Ζεστή σαλάτα με κόκκινο λάχανο, σύγλινο Μάνης και ξινόμηλα

Σαλάτα με κόκκινο λάχανο, σύγλινο και ξινόμηλα

Τι προτιμάτε στις γιορτές; Γαλοπούλα που είναι αφράτη κι εντυπωσιακή ή χοιρινό που είναι παραδοσιακό και πολυτελές; Ο,τι και να προτιμάτε, μια είναι η σαλάτα που θα συνοδέψετε το γιορτινό σας δείπνο: ζεστό κόκκινο λάχανο με σύγλινο Μάνης, ξινόμηλα και μπαχαρικά. Είναι νοστιμότατη και ταιριάζει τέλεια με χοιρινό αλλά και γαλοπούλα. Το καλύτερο είναι ότι αυτή η σαλάτα καταψύχεται. Μπορείτε να φτιάξετε όλη την ποσότητα και να φυλάξετε όση δεν χρειάζεστε στην κατάψυξη. Απλά την ξαναζεσταίνετε κι έτοιμη!

Σαλάτα με κόκκινο λάχανο, σύγλινο και ξινόμηλα

Οπωσδήποτε θα τη φάτε ζεστή. Κρύα δεν λέει τίποτα. Τα ξινόμηλα και η καστανή ζάχαρη δίνουν γλυκύτητα στο λάχανο, ενώ το σύγλινο και το κρεμμύδι νοστιμιά και μεστή γεύση. Μοσχοκάρυδο, κανέλα και γαρύφαλο ολοκληρώνουν το σκηνικό! Ένα μικρό μυστικό: για περισσότερη γεύση προσθέστε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή, όπως έκανα φέτος, λίγο ελαιόλαδο με γεύση σανγκουίνι της εταιρίας Ariston Hellas. Είναι εξαιρετικό, πρωτότυπο και αρωματικό. 

Σαλάτα με κόκκινο λάχανο, σύγλινο και ξινόμηλα

Σαλάτα με Κόκκινο Λάχανο, Σύγλινο, Ξινόμηλο και Ρόδι
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Ζεστή Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κόκκινο λάχανο, σύγλινο Μάνη, ξινόμηλα και μυρωδικά. Βασισμένη στο βιβλίο "Χριστουγεννιάτικη Κουζίνα", της Marilyn Bright, εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Side / Συνοδευτικό
Cuisine - Κουζινα: British / Βρετανική
Serves - Μεριδες: 4-6
Ingredients - Υλικα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 250γρ σύγλινο Μάνης, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 500γρ ξινόμηλα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε φέτες
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο
  • Αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ζωμός κότας
Instructions - Οδηγιες
  1. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το κομμένο σύγλινο και σωτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από τη φωτιά.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε λίγο από το κρεμμύδι και το σύγλινο και από πάνω βάζουμε μια καλή στρώση λάχανο. Το πατάμε καλά να κάτσει.
  3. Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά ζάχαρη, μια κουταλιά μηλόξιδο, λίγα από τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μια στρώση ξινόμηλα.
  4. Από πάνω στρώνουμε πάλι λίγο λάχανο κι επαναλαμβάνουμε με τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, μηλόξιδο και μήλο. Συνολικά περίπου τρεις - τέσσερις στρώσεις. Τελειώνουμε με το λάχανο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό κότας και το λάδι.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοψήνουμε το λάχανο σε πολύ σιγανή φωτιά για 2 - 2½ ώρες. Ελέγχουμε τακτικά και προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται. Η σαλάτα σερβίρεται ζεστή.
Notes - Σημειωσεις
Αν έχουμε slow cooker, μπορούμε να βάλουμε εκεί τα υλικά και να ψήσουμε τη σαλάτα στο medium για 8 ώρες.

 Απορίες; Ιδέες; Προτάσεις; Θα χαρώ πολύ να τα πούμε εδώ με ένα σχόλιο ή ακόμη στο Facebook, Twitter, Instagram ή Pinterest!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!