Χριστουγεννιάτικη πίτα με γαλοπούλα ή κοτόπουλο

Christmas Turkey and Stuffing Pie

Ας πούμε ότι φτιάξατε ωραία ψητή γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα (και κοτόπουλο δεκτό). Ας πούμε επίσης ότι σας περίσσεψε και τώρα κανείς δεν θέλει να ξαναφάει το ίδιο φαγητό δεύτερη ή τρίτη μέρα. Ακόμη σας περίσσεψε γέμιση με κάστανα. Τι κάνουμε; Τα πετάμε; Τα τρώει όλα η μαμά και παχαίνει; ΟΧΙ! Τα φτιάχνουμε σούπερ νόστιμη γαλοπουλόπιτακοτόπιτα) με κουκουνάρια, κάστανα και σταφίδες! Για να την κάνουμε μάλιστα λίγο πιο trendy, της βάζουμε και μερικά αποξηραμένα κράνμπερυ (cranberries). Προσωπικά είναι τα αγαπημένα μου με τη γαλοπούλα, περισσότερο κι από τις σταφίδες.

Christmas Turkey and Stuffing Pie

Σας δίνω τη συνταγή με συγκεκριμένες ποσότητες υλικών αλλά νιώστε ελεύθεροι, feel free που λένε, να βάλετε ο,τι σας έχει περισσέψει από γέμιση και γαλοπούλα. Αν δείτε ότι έχετε πολύ υλικό, θα πρότεινα να αντικαταστήσετε το φύλλο κρούστας με φύλλο κουρού ή σφολιάτα για να «σηκώνει» περισσότερο υλικό. Το φύλλο κρούστας είναι πιο «φινετσάτο» και καλύτερα να μην παραγεμίσουμε την πίτα.

Christmas Turkey and Stuffing PieChristmas Turkey and Stuffing Pie

Χριστουγεννιάτικη κοτόπιτα με κάστανα
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Εύκολη πίτα με τα περισσέματα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Συνδυάζουμε ψητή γαλοπούλα ή κοτόπουλο με τα κάστανα, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια της γέμισης. Για πιο "γκουρμέ" αποτέλεσμα, προσθέτουμε συκωτάκια πουλιών και αποξηραμένα κράνμπερυ. Τα δένουμε μαζί με γραβιέρα Νάξου και μια αραιή μπεσαμέλ.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 6
Ingredients - Υλικα
  • 700γρ ψημένο ψαχνό κοτόπουλο ή γαλοπούλα
  • 150γρ συκωτάκια πουλιών
  • 200γρ γραβιέρα Νάξου τριμμένη
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη
  • 60γρ μαυρες σταφίδες
  • 100γρ κουκουνάρια
  • 2 κρεμμύδια
  • 300γρ κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 60γρ σταφίδες μαύρες
  • 60γρ αποξηραμένα κράνμπερυ
  • 1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γλ. δεντρολίβανο αποξηραμένο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 100γρ βούτυρο λιωμένο
Για τη μπεσαμέλ
  • 750ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 2½ κ.σ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί για πίτες. Ψιλοκόβουμε το ψαχνό της γαλοπούλας ή του κοτόπουλου, τα συκωτάκια και τα κάστανα. Τα βάζουμε όλα μαζί σε μεγάλο μπωλ.
  2. Σε ένα μικρό τηγάνι ή σαγανάκι βάζουμε τα κουκουνάρια και τα ζεσταίνουμε, χωρίς λάδι, μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν. Τα προσθέτουμε στο μείγμα της γαλοπούλας.
  3. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, με το λάδι, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Να μην πάρει χρώμα. Το προσθέτουμε στη γαλοπούλα. Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε.
  4. Τρίβουμε λίγο με το χέρι μας το δεντρολίβανο και το προσθέτουμε στο μείγμα της γέμισης. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κράνμπερυ και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.
  5. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει πλήρως, προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει.
  6. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και χτυπάμε με το πηρούνι ή τον αυγοδάρτη να ενωθούν με την κρέμα. Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ στο μείγμα της γαλοπούλας κι ανακατεύουμε.
  8. Παίρνουμε τα μισά φύλλα κρούστας και τα βάζουμε, αλειμμένα καλά ένα-ένα με το λιωμένο βούτυρο, στο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση κι απλώνουμε καλά.
  9. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης βουτυρωμένα καλά. Διπλώνουμε προς τα μέσα όσα φύλλα περισσεύουν. Χαράσουμε την επιφάνεια σε κομμάτια ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε. Ρίχνουμε όσο βούτυρο μας περίσσεψε. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Είναι ακόμα νοστιμότερη την επόμενη μέρα.

 

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!