Πατατες φουρνου με κρεμμυδια και μυρωδικα

roasted potatoes with herbs and onions

Έρχονται φάσεις σ’αυτή τη ζωή που νιώθεις κουρασμένος. Ενώ όλα πάνε καλά, οι δουλειές τρέχουν, εσύ ονειρεύεσαι να τα βροντήξεις όλα και να πας ένα ταξίδι σ” άλλη γη, σ” άλλα μέρη. Κάπως έτσι αισθάνομαι τελευταία, πράγμα φαινομενικά περίεργο, αλλά γνωρίζοντας την ιδιοσυγκρασία μου, καθόλου ασυνήθιστο. Είναι το μικρόβιο του ζωδίου. Είμαι Σκορπιός μεν αλλά με Τοξότη ωροσκόπο και Τοξότη στο Βόρειο Δεσμό της Σελήνης (σας εντυπωσίασα με τις αστρολογικές μου γνώσεις, ε;!).

Αυτό σημαίνει βασικά πολύ όρεξη για ταξίδια, είτε με το σώμα είτε με το πνεύμα. Προφανώς το πνεύμα μου τον τελευταίο καιρό ονειρεύεται μέρη εξωτικά και μαγεμένα, ή έστω μια ημερήσια εκδρομή μέχρι την Κάτω Ραχούλα. Τώρα που το σκέφτομαι, στην Κάτω Ραχούλα θα έχει και ωραία παραδοσιακά προϊόντα, κανένα φρέσκο τυρί, τίποτα χυλοπίτες, κανένα σπιτικό γλυκό κουταλιού…. Μήπως πρέπει να πάω; Βέβαια με τον Ταύρο που πήγα κι έμπλεξα, φέξε Μάη μου να φας τριφύλλι, αλλά ίσως τον δελεάσω με τα γαστρονομικά προσόντα της Κάτω Ραχούλας… ;)

roasted potatoes with herbs and onionsroasted potatoes with herbs and onions

Για να μην μακρυγορούμε, μ” αυτό το «mood» ήθελα να μαγειρέψω κάτι 1) εύκολο και 2) ταξιδιάρικο. Το πέτυχα βάζοντας τα χίλια μύρια μυρωδικά επάνω στις πατάτες (ας είναι καλά τα Organic Islands!). Τι φασκόμηλο, τι ρίγανη, τι θυμάρι και βασιλικό! Με μια μπουκιά μεταφέρθηκα στη Νάξο όπου γίνονται τα ωραία βιολογικά τους βότανα. Ή στην Τοσκάνη. Αχ Τοσκάνη… Χτες είδα ένα ντοκιμαντέρ σε Γαλλικό κανάλι για τις φάρμες της Τοσκάνης. Με αγελάδες, άλογα και πρόβατα. Αν έχω φτάσει να ονειρεύομαι φάρμα με αγελάδες στην Τοσκάνη, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Μέχρι όμως να κάνω ωτοστόπ στο επόμενο αεροπλάνο, ας δούμε πώς φτιάχνουμε αυτές τις πεντανόστιμες πατάτες!

roasted potatoes with herbs and onions

Πατατες με κρεμμυδια και μυρωδικα
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Εύκολες κι αρωματικές πατάτες φούρνου, ιδανικές για συνοδευτικό σε κρέας ή κοτόπουλο, για ένα οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Side / Συνοδευτικό
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 6
Ingredients - Υλικα
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 80ml (1/3 φλ.) ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 100ml (1/2 φλ.) νερό
  • 1 κ.γλ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γλ. βασιλικός ξερός
  • 1 κ.γλ. θυμάρι ξερό
  • ½ κ.γλ. φασκόμηλο ξερό
  • ½ κ.γλ. δεντρολίβανο ξερό
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. λευκό πιπέρι (κοφτή)
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C, στον αερόθερμο. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα ή στα οκτώ (ανάλογα με το μέγεθός τους), "κυδωνάτες". Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ, το νερό, το λάδι, το αλάτι και τα μυρωδικά.
  3. Σε μεσαίο ταψί βάζουμε τις πατάτες κι από πάνω το κρεμμύδι. Μοιράζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, ολόκληρες, σε διάφορες γωνιές του ταψιού, όπως και το βούτυρο.
  4. Περιχύνουμε με το μείγμα λαδιού και νερού. Το υγρό θα είναι λιγότερο από ότι συνήθως για τις πατάτες φούρνου, αλλά έτσι πρέπει να είναι.
  5. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ανακατεύουμε τις πατάτες με ένα κουτάλι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές.

Σας άνοιξε την όρεξη αυτή η συνταγή; Θέλετε κι άλλες; Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μου newletter για να μην χάνετε συνταγή! Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή να με ακολουθείστε με στο Twitter, το Bloglovin, το Pinterest και το Instagram !


In English:

Roasted potatoes with onions and herbs
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Easy and flavorful recipe for a side dish or light meal of potatoes, onions and herbs. For best results, use organic herbs wherever possible and extra-virgin olive oil.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Side / Συνοδευτικό
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 6
Ingredients - Υλικα
  • 2 pounds / 1 kg potatoes, washed and peeled
  • 1 large onion
  • 4 cloves garlic
  • 100ml / ½ cup water
  • 80ml / ⅓ cup olive oil
  • 2 tbs butter or margarine
  • 1 tsp dry oregano
  • 1 tsp dry basil
  • 1 tsp dry thyme
  • ½ tsp dry sage
  • ½ tsp dry rosemary
  • 2 tsp salt
  • 1 tsp white pepper
Instructions - Οδηγιες
  1. Preheat oven at 220C/430F, fan assisted. Cut the potatoes in quarters or eighths. Slice the onion.
  2. In a mixing bowl, blend together the olive oil, water, herbs, pepper and salt.
  3. Transfer the potatoes, sliced onion and whole garlic cloves into a medium sized roasting pan. Add the butter or margarine. Pour the oil and herb mixture on top of the potatoes and mix everything together well.
  4. Roast the potatoes for 30 minutes, turn over with a spoon and roast for another 25-30 minutes. They're supposed to not have much water while cooking. Serve warm.

 Did this recipe wet your appetite for more? Subscribe to my weekly newsletter and never miss a recipe! Also, keep in touch via FacebookTwitterPinterestInstagram and Bloglovin!

Σχολιάστε μέσω Facebook, Google και Wordpress (κάντε κλικ στον κάθε τίτλο)

Loading Facebook Comments ...

Comments

  1. says

    Χα χα χα!
    Κοπελιά χρειάζεσαι διακοπές επειγόντως!
    Πήγαινε κάπου, οπουδήποτε!
    Υπέροχες οι αρωματικές πατάτες σου, ότι πρέπει για να οργανώσουμε ένα ωραιότατο μπάρμπεκιου!
    Τοξότη με Βόρειο δεσμό της Σελήνης… εντάξει με έχασες :)

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: