Τιραμισου με Φραουλες και Κρεμα

(for English, scroll down) 

 

strawberry tiramisu

Αυτό είναι ένα γλυκό αέρινο, αφράτο κι πλούσιο σαν ανοιξιάτικο συννεφάκι! Τρως μια κουταλιά και γεμίζει το στόμα σου γλυκιά κρέμα βανίλια και δροσερή φράουλα! Θαρρείς κι η άνοιξη έγινε γλυκό κι ήρθε στο πιάτο μας. Το καλύτερο είναι πώς η εμφάνιση του πρέπει να είναι έτσι χύμα, με τις κρέμες και τη σάλτσα φράουλας να ξεχειλίζουν από παντού. Πολύ εύκολο να γίνει και  ακόμα πιο εύκολο να φαγωθεί.

 

strawberry tiramisu

Τώρα η όλη ονομασία “τιραμισού” ίσως δεν είναι η καταλληλότερη, αφού το γλυκό δεν έχει καφέ και “τιραμισού” στα Ιταλικά σημαίνει “ξύπνα με” και το αυθεντικό τιραμισού υποτίθεται σε ξυπνάει χάρη στον καφέ που περιέχει. Όμως η εκδοχή με φράουλες “ξυπνά” τις αισθήσεις κι είναι τόσο απολαυστική και δροσερή, που αισθάνεσαι πολύ καλύτερα αφού το φας, ακόμα και χωρίς τον καφέ.

Strawberry Tiramisu Recip

Στη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα σαβαγιάρ χωρίς γλουτένη της εταιρίας Schar, αλλά βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλασικά σαβαγιάρ.  Όλα τα προϊόντα Schar είναι εξαιρετικής ποιότητας και πολύ νόστιμα, το είδα πρώτη φορά στη μακαρονάδα με κιμά που έφτιαξα με σπαγγέτι χωρίς γλουτένη. Το ξέρατε ότι τα βρίσκετε στα φαρμακεία κι είναι επιδοτούμενα από τον ΕΟΠΥΥ για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη; Εγώ πάντως δεν το ήξερα. Το έμαθα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Γλουτένη.

Τιραμισου με Φραουλες και Κρεμα
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Συνταγή για εναλλακτικό τιραμισού με κρέμα από τυρί Philadelphia και φρέσκες φράουλες.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Serves - Μεριδες: 6-8
Ingredients - Υλικα
  • 12 μπισκότα σαβαγιάρ
  • ⅓ φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
  • 2 κ.σούπας κονιάκ
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 250γρ τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
  • 250ml κρέμα γάλακτος (πλήρη)
  • 400γρ φρέσκες φράουλες
  • ½ φλ. και 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γλυκού βανίλια υγρό εσάνς ή 1 καψάκι σκόνη
  • ⅓ φλ. κοπανισμένα φυστίκια Αιγίνης (ωμά, ανάλατα και χωρίς φλούδα)
Instructions - Οδηγιες
  1. Ανακατεύετε το χυμό πορτοκαλιού με το κονιάκ. Πλένετε και καθαρίζετε τις φράουλες. Τις μισές τις βάζετε στο μπλέντερ ή πολυκόφτη (multi) μαζί με 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη και λίγο από το χυμό λεμονιού και τις πολτοποιείτε. Τις υπόλοιπες μισές τις κόβετε σε μικρά κομμάτια με ένα μαχαίρι. Ρίχνετε λίγο από το χυμό λεμονιού στις κομμένες φράουλες και άλλη 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη κι ανακατεύετε. Αφήνετε στην άκρη για αργότερα.
  2. Στο μίξερ χτυπάτε το τυρί κρέμα με με το ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα. Το μεταφέρετε σε άλλο μπολ και καθαρίζετε τον κάδο του μίξερ και τα χτυπητήρια. Στον καθαρό κάδο χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια και 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Με ένα κουτάλι ανακατεύετε προσεκτικά τη μισή σαντιγί με την κρέμα τυριού να ενοποιηθούν. Την υπόλοιπη μισή σαντιγί τη βάζετε στο ψυγείο.
  3. Βουτάτε τα σαβαγιάρ στο χυμό πορτοκαλιού με το μπράντυ και στρώνετε τα μισά σε ένα μικρό πυρέξ διαστάσεων 25X16 εκ. Ρίχνετε από πάνω τον μισό πολτό φράουλας. Καλύπτετε με τα ⅔ της κρέμας τυριού-σαντιγί και από πάνω βάζετε τις μισές κομμένες φράουλες. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ, κατόπιν τον υπόλοιπο πολτό φράουλας, την υπόλοιπη κρέμα και τις κομμένες φράουλες.
  4. Σκεπάζετε με την υπόλοιπη σαντιγί και πασπαλίζετε με τα κοπανισμένα φυστίκια Αιγίνης. Αφήνετε στο ψυγείο για 8-12 ώρες πριν το σερβίρετε ώστε να μαλακώσουν τα σαβαγιάρ.

Σας άνοιξε την όρεξη αυτή η συνταγή; Θέλετε κι άλλες; Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μου newletter για να μην χάνετε συνταγή! Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή να με ακολουθείστε με στο Twitter, το Bloglovin, το Pinterest και το Instagram !


In English:

 

strawberry tiramisu

If there’s a dessert I truly love that’s cheesecake. I love the subtle sweetness of the cheese cream filling. On the other hand, strawberries and cream is a classic combination. This rich yet airy dessert is like a no-bake cheesecake with strawberries and cream. Where does the “tiramisu” come into the scene?.  It also is made of layers of cream cheese and savoiardi biscuits (ladyfingers). “Tiramisu” means “pick me up” in Italian, and the original dessert features coffee. This Strawberry Tiramisu can also be considered a “pick me up”, as the flavours of creamy vanilla and sweet and tangy strawberry wake up the senses! One sure feels much happier afterwards!

 

strawberry tiramis

For this recipe I used gluten-free lady finger biscuits by Schar, the No1 company for gluten-free products worldwide, but of course you can always use the regular kind. I was amazed by the variety and quality of Schar products. I made a great Spaghetti Bolognese with them too!

Strawberries'n'Cream Tiramisu
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe for a cool and airy tiramisu of strawberries and cream cheese.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Serves - Μεριδες: 6-8
Ingredients - Υλικα
  • 12 ladyfingers (savoiardi) biscuits
  • 2 tbs brandy
  • ½ cup + 3 tbs icing (confectioner's) sugar)
  • 250ml whipping cream
  • 250g cream cheese (e.g. Philadelphia cheese)
  • 400g fresh strawberries
  • ⅓ cup fresh orange juice
  • juice from ½ lemon
  • 1 tsp vanilla flavouring
  • ⅓ cup chopped pistachio nuts (not roasted and unsalted)
Instructions - Οδηγιες
  1. Mix together the orange juice and brandy. Wash and drain the straweberries. Cut off the leaves. Take half the strawberries and puree them in a blender with half the lemon juice and 1 tbs icing sugar.
  2. Chop the rest of the strawberries into small pieces using a knife. Drizzle with the rest of the lemon juice and 1 tbs icing sugar.
  3. Using an electric mixer, beat the cream cheese with the ½ cup icing sugar until soft and creamy.
  4. Change bowls and clean the mixer beaters. Whisk the cream until soft peaks appear. Add the 1 tbs icing sugar and vanilla flavouring and continue beating until you have stiff pick, but don't overbeat or it will turn into butter.
  5. Take half of the whipped cream and incorporate it with the cream cheese by gently stiring with a spoon.
  6. Dip the savoiardi/ladyfingers into the orange juice and brandy mixture. Layer half of the biscuits on the bottom of a 25X16 cm rectangular glass oven dish. Drizzle with half the strawberry puree. Spoon ⅔ of the cream cheese mixture on the biscuits and add half the chopped strawberries. Repeat with the rest of the biscuits, strawberry puree, cream cheese and chopped strawberries. Cover the dessert with the rest of the whipped cream and garnish with chopped pistachio nuts. Cool it overnight or for 8-12 hours to allow the biscuits to completely soften before serving.

Did this recipe wet your appetite for more? Subscribe to my weekly newsletter and never miss a recipe! Also, keep in touch via FacebookTwitterPinterestInstagram and Bloglovin!

 

Μη χάνετε συνταγή!

όλα τα νέα κι οι συνταγές στο inbox σας κάθε Δευτέρα

Comments

  1. says

    Δροσερό και πολύ ελαφρύ γλυκάκι!
    Μου αρέσει που δείχνει έτσι αέρινο και ανεπιτήδευτο.
    Φιλιά πολλά Ελεαννάκι!

    • Eleanna says

      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Ερμιόνη μου! Φιλάκια!

  2. says

    πανευκολο και σουπερ γλυκο!! σιγουρα θα το κανω και θα το καθιερωσω!! φαε ενα κομματακι στην υγεια μου να με γλυκάνεις!!

    • Eleanna says

      Εντάξει, δεν θα ζοριστώ πολύ ξέρεις να το φάω στην υγειά σου! Μόνο ένα κομματάκι; Να φάω μήπως δυο για να είμαστε σίγουροι ότι θα πιάσει; ;)

  3. giota says

    τελειο γλυκο..το τσακισαμε…σε ευχαριστω γλυκεια μου..

    • Eleanna says

      Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε Γιώτα! Ελπίζω να αφήσατε και λίγο για αύριο, θα δεις είναι πολύ καλύτερο την επόμενη! ;)

  4. says

    Αυτό το τιραμισού είναι για μένα, που δεν τρελαίνομαι για το κανονικό, με τον καφέ! Πολύ ωραία η ιδέα σου Ελεάννα, και η παρουσίαση εκπληκτική!

    • Eleanna says

      Α, καλά, θα ενθουσιαστείς! Σαν αφρός είναι! ;) Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! :*

  5. says

    Καλημέρα Ελεάννα… υπέροχο το γλυκό σου και δεν πειράζει εμείς μπορούμε να το λέμε φραουλοτυραμισού!!! Το λάτρεψα!!!!
    ΦΙλιά και καλή Εβδομάδα!

    • Eleanna says

      Συμφωνώ Κική μου! Χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλάκια!

  6. says

    Πολύ καλοκαιρινό κ νόστιμο γλυκάκι! Εύγε, Ελεάννα μου!
    Φιλάκια!

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!