένο μήλο!!
    Φιλιά

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!