Γεμιστο ρυζογαλο με σαλτσα απο δαμασκηνα

Το ρυζόγαλο είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά στην οικογένειά μου. Το φτιάχνω συχνά κι έχω μάθει πια να το φτιάχνω, όπως λένε, με κλειστά μάτια. Όμως για να έχει την τιμή να είναι η πρώτη ανάρτηση του 2014, έπρεπε να αναβαθμιστεί κάπως, να γίνει πιο «στολισμένο». Έβαλα κάτω ο,τι υπήρχε στο ψυγείο και στο ντουλάπι (τύφλα να’χει ο Αλχημιστής του Κοέλιο τέτοιο μαγείρεμα) και το αποτέλεσμα ήταν φαντασμαγορικό, με δαμάσκηνα, κονιάκ, σταφίδες, κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι!


Αρχικά ήθελα να το φτιάξω «Ανατολίτικο» αλλά στην πορεία είδα ότι δεν είχα ροδόνερο. Απορρίφθηκε λοιπόν αυτή η εκδοχή. Μετά είδα ότι είχα στο ψυγείο ξερά δαμάσκηνα που κανένας δεν εννοούσε να φάει, γιατί όλοι φυσικά προτιμούσαν τις σοκολάτες και τα μελομακάρονα! Μην πάνε χαμένα όμως… «Μήπως συνδυάζονται με το ρυζόγαλο;» αναρωτήθηκα. Έτσι  έψαξα το θέμα στο ίντερνετ και κατέληξα στην παρακάτω συνταγή, που είναι εμπνευσμένη από αυτήν εδώ: Spiced rice pudding with prune and Marsala compote του BBC Food. Φτιάξτε το και μετά ας τολμήσει κανείς να σας πει «πφφφ απλό ρυζόγαλο θα φάμε»! (Πάντως αν θέλετε μια πιο κλασική εκδοχή του ρυζόγαλου, δείτε τη συνταγή «Ρυζόγαλο με Μέλι»)

Θα χρειαστείτε: (για 4-6 μερίδες)

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες (γίνεται και με ελαφρύ βέβαια)
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ για σούπες
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μασουράκια κανέλα
  • 3 κόκκους κάρδαμο
  • 3 γαρύφαλα
  • 1/4 κ.γλυκού αλάτι
  • 150ml χυμός πορτοκαλιού (περίπου 3 πορτοκάλια)
  • 2 κ.σούπας σταφίδες
  • 1 κ.σούπας κόντιτα ανάμεικτα (ζαχαρωμένα κομμάτια πορτοκαλιού)
  • 100γρ δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
  • 120ml κρασί κόκκινο (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
  • 1 κ. σούπας μπράντυ
  • 1/4 φλιτζανιού (60γρ) ζάχαρη ξανθή (ανοιχτή καστανή)
  • 1 κ.γλυκού υγρή βανίλια ή 1 καψουλάκι σκόνη
  • 2 κ.γλυκού άνθος αραβοσίτου


Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζετε πρώτα την κομπόστα με τα δαμάσκηνα: σε μικρή κατσαρόλα βάζετε το χυμό πορτοκαλιού, το μπράντυ, το κρασί και την ξανθή ζάχαρη να ζεσταθούν ίσα να αρχίσουν να βράζουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα δαμάσκηνα ολόκληρα, ένα μασουράκι κανέλα και δύο γαρύφαλλα. Σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά, χωρίς το καπάκι, μέχρι να μειωθεί το υγρό και να πήξει ελαφρά. Βγάζετε από τη φωτιά κι αφήνετε στο πλάι. Μπορεί να γίνει κι από την προηγουμένη.
  2. Ετοιμάζετε το ρυζόγαλο: βάζετε το ένα φλιτζάνι νερό μαζί με το αλάτι να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση προσθέτετε το ρύζι κι ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το ρύζι για 10-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. 
  3. Σ’αυτό το σημείο προσθέτετε το γάλα και ανεβάζετε λίγο τη θερμοκρασία να ζεσταθεί. Όταν αρχίσει να αχνίζει πάλι και να βγάζει τις πρώτες φούσκες, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε την κρυσταλλική ζάχαρη, το δεύτερο μασουράκι κανέλας, ένα γαρύφαλλο, τη βανίλια, το κάρδαμο, τις σταφίδες και τα κόντιτα. Σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά (ίσα ίσα να κάνει μερικές φούσκες το γάλα) για 20-30 λεπτά. Ανακατεύετε τακτικά γιατί μπορεί να κάνει μια πετσούλα στην επιφάνεια. Δεν πειράζει άμα συμβεί, απλά ανακατέψτε να διαλυθεί στο ζεστό γάλα. 
  4. Προς το τέλος του χρόνου (γύρω στα 20 λεπτά καταρχάς) δοκιμάστε προσεκτικά λίγο το ρύζι να ελέγξετε αν έχει μαλακώσει. Αν είναι ακόμη λίγο σκληρό συνεχίστε το βρασμό (οι χρόνοι παίζουν γιατί εξαρτάται από το ρύζι, πόσο φρέσκο είναι, την ποιότητα, κλπ). Εφόσον το ρύζι είναι μαλακό, βάλτε σε ένα μπολάκι δύο κουταλάκια του γλυκού άνθος αραβοσίτου. Πάρτε λίγο ζεστό γάλα από την κατσαρόλα κι ανακατέψτε το με το άνθος αραβοσίτου στο μπολ. Αφού διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου στο γάλα, προσθέστε το στην κατσαρόλα με το ρύζι κι ανακατέψτε για δυο-τρία λεπτά. Κατεβάστε από το μάτι και σερβίρετε σε μπολ. Θα πήξει περισσότερο κρυώνοντας. Τρώγεται χλιαρό ή κρύο από το ψυγείο. Την ώρα του σερβιρίσματος βάλτε κι από μία-δυο κουταλιές σούπας κομπόστα δαμάσκηνο από πάνω. Ταιριάζει τέλεια!

Μέχρι τώρα έφτιαχνα το ρυζόγαλο απλό, με κανελίτσα. Χαίρομαι που βρήκα αυτή την παραλλαγή. Εσείς έχετε κάποια παραλλαγή που αγαπάτε να προτείνετε; (την κλασική συνταγή θα τη βρείτε εδώ)

Πατήστε το tab που θέλετε για να σχολιάσετε

Comments

  1. Silena says

    Αν και δεν το φτιάχνω συχνά η πρότασή σου πραγματικά με ξεμυάλισε!!!!! Φαίνεται
    νοστιμότατο και τα υλικά πολύ προσιτά σε μένα!!!!!

    Καλό βράδυ!!!! Φιλάκια!

  2. ELENA says

    Ρυζόγαλο υπερπαραγωγή!!!!!!!!!!
    Αγαπάμε πολύ το κλασσικό ρυζόγαλο, πόσο μάλλον το σούπερ εμπλουτισμένο δικό σου!
    Φιλάκια!!

  3. Anastasia Th says

    πωωωωω λατρευω ρυζόγαλο!!! παρεξηγημένο γλυκάκι αλλα αμα εχεις φαντασία είναι ακρως γκουρμεδιάρικο!! στείλε μου ενα μπολάκι !!δεν το εχω συνδυάσει ποτε με δαμάσκηνα…θα το κανω σήμερα κιόλας!!

  4. says

    Φαντάσου εμείς που το φάγαμε! Ο πατέρας μου έφαγε δυο μερίδες! Χαίρομαι που θες να το δοκιμάσεις, αξίζει. Να μου πεις εντυπώσεις όταν το φτιάξεις. Φιλάκια! Καλό βράδυ επίσης!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Loading Facebook Comments ...