Τυροπιτάκια Κουρού με Φέτα (βραβευμένη συνταγή)

τυροπιτάκια κουρού

Στην οικογένεια είμαστε φανατικοί των τυροπιτακίων; τυροπιτακιών; τυροπιτ… ; ουφ! Αυτών, τέλος πάντων, των μικρών, στρουμπουλών, αφράτων και διακριτικά αλμυρών εδεσμάτων που σε προκαλούν να τα φας, έτσι όπως στρογγυλοκάθονται , φρεσκοψημένα, στο πιάτο και μοσχοβολούν ψημένο τυράκι και σπιτική ζύμη!

tiropitakia1

Σας αρέσει κι εσάς η μυρωδιά της μαγιάς στα ψημένα ζυμωτά; Εγώ τη λατρεύω. Το καλύτερο μου είναι να μυρίζω ο,τι έχω φρεσκοψήσει μόλις έχει βγει ζεστό ζεστό από το φούρνο. Εντάξει, το καλύτερο μου είναι στην πραγματικότητα να τα τρώω, αλλά λέμε τώρα ;) Έτσι ήταν αδύνατον να αντισταθώ στην ιδέα να φτιάξω τη δική μου ζύμη για τυροπιτάκια. Τελικά, είναι πολύ εύκολη! Μάλιστα, αυτή συνταγή μου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Στείλε τη Συνταγή σου” στο τεύχος Νοεμβρίου 2013 και ήταν μία από τις πέντε που βραβεύτηκαν εκείνο το μήνα!

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή: πρώτα, ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ (δείτε συνταγή παρακάτω). Μετά, χτυπάμε το βούτυρο με τα αυγά στο μίξερ, να αφρατέψει. Ενώνουμε τα δυο μείγματα με το κουτάλι και φτιάχνουμε μια ζύμη. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά κι ελαστική, χωρίς να κολλά στα δάχτυλα. Μπορούμε να τη βοηθήσουμε με λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειάζεται, αλλά ουσιαστικά με το ζύμωμα θα στρώσει. Τη βάζουμε στο ψυγείο να “ξεκουραστεί” για μισή ώρα (κι εμείς μαζί!)

collage2-1

016

Κατόπιν, φτιάχνουμε τη γέμιση, λιώνοντας τη φέτα κι ανακατεύοντας την με τα αυγά και τα μυρωδικά μας. Καλά μέχρι εδώ υποθέτω; ;)

collage2-2

 Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο που καθόταν κι έκανε το beaute της, τη βάζουμε κάτω στον πάγκο της κουζίνας (καθαρό ελπίζω κι ελαφρά αλευρωμένο!) και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο, πάχους περίπου 1 πόντο. Παίρνουμε ένα (καθαρό!) ποτήρι και κόβουμε τη ζύμη σε κύκλους. Σε κάθε κύκλο βάζουμε από 1 με 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Κλείνουμε προσεκτικά και πατάμε τις άκρες με τα δάχτυλα να ενωθούν. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 180C για μισή ώρα. Μετά ανοίγουμε το φούρνο κι όποιος προλάβει πρόλαβε! ;)

collage1-2

tiropitakia3

Η συνταγή σε οργανωμένη μορφή καλή για εκτύπωση:

Τυροπιτακια Κουρου με Φετα (βραβευμενη συνταγη)
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe source - Πηγη:
Serves - Μεριδες: 40-50
Ingredients - Υλικα
  • 580γρ - 600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εξαρτάται από το αλεύρι)
  • 2 κ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250γρ βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου (δηλ. έξω από το ψυγείο για λίγο να μαλακώσει)
  • 3 αυγά και 1 κρόκος
  • 300γρ γιαούρτι αγελάδος
  • 200γρ φέτα (αλμυρή κατά προτίμηση)
  • 100γρ ανθότυρο
  • 1-2 κ.σ. γάλα για επάλειψη
  • 1 κ. γλυκού (κοφτό) αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • (προαιρετικά) ½ κ. γλυκού δυόσμος ξερός
Instructions - Οδηγιες
  1. Σε ένα μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στο μίξερ χτυπάτε το βούτυρο αρχικά μόνο του για λίγα δευτερόλεπτα και μετά προσθέτετε εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι και 1 αυγό. Όταν αρχίσει η ζύμη να σφίγγει, αλλάζετε τα χτυπητήρια με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες (αν έχει το μίξερ). Αλλιώς ζυμώνετε με το χέρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν να γίνει ελαστική χωρίς να κολλάει στα δάχτυλα. Την αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη με σελοφάν για μισή ώρα να "ξεκουραστεί".
  2. Σε ένα λεκανάκι λιώνετε με πηρούνι τη φέτα καλά μαζί με το ανθότυρο. Προσθέτετε δύο αυγά και λίγο πιπέρι. Αν σας αρέσει ο δυόσμος μπορείτε να τον προσθέσετε τώρα. Αν σας αρέσουν αλμυρές οι τυρόπιτες βάλτε και λίγο αλάτι, μισό κουταλάκι. Ανακατεύετε τα υλικά να γίνουν περίπου σαν κρέμα.
  3. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη την ανοίγετε σε φύλλο, πάχος περίπου μισό δάχτυλο. Με ένα ποτήρι του νερού κόβετε τη ζύμη σε στρογγυλά πιτάκια. Αν δεν έχετε ποτήρι ή βιάζεστε, μπορείτε να την κόψετε και με μαχαίρι σε τετράγωνα. Η ζύμη έχει την τάση να "μαζεύει" όσο περνάει η ώρα, οπότε θα χρειαστεί να ξαναπατήσετε τα πιτάκια με τον πλάστη ή την παλάμη σας να ανοίξουν.
  4. Παίρνετε από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τη βάζετε στο κέντρο σε κάθε πιτάκι. Διπλώνετε κάθε πιτάκι στα δύο και με τα δάχτυλα πατάτε τις άκρες γύρω-γύρω να ενωθούν. Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Στο τέλος χτυπάτε ένα κρόκο αυγού με μια κουταλιά γάλα σε ένα μπωλάκι κι αλείφετε τα τυροπιτάκια.
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C με αέρα για 30 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου (αν προλάβουν να κρυώσουν πριν εξαφανιστούν!)

 Σχόλια, ερωτήσεις, εντυπώσεις; Μιλήστε μου στα σχόλια ;) Επίσης μπορείτε να με βρείτε στο Facebook,  το Twitter, το Bloglovin, το Pinterest και το Instagram !

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    Τέλεια τυροπιτάκια, θα εξαφανίζονταν στο λεπτό! Ελεάννα στείλε μου σε παρακαλώ το mail σου για να σου στείλω το link που σου έλεγα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: