Χαλβάς Σιμιγδαλιού με Πορτοκάλι, Σταφίδες κι Αμύγδαλα

IMG_1140
Αυτή η συνταγή είναι από τις λίγες που έχουν διασωθεί από τις συνταγές των γιαγιάδων μου. Η συγκεκριμένη είναι της γιαγιάς Άννας από τη μεριά του πατέρα μου (ναι, Άννα… πώς νομίζετε κατέληξαν να με βαφτίσουν Ελεάννα; Ελένη και Άννα οι δυο γιαγιάδες, μια η εγγονή, πάλι καλά που ταίριαζαν τα ονόματα!). Η μαμά μου λατρεύει αυτό το χαλβά. Τον έφτιαξα για την Καθαρή Δευτέρα κι αν κρίνω από τα πιάτα που πηγαινοέρχονται κουζίνα – καθιστικό, δεν τον βλέπω να μένει! Νωρίς τον έφτιαξα. ;)
IMG_1171

Το χαρακτηριστικό αυτής της συνταγής είναι ότι ο χαλβάς είναι ελαφρά σκουρωπός, δεν είναι ανοιχτόχρωμος. Αυτό γιατί με το καβούρδισμα στην κατσαρόλα, η ζάχαρη ελαφρά καραμελώνει κι ο χαλβάς αυτός αρχίζει να θυμίζει τον Φαρσάλων με την ωραία καραμελένια επιφάνεια. Έτσι μας αρέσει, έτσι τον φτιάχνουμε. Αν εσείς τον προτιμάτε πιο ανοιχτόχρωμο, απλά καβουρδίστε το σιμιγδάλι λιγότερη ώρα.

Έτσι πρέπει να δείχνει το σιμιγδάλι αφού το καβουρδίσετε. Πιο σκούρο θα πικρίσει και πιο ανοιχτό θα είναι άνοστο:

IMG_1137

Η συνταγή αυτή γίνεται με Βιτάμ ή μαργαρίνη τύπου Βιτάμ. Γίνεται και με καλαμποκέλαιο, αλλά η γιαγιά την έφτιαχνε πάντα με Βιτάμ κι έτσι δεν ξέρω την ισοδύναμη ποσότητα λαδιού. Υποθέτω με το μάτι ότι 1 1/2 φλιτζάνι θα πρέπει να κάνει. Αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ με λάδι. Εύχομαι καλή επιτυχία στη συνταγή, καλές Απόκριες και καλά Κούλουμα!

Χαλβάς Σιμιγδαλιού,με Πορτοκάλι, Σταφίδες κι Αμύγδαλα
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 6-8
Ingredients - Υλικα
  • 1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 200γρ μαργαρίνη τύπου Βιτάμ
  • 60γρ ή ½ φλιτζ. σταφίδες ξανθές
  • 30γρ ή ¼ φλιτζ. σταφίδες μαύρες
  • 1 φλιτζ. αμύγδαλο χωρίς τη φλούδα
  • 2 μασουράκι κανέλα
  • 4 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 4 σποράκια κάρδαμο
  • 150ml χυμό πορτοκαλιού (περίπου 2 πορτοκάλια)
  • 1 κομμάτι φλούδα λεμονιού
  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι
  • 4 φλ. νερό
Instructions - Οδηγιες
  1. Ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη και το μέλι μαζί με το νερό, την κανέλα, το γαρύφαλο, τη φλούδα λεμονιού, το γλυκάνισο και το κάρδαμο για 5' (το σιρόπι θα είναι αραιό). Το αφήνετε να χλιαρίνει και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνετε τη μαργαρίνη και την αφήνετε να κάψει για 5-6 λεπτά (θα αρχίσει να σκουραίνει ελαφρά). Ρίχνετε τα δύο σιμιγδάλια και ανακατεύετε καλά για 7'-10' σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει το σιμιγδάλι ξανθό σκούρο προς καφέ. Προσθέστε το αμύγδαλο και τις σταφίδες, ανακατέψτε κι αποσύρετε από τη φωτιά.
  3. Ρίχνετε σιγά σιγά το σιρόπι. Προσοχή γιατί το σιμιγδάλι είναι καυτό και το σιρόπι θα κοχλάσει έντονα. Ανακατέψτε.
  4. Γυρίζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και τη βάζετε να ξαναβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι ν'απορροφηθεί το σιρόπι και να ξεκολλάει ο χαλβάς από τον πάτο της κατσαρόλας καθώς ανακατεύετε.
  5. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά πριν το μεταφέρετε σε φόρμα (π.χ. φόρμα για κέικ). Αφήνετε το χαλβά να κρυώσει πλήρως και να σφίξει. Αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα (όπως το ζελέ ή την κρέμα καραμελέ) και σερβίρετε το γλυκό πασπαλισμένο με κανέλα και ζάχαρη άχνη προαιρετικά.
Notes - Σημειωσεις
Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε το μέλι με 1 φλ. ζάχαρη ξανθή. Έτσι τον έφτιαξα φέτος κι ήταν εξίσου ωραίος!

 


semolina halva with orange and spices
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Halva, can be found in three types: made of semolina (as in this recipe), corn flour (called the "Farsala" type) and the one made of tahini paste, which is more often shop-bought than home-made. As it is a vegan/vegetarian dessert, it is often consumed during periods of fasting, such as the pre-Easter Lent, nominally lasting for forty days. Not all Greeks fast all days of Lent and not at the same fidelity to the rules. Nevertheless, halva is a relatively easy, low-cost and flavourful dessert, much loved by all. This is my paternal grandmother's recipe for semolina halva.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 8
Ingredients - Υλικα
  • 200g margarine
  • 1 cup fine semolina
  • 1 cup coarse semolina
  • 2½ cups sugar
  • 1 cup honey
  • 4 cups water
  • ½ cup sultanas (60g)
  • ¼ cup raisins (30g)
  • 2 cinnamon sticks
  • 4 cloves clover
  • 4 pods of cardammom
  • 1 star anise
  • 150ml fresh orange juice (or about juice from 2 oranges)
  • 1 lemon rind
Instructions - Οδηγιες
  1. First prepare the syrup: in a medium saucepan, add the water, sugar, honey, spices and lemon rind and bring them to boil over a medium heat. Boil gently for 5 minutes. Syrup will be runny. Let cool down slightly and add the orange juice. Stir to blend.
  2. In a large saucepan, put the margarine and heat it over a high heat. Make sure the butter boils after it has melted for another 5 minutes and has started to darken in colour a bit. Then, reduce the heat slightly and quickly add the semolina (fine and coarse). Stir with a wooden spoon and roast the semolina for about 10 minutes or until it resembles a coffee latte. Then add the sultanas, raisins and almonds, stir and remove from heat.
  3. Slowly pour the syrup into the semolina mixture, but be careful for it will boil instantly and might burn your hand, as the semolina is very hot. After a few spoonfulls the temperature has fallen and it's easier to handle.
  4. Return the saucepan to the heat and boil the pudding over a medium to high heat, stirring continuously with a wooden spoon, until it thickens and the saucepan bottom starts to show when you stir the dessert.
  5. Then, remove the saucepan from the heat, cover with a clean towel for 10 minutes. Afterwards transfer it to a bundt cake pan and fill it with the semolina mixture. No need to grease the cake pan in advance. Let the dessert cool completely before turning over onto a serving plate. Serve with extra cinnamon powder and icing sugar, if prefered.

 

Μη χάνετε συνταγή!

όλα τα νέα κι οι συνταγές στο inbox σας κάθε Δευτέρα

Comments

    • says

      Ευχαριστώ πολύ Πέλα! Καλώς σε βρήκα κι εγώ με τη σειρά σου, ωραιότατο το blog σου :)

  1. says

    Γλυκάκι που αρέσει σε όλους νομίζω!!!!
    Και που δεν το βαριόμαστε ποτέ!!!!
    Σου έγινε πολύ λαχταριστός!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!!

  2. Vita says

    Η συνταγή της γιαγιάς σου μοιάζει πολύ με της δική μου γιαγιάς που είναι βέβαια πιά και δική μου. Μόνο βέβαια που εμείς βάζουμε ελαιόλαδο, κρητικές γαρ… Αρκεί μία κούπα για τις δύο κούπες σιμιγδαλιού που δίνεις. Το κάνω με διάφορες βαθμίδες καβουρδίσματος του σιμιγδαλιού, ανάλογα την εποχή και το γαρνίρισμα . Δες την δική μου εκδοχή να δεις πόσο μοιάζουνε: http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/04/blog-post_12.html
    Καλές Απόκριες και καλά κούλουμα!

  3. says

    Είμαι σίγουρη ότι μοιάζουν! Ξέρανε οι γιαγιάδες μας! Ε, ναι, εσείς εκεί στην Κρήτη έχετε ωραίο ελαιόλαδο, αλίμονο να βάζατε κάτι άλλο στο χαλβά. Ιεροσυλία! ;) Η δικιά μου γιαγιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρουμανία κι έτσι έφτιαχνε το χαλβά με μαργαρίνη ή βούτυρο. Θα πάω να τη δω τη συνταγή σου :) Με την ευκαιρία να σου πω ότι τρέχει και διαγωνισμός για ένα βιβλίο μαγειρικής εδώ στο foodaki: http://bit.ly/1ci7OGZ Καλές Απόκριες και καλά Κούλουμα επίσης!

  4. Marion says

    Aγαπημένο γλυκό ο σιμιγδαλένιος χαλβάς. Ολες τις εποχές για μένα.
    Με βούτυρο δεν έχω δοκιμάσει. Ωραία η συνταγή της γιαγιάς και τον έκανες υπέροχο. Λογικό να μην μείνει μέχρι την Καθαρή Δευτέρα

    Καλά κούλουμα

    Φιλιά

  5. Ερμιόνη says

    Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πολυαγαπημένος!
    Τον φτιάχνει η μαμά μου παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα
    και τον τιμούμε δεόντως.
    Πολύ πλούσιος σε γεύση ο δικός σου και άκρως αρωματικός.
    Οι φωτογραφίες με πέθαναν!

  6. says

    Πραγματικά αγαπημένο γλυκό Ερμιόνη μου! Σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!