Μπρουσκέτες με λουκάνικο, τομάτα σάλτσα και μανούρι

mprousketes-me-loukaniko

Με την ευκαιρία που ξεκινάει το Μουντιάλ αυτή την εβδομάδα, σκέφτηκα να σας ετοιμάσω ένα μεζεδάκι για να  συνοδέψετε οι κύριοι τη μπύρα σας ή να προσφέρετε στους άντρες σας οι κυρίες, κατά τη διάρκεια του ματς. Έτσι, αντί για τις συνηθισμένες πίτσες, σας προτείνω εύκολες και γρήγορες μπρουσκέτες!

mprousketes-me-loukaniko-kai-manouri

 

Το Σάββατο που μας πέρασε πήγαμε με ένα φίλο στο street food party του Mama Roux στην Αιόλου, με θέμα τη Μεξικάνικη κουζίνα. Έφαγα πρώτη φορά «μόλε» που είναι γαλοπούλα με σάλτσα σοκολάτας. Λοιπόν δεν καταλαβαίνεις τη σοκολάτα! Τουλάχιστον όχι έτσι όπως θα περίμενε κανείς. Πιάνεις μια μυρωδιά κακάο αλλά μάλλον μου θύμιζε καραμελωμένη σάλτσα μπάρμπεκιου, στο πιο καυτερό και σκοτεινό (dark baby, dark). Στο πολύ πιο καυτερό θα λέγαμε! Μου άρεσε όμως (μαζοχισμός αυτό, να καίγεσαι και να σ” αρέσει…)

 

Λόγω του κατοπινού νυχτοπερπατήματος εις τας Αθήνας (δηλαδή βόλτα από Πλάκα μέχρι Πύλη του Αδριανού, Ζάππειο και μετά πίσω Σύνταγμα για χώνεμα των μπουρίτος) η υποφαινόμενη blogger δήλωσε «ξεκούραση τώρα!» και πέρασε όλη την Κυριακή ξάπλα να συνέλθουν τα ποδαράκια της. Έτσι το μαγειρικό πρόγραμμα της εβδομάδας πήγε λίγο πίσω, αλλά με την ξεκούραση μου ήρθε έμπνευση (ήταν και του Αγίου Πνεύματος!). Στο ψυγείο μου υπήρχε ένα εξαιρετικό λουκάνικο με πάπρικα της οικογένειας Στρεμμένου, φρέσκο μανούρι και ένα βάζο τοματορακομελιά «Απλά Ελληνικά – Simply Greek». Ναι σωστά διαβάσατε, τοματορακομελιά, δηλαδή ντιπ ντομάτας με Κρητικό τσίπουρο και μέλι. Φυσικά στη συνταγή μπορείτε να βάλετε απλή σάλτσα ντομάτας – σας δίνω κάποιες εναλλακτικές για να πλησιάσετε τη γεύση της σάλτσας.

mprousketes-me-loukaniko-kai-manourimprousketes-me-loukaniko-kai-manouri

 

Μπρουσκετες με λουκανικο και μανουρι
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Appetizer / Ορεκτικό
Cuisine - Κουζινα: Italian / Ιταλική
Serves - Μεριδες: 8
Ingredients - Υλικα
  • 1 μπαγκέτα ολικής άλεσης ή άλλο στενόμακρο ψωμί
  • 345 γρ λουκάνικο Ευρυτανίας με καπνιστή πιπεριά "Στρεμμένου"
  • 230γρ τοματορακομελιά "Απλά Ελληνικά - Simply Greek" (ή χυμό τομάτας, δείτε Σημειώσεις)
  • 100γρ μανούρι
  • 1 μικρή τομάτα κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κ.γλ. ξερή ρίγανη
  • 1/ κ.γλ. ξερό βασιλικό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
Instructions - Οδηγιες
  1. Καθαρίζουμε το λουκάνικο από την πέτσα του και το βάζουμε σε τηγάνι πάνω από δυνατή φωτιά και το σωτάρουμε να πάρει χρώμα. Με ένα πηρούνι το λιώνουμε καθώς τηγανίζεται. Δεν χρειάζεται λάδι γιατί θα βγάλει το δικό του.
  2. Προσθέτουμε τη ρίγανη και το βασιλικό, την ψιλοκομμένη τομάτα και τη σάλτσα τομάτας κι ανακατεύουμε.
    Αν δεν χρησιμοποιήσουμε την τοματορακομελιά, θα χρειαστεί να προσθέσουμε αλάτι, μέλι, πιπέρι και λίγο τσίπουρο στον τοματοχυμό (δείτε σημειώσεις).
  3. Λιώνουμε το μανούρι με το πηρούνι σε μεγάλα κομμάτια και το προσθέτουμε στο λουκάνικο. Βγάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ζεσταίνουμε το φούρνο στο γκριλ. Κόβουμε τη μπαγκέτα ή το ψωμί σε φέτες. Τις βάζουμε σε λαμαρίνα και τις ζεσταίνουμε στο γκριλ του φούρνου να πάρουν χρώμα κι από τις δυο πλευρές. Εναλλακτικά μπορούμε να τις βάλουμε στην φρυγανιέρα.
  5. Λιώνουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Αλείφουμε μια πλευρά κάθε φέτας ψωμιού με το μείγμα λαδιού και σκόρδου. Βάζουμε μέρος από το μείγμα του λουκάνικου πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού και σερβίρουμε τις μπρουσκέτες ζεστές.
Notes - Σημειωσεις
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χωριάτικο λουκάνικο με απαλή γεύση, δηλαδή όχι κάποιο με πορτοκάλι ή κρασί. Προτιμήστε ένα με καπνιστή πιπεριά.
Αντί για τοματορακομελιά, χρησιμοποιήστε ίση ποσότητα παχύρευστου χυμού τομάτας και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μέλι, 2 κ.σούπας τσίπουρο, αλάτι και όσο μαύρο πιπέρι αγαπάτε.


 

Recipe in English:

Sausage, tomato and cheese bruschetta
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Bored of pizza? Try an easy homemade bruschetta instead! Just a handful of ingredients necessary: bread, sausage, tomato juice, soft white cheese and some olive oil and herbs.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Appetizer / Ορεκτικό
Cuisine - Κουζινα: Italian / Ιταλική
Serves - Μεριδες: 8
Ingredients - Υλικα
  • 1 loaf country-style crusty bread
  • 1 small tomato, chopped
  • 345g smoked paprika sausage, or other mild tasting country-style sausage
  • 230g tomato puree
  • 100g semi-soft white goat's or sheep's cheese, e.g. Ricotta or Feta, crumbled
  • 1 large clove garlic, peeled and pressed or finelly chopped
  • 1 tsp dry oregano
  • ½ tsp dry basil
  • 1 tbs honey
  • 2 tbs Italian Grappa or Greek Tsipouro
  • 4 tbs olive oil
  • salt, pepper to taste
Instructions - Οδηγιες
  1. Remove casings from sausage links. Preheat oven broiler. Put the sausage into a frying pan and cook until lightly browned, breaking it into small pieces with a fork while it cooks.
  2. Add the chopped tomato and tomato puree, oregano, basil, honey, salt and pepper. Add the Grappa or Tsipouro and let the alchohol evaporate before adding the crumbled white cheese. Give everything a stir and remove from heat.
  3. Slice the bread and broil the slices for a few minutes until lightly browned from both sides.
  4. Blend the olive oil and garlic together in a bowl. Remove the bread from the oven and brush one side of each slice with the olive oil mixture.
  5. Put some of the sausage mixture on top of each slice and serve warm.

 

Comments

  1. says

    Οι μπρουσκέτες μου αρέσουν πολύ σε όλες τις παραλλαγές τους μπορώ να πω.
    Η ευκολία με την οποία ετοιμάζονται καθώς και η απίστευτη νοστιμιά τους, τις κάνει ιδανικές για σνακ ή ακόμα και για γρήγορο γεύμα!
    Ωραία η πρότασή σου Ελεάννα, πολύ σπιρτόζικη σίγουρα!
    Φιλιά

Trackbacks

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe:  

Loading Facebook Comments ...