Σοκολατόπιτα με Ταχίνι (Νηστίσιμη)

Ποιος είπε ότι η νηστεία δεν μπορεί να είναι γλυκιά και σοκολατένια; Αν σας αρέσει η γεύση του χαλβά του εμπορίου με το ταχίνι, θα σας αρέσει σίγουρα κι αυτή η σιροπιαστή παραλλαγή της σοκολατόπιτας, που είναι και νηστίσιμη και υγιεινή, χωρίς αυγά και βούτυρο.  Γίνεται εύκολα και χωρίς μίξερ.

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 290 γραμμάρια)
  • 300γρ ταχίνι (βρήκα βαζάκι στα σούπερμαρκετ ακριβώς τόσο)
  • χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κ.γλυκού baking powder
  • 1 κ.γλυκού μαγειρική σόδα
  • 6 κ. σούπας κακάο 
  • 1 φλιτζάνι νερό (200ml περίπου)  
  • 1/4 φλιτζανιού μπράντυ ή κονιάκ (50-60 ml)

    Για το σιρόπι: 

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας σιρόπι γλυκόζης ή χυμό από μισό λεμόνι
Οδηγίες:
  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C στον αερόθερμο.
  2. Σε μεγάλο μπωλ ανάμειξης βάζετε το αλεύρι, το baking powder, τη ζάχαρη και το κακάο και τα ανακατεύετε. 
  3. Προσθέτετε το μπράντυ στο χυμό του πορτοκαλιού και κατόπιν τη σόδα. Ανακατεύετε να λιώσει και τα προσθέτετε στο αλεύρι με τη ζάχαρη. (Δεν χρειάζετε να τα ανακατέψετε με το αλεύρι ακόμη)
  4. Προσθέτετε στο αλεύρι και το χυμό το ταχίνι με το νερό και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι. Θα γίνει ένας χυλός που θα μοιάζει με του κέικ αλλά θα είναι πιο μαστιχωτός. 
  5. Βουτυρώνετε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26 ή 28 εκατοστά (ανάλογα θα βγει πιο φουσκωτή η πίτα). Ρίχνετε εκεί τη ζύμη, ισιώνετε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και την ψήνετε για 30-35 λεπτά. Μπορείτε να ελέγξετε αν είναι έτοιμη στα τελευταία 5 λεπτά βυθίζοντας ένα καθαρό μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού (όπως κάνουμε στα κέικ). Αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.
  6. Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνετε μέσα στο ταψί να κρυώσει. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέστε στο τέλος τη γλυκόζη (ή το χυμό λεμονιού) και βράστε για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το σιρόπι σιγά σιγά στη χλιαρή σοκολατόπιτα. Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει πλήρως το σιρόπι της πριν τη σερβίρετε.
Σημείωση: Δεν είναι “πολύ” γλυκιά, δηλαδή δεν είναι σαν μπακλαβάς ας πούμε, γιατί έχει κακάο κι όχι λιωμένη σοκολάτα. Αν σας αρέσουν οι πολύ γλυκιές γεύσεις μπορείτε να αυξήσετε λίγο τη ζάχαρη μέσα στη ζύμη, π.χ. σε 2/3 του φλιτζανιού. 

Σχολιάστε μέσω Facebook, Google και Wordpress (κάντε κλικ στον κάθε τίτλο)

Loading Facebook Comments ...

Comments

  1. Eleanna says

    Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι μου είχε ξεφύγει το σχόλιο σου Αναστασούλα! Ναι, αξίζει να το δοκιμάσεις το ταχίνι έτσι! Φιλιά!

  2. Nana Leontidou says

    Γεια σου Ελεάννα και καλώς σε βρήκα! Υπέροχη η νηστίσιμη εκδοχή της σοκολατόπιτας σου. Το ταχίνι αντικαθιστά πλεονεκτικά το βούτυρο ή το λάδι κάνοντας
    το γλυκό σου ακόμη πιο υγιεινό! Ο συνδυασμός ταχίνι με σοκολάτα ή κακάο
    μου αρέσει πολύ και σίγουρα απογειώνει τη γεύση της σοκολατόπιτας.
    Σίγουρα θα τη δοκιμάσω!

  3. Anastasia Th says

    αν και δεν ειμαι φαν του ταχινιού, αυτο το κεικ ισως ειναι αφορμη να παω να παρω ταχινι και να το δοκιμάσω!!!

  4. Silena says

    Πολύ λαχταριστό φαίνεται το γλυκό σου Eleanna!
    Κακάο και ταχίνι είναι απ΄ τα αγαπημένα μου υλικά, οπότε είναι στις γευστικές μου προτιμήσεις!!!
    Καλό απόγευμα!

  5. Ερμιόνη says

    Ο συνδυασμός ταχίνι-πορτοκάλι-κακάο τώρα τελευταία έχει γίνει από τους αγαπημένους μου! Ωραίο γλυκάκι για νηστεύοντες και μη!
    Φιλιά!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>