Ρωσικο τσηζκεικ φουρνου με μαρμελαδα φραουλα

strawberry baked cheesecake

Σήμερα έχω τη γιορτή μου (ναι, ευχαριστώ, ευχαριστώ). Δεν το αναφέρω όμως για να λάβω ευχές (αν και φυσικά είναι ευπρόσδεκτες). Το αναφέρω για να εξηγήσω την επιλογή των συνταγών αυτής της εβδομάδας. Βλέπετε, Ελένη έλεγαν τη Ρωσίδα γιαγιά κι έτσι, για να τιμήσω τη γιορτή μας και τη μνήμη της, σκέφτηκα να κάνω ένα μίνι-αφιέρωμα στη Ρώσικη κουζίνα με δυο συνταγές, μια γλυκιά και μια αλμυρή.

strawberry baked cheesecake

Μιας και σήμερα είναι γιορτή και κερνάω, κάνουμε αρχή με τη γλυκιά συνταγή. Βασίζεται σε ένα Ρώσικο κέικ – τούρτα με ξινή κρέμα που το λένε “smetannik” . Όμως, αντί για ξινή κρέμα έβαλα ωραιότατο Ελληνικό ανθότυρο Ήπειρος  και το γαρνίρισα  με Ελληνική μαρμελάδα από το Mr Juke’s, που έχει το ευφάνταστο όνομα “Strawberry Daquiri”  (είναι μαρμελάδα φράουλα με μαύρη ζάχαρη και ρούμι). Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήστε κλασική μαρμελάδα φράουλα, αλλά τα προϊόντα Mr Juke’s είναι χειροποίητα, χωρίς χρωστικά και χημικά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το γλυκό είναι σαν κι εμένα, μεικτής γενεαλογίας!

Με την ευκαιρία, χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες, Ελένη, Κωνσταντίνα, Κωνσταντίνο και τα υποκοριστικά!

strawberry baked cheesecake

[English] Today is my nameday for half my name, the Eleni or Helen part. It also happens to be my late grandma Helen’s nameday. The second half of my name (Anna or Anne) comes from my other grandma. My grandma Helen was of Russian descent. So to honour her memory and her (and mine) nameday, I decided to have a mini-Russian week on the blog. I’ll post two recipes this week, one savoury and one sweet. Being a celebration today, a dessert is in order, so I’m starting with that.

It’s a Russian-American-Greek fusion recipe of my own creation. It’s based on a Russian sour cream cake called “smetannik”, which I turned into a baked cheesecake (very New York) and I subtituted sour cream for a fresh Greek creamy cheese called “anthotyro”. It resembles ricotta a bit. Of course you can use regular cream chease that’s available where you live.

IMG_1882

 

Russian baked cheesecake with strawberries
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe for baked cheesecake with strawberry preserve
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: Russian / Ρώσικη
Serves - Μεριδες: 8-10
Ingredients - Υλικα
For the pie crust:
  • 1⅓ cups (170g) all purpose flour
  • ¼ tsp salt
  • ½ tsp cinnamon
  • 100g butter (cold)
  • ⅓ cup (50g) finely ground almonds
  • ⅓ cup (50g) caster sugar
  • 1 egg yolk
  • ½ tsp vanilla extract
  • 2 tbs water
  • 1 cup strawberry or raspberry preserve
For the filling:
  • 300g cream cheese
  • 200g plain yogurt
  • 3 eggs, separated yolks and whites
  • 3 tbs honey
  • juice from half lemon
  • ⅓ cup (50g) finely ground almonds
  • ¼ cup all purpose flour
Instructions - Οδηγιες
Prepare the pie crust:
  1. In a large bowl, shift together the flour, salt and cinnamon. Add the cold butter cut in cubes and, using the back of a fork, rub the butter and flour together until the mixture resembles breadcrumbs. Add the ground almonds, caster sugar and stir.
  2. Make a hole in the middle of the flour mixture. Add the egg yolk with the water and vanilla extract. Slowly mix together the egg and flour mixtures. Knead the dough into a ball, cover with selofane wrap and put it in the fridge for 20 minutes.
  3. Preheat oven to 190C/375F, conventional. "Sandwich" the dough with two sheets of baking paper and roll it out to a round disk, about 30cm/12ins in diameter. Lift the dough, with the two sheets of baking paper, and transfer it onto a pie baking dish or springform cake tin (without hole in the middle). Press the dough down onto the pie dish and cover it with uncooked rice or beans. Bake for 10 mins covered, uncover and bake for another 10 minutes. Let it aside to cool.
Make the pie filling:
  1. Using an electric mixer, whisk the cream cheese until softened. Add the yogurt, 3 egg yolks, honey, flour, ground almonds and lemon juice.
  2. Change or clean mixing bowls and beaters and whisk the egg whites to stiff meringue. Carefully fold in the meringue to the cream cheese mixture.
  3. Take a few tablespoons of strawberry or raspberry jam and brush the surface of the pie crust. Pour the cream cheese filling onto the crust.
  4. Bake the cheesecake at 190C/375F for 15 minutes, then reduce the oven to 150C/300F and bake for another 50 minutes, on the lowest rake of the oven.
  5. Cover the baked cheesecake with plenty of strawberry or raspberry jam and serve warm or at room temperature.

 
Ρωσικο τσηζκεικ φούρνου με φραουλα
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Συνταγή για τσήζκεικ φούρνου με αμύγδαλα και σάλτσα φράουλας
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: Russian / Ρώσικη
Serves - Μεριδες: 8-10
Ingredients - Υλικα
Για τη βάση τάρτας
  • 1⅓ φλ. (170γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • 100γρ βούτυρο (κρύο)
  • 1 καψάκι σκόνη βανίλια ή 1 κ.γλ. υγρή εσάνς
  • 1 κρόκος αυγού
  • ⅓ φλ. (50γρ) ψιλοτριμμένα αμύγδαλα
  • ⅓ φλ. (50γρ) ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 φλ. μαρμελάδα φράουλα ή βατόμουρο (Mr Juke's Strawberry Daquiri)
Για τη γέμιση:
  • 300 γρ ανθότυρο (Ήπειρος)
  • 3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 3 κ.σ. μέλι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 200γρ γιαούρτι αγελάδος απλό
  • 50γρ αλεύρι
  • 50γρ ψιλοτριμμένο αμύγδαλο
Instructions - Οδηγιες
Ετοιμάζουμε τη βάση τάρτας:
  1. Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και την κανέλα. Με ένα πηρούνι, τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
  2. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί τον κρόκο του αυγού ανακατεμένο με το νερό. Ανακατεύουμε με το πηρούνι, παίρνοντας λίγο λίγο αλεύρι γύρω γύρω. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μια μπάλα. Την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  3. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190C. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο μεγάλα φύλλα αντικολλητικό χαρτί φούρνου και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε δίσκο διαμέτρου 30 εκ. περίπου. Παίρνουμε τη ζύμη μαζί με τα χαρτιά και τα μεταφέρουμε σε φόρμα για τάρτα. Πατάμε καλά να στρώσει η ζύμη στη φόρμα. Ρίχνουμε αρκετά άψητα φασόλια ή ρύζι ή φακές πάνω στην τάρτα και ψήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένη. Κατόπιν ξεσκεπάζουμε από το χαρτί και τα φασόλια και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Την αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
  1. Με ένα πηρούνι, λιώνουμε το ανθότυρο. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μέλι, τους κρόκους αυγών, τα τριμμένα αμύγδαλα, το αλεύρι και τον χυμό λεμονιού.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα (στο μίξερ για ευκολία και καλύτερο αποτέλεσμα). Προσθέτουμε τα ασπράδια προσεκτικά στο μείγμα του ανθότυρου.
  3. Αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας με μερικές κουταλιές μαρμελάδα. Από πάνω απλώνουμε το μείγμα του ανθότυρου και ψήνουμε, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, στους 190C για 15 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150C και ψήνουμε για άλλα 50 λεπτά. Ρίχνουμε άφθονη μαρμελάδα στην επιφάνεια και σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Did this recipe wet your appetite for more? Subscribe to my weekly newsletter and never miss a recipe! Also, keep in touch via FacebookTwitterPinterestInstagram and Bloglovin!

 

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    καλημερα!! χρονια πολλα κι απο εδω!! αν ειναι να μας κερασεις τετοιο σουπερ γλυκο, να παρω λιγα φονταν να ερθω επισκεψη!! σουπερ το τσιζκεικ! ετσι γλυκια να εισαι κι εσυ!!

    • Eleanna says

      Σ’ευχαριστώ πολύ Αναστασούλα! ‘Ελα, έλα, φέρε τα φοντάν, φέρε και σοκολατάκια Τζοκόντα! ;) Φιλάκια!

  2. says

    Το αντίστοιχο που έφτιαξα για την ημέρα του Πάσχα, ήταν η τυπική Pasca της ρουμανικής κουζίνας αλλά με αυθεντική (όσο γίνεται!) smentana – sour cream και ελληνικό ανθότυρο!!! Η γέμιση είναι με σταφίδες ποτισμένες στο ρούμι….

  3. says

    Το αντίστοιχο που έφτιαξα για την ημέρα του Πάσχα, ήταν η τυπική Pasca της ρουμανικής κουζίνας αλλά με αυθεντική (όσο γίνεται!) smentana – sour cream και ελληνικό ανθότυρο!!! Η γέμιση είναι με σταφίδες ποτισμένες στο ρούμι….

Trackbacks

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!