Nutella no-bake cheesecake – Τσηζκεικ με κρεμα πραλινας φουντουκιου

Όπως θα διαβάσετε σε προηγούμενο ποστ (κάντε κλικ εδώ), βρέθηκα πρόσφατα με ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο, βάζο Nutella στο σπίτι. Δεν είχα κανένα πρόβλημα να το φάω έτσι με το κουταλάκι, αλλά μου φάνηκε κάπως εγωιστικό… Τόση ωραία πραλίνα φουντουκιού και να πάει αναξιοποίητη, κρίμα δεν είναι; Το φιλοσόφησα για μερικές μέρες ώστε να βρω μια συνταγή ιδιαίτερη. Στην αρχή σκέφτηκα κέικ. Αλλά μου φάνηκε κάπως απλό για την περίσταση. Μετά σκέφτηκα να φτιάξω ένα μους. Ούτε αυτό με ικανοποίησε όμως. Τελικά προτίμησα την εκδοχή του τσηζκέικ.

Το πρόβλημα όμως με το τσηζκέικ είναι τα πολλά λιπαρά που έχει συνήθως. Από τη μια το τυρί κρέμα, από την άλλη η σαντιγύ, μακριά πήγαινε η βαλίτσα. Έλα όμως που το τσηζκέικ μου αρέσει; Ψάχνοντας βρήκα συνταγές για απλό τσηζκέικ που αντί για σαντιγύ χρησιμοποιούσαν γιαούρτι. Ενδιαφέρον μου φάνηκε αλλά δεν ήξερα αν θα πηγαίνει με την Nutella. Τελικά σκέφτηκα να πάρω τη γενναία απόφαση και να το δοκιμάσω! Ένα θα σας πω: άξιζε τον κόπο…

Για να γίνει λοιπόν κάπως πιο υγιεινό το γλυκό, έκανα κάποιες αντικαταστάσεις υλικών. Δηλαδή: έβαλα τυρί κρέμα Philadelphia Light (με λιγότερα λιπαρά), διάλεξα μπισκότα digestive με επίσης  λιγότερα λιπαρά και το ίδιο και για το στραγγιστό γιαούρτι. Έτσι μπορούμε να το φάμε με λιγότερες τύψεις αλλά χωρίς κανένα συμβιβασμό στη γεύση!

Σχετικά με τα φουντούκια μια παρατήρηση: σκέφτηκα να προσθέσω αλεσμένα φουντούκια στο τριμμένο μπισκότο αλλά πήρα τα ωμά, αυτά με τη φλούδα. Έτσι, αφού τα καβούρδισα ελαφρώς στο φούρνο, πήγα να τα ρίξω στο multi αλλά είδα ότι έφευγε η φλούδα. Νόμιζα πως θα τα έβαζα με τη φλούδα στο γλυκό, αλλά φάνηκε πως η φλούδα είναι για να φεύγει! Δεν το ήξερα… Έτσι έκατσα και τα ξεφλούδιζα μετά ένα-ένα, την ώρα που καίγανε κιόλας… Για να μην την πάθετε κι εσείς, έγραψα στη συνταγή να πάρετε φουντούκια καθαρισμένα!

Επίσης, ήθελα, έτσι για ομορφιά, να γαρνίρω το γλυκό με καραμελωμένα φουντούκια. Αισιόδοξη και φιλόδοξη ιδέα η οποία όμως απορρίφθηκε λόγω έλλειψης χρόνου! Έτσι, αντικατέστησα τα καραμελωμένα φουντούκια με παστέλι ανάμεικτων ξηρών καρπών (όχι σουσαμιού) που ανακάλυψα στο σούπερ μάρκετ! Μια χαρά έγινε η γαρνιτούρα, μη σας πω και καλύτερη…

Υλικά:

  • 250γρ μπισκότα τύπου digestive με λιγότερα λιπαρά
  • 50γρ φουντούκια ανάλατα χωρίς φλούδα
  • 100γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 400γρ πραλίνα φουντουκιού
  • 300γρ τυρί κρέμα τύπου Philadelphia με λιγότερα λιπαρά (αφήστε το έξω από το ψυγείο για λίγο, να μαλακώσει)
  • 200γρ γιαούρτι στραγγιστό με λιγότερα λιπαρά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη ξανθή
  • 100γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γλ.βανίλια απόσταγμα ή 1 κάψουλα σκόνη
  • 1 κ.σ. σκόνη κακάο άγλυκο
  • 50γρ παστέλι ανάμεικτων ξηρών καρπών
Οδηγίες:
  1. Παίρνετε μια βάση για τάρτες ή φόρμα κέικ χωρίς τρύπα, με διάμετρο 26 εκατοστά. Τη βουτυρώνετε ελαφρά. Στο multi βάζετε τα μπισκότα κομμένα σε κομμάτια (όσα χωρέσουν, θα χρειαστεί να τα βάλετε σε δόσεις) και τα θρυμματίζετε να γίνουν σαν σκόνη. Τα βάζετε στην άκρη. 
  2. Καβουρδίζετε στο φούρνο ελαφρά τα φουντούκια, κάτω από το grill, ίσα ίσα μέχρι να ζεσταθούν και να βγάλουν το άρωμά τους. Τα βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν λίγο τα βάζετε κι αυτά στο multi και τα θρυμματίζετε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε τα τριμμένα φουντούκια στα τριμμένα μπισκότα και ένα κουτάλι της σούπας ζάχαρη ξανθή. Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά.
  3. Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και το προσθέτετε στο μείγμα μπισκότων και φουντουκιών. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι ή πιρούνι να πάει το βούτυρο παντού. Δεν θα γίνει ζύμη, απλά φροντίστε να έχουν υγρανθεί όλα τα ψίχουλα. Μεταφέρετε τα ψίχουλα στη φόρμα και με το πίσω μέρος του κουταλιού τα πατάτε καλά να στρώσουν στο ταψί. Φτιάξτε ένα τοιχάκι γύρω-γύρω ώστε να μην τρέξει η κρέμα μέχρι να πήξει. Βάλτε το ταψί στο ψυγείο να σφίξει όσο φτιάχνετε τη γέμιση.
  4. Στο μίξερ χτυπάτε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη, να μαλακώσει και να γίνει κρέμα. Προσθέτετε λίγο λίγο το γιαούρτι συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέστε και τη βανίλια. Αφότου τα υλικά έχουν γίνει μαλακιά κρέμα κι έχουν ανακατευτεί καλά, προσθέστε την πραλίνα φουντουκιού λίγη λίγη, ώστε να ανακατευτεί καλά. Στο τέλος ρίξτε και τη σκόνη κακάο. 
  5. Βγάλτε τη βάση από το ψυγείο και απλώστε το μείγμα πραλίνας πάνω στα μπισκότα. Ισιώστε την επιφάνεια με ένα κουτάλι ή μαχαίρι και βάλτε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει. Στο αναμεταξύ σπάστε το παστέλι σε μεγάλα κομμάτια και βάλτε τα στο multi και θρυμματίστε τα να γίνουν όπως χονδροκοπανισμένα καρύδια. Σίγουρα κάποια θα γίνουν «σκόνη», αλλά δεν πειράζει. Το θέμα είναι να υπάρχουν και μεγαλύτερα κομμάτια ώστε να φαίνονται. Όταν σφίξει κάπως το γλυκό (μετά από λίγες ώρες) απλώστε το κοπανισμένο παστέλι στην επιφάνεια. Καλύτερα να μείνει το γλυκό μια νύχτα ή 6-8 ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε, ώστε να έχει πήξει επαρκώς. 

Recipe in English:

Ingredients:
  • 250g low-fat digestives
  • 50g unsalted hazelnuts
  • 100g butter or margarine (you can use a low-fat version here too)
  • 400g hazelnut and chocolate praline (e.g. Nutella)
  • 300g low-fat Philadelphia-type cream cheese
  • 200g low-fat Greek yogurt
  • 1 tbs light brown sugar
  • 100g icing sugar
  • 1tsp vanilla extract
  • 1 tbs unsweetened cocoa powder
  • 50g caramelized hazelnuts or honey-roasted mixed nuts (you can find ready made ones at grocery stories)
Instructions:
  1. Line a round tart base (about 26cm in diameter) with greaseproof oven paper. This makes it easier to serve the cheesecake afterwards.
  2. Ground the digestive biscuits in a blender. Put aside.
  3. Roast the hazelnuts under the oven grill for a few minutes, just until they start to release their flavour. Using a blender again, ground the roasted hazelnuts until they become like powder. Mix them with the biscuits. Add the light brown sugar.
  4. Melt the butter or margarine in a small saucepan. Add it to the ground biscuit and hazelnut mixture. Stir with a fork or spoon until there no dry  bits. The mixture should resemble large crumbles. Transfer it to the lined tart base and press it down with the back of a large spoon. Make a little «wall» around the edges, so that the filling won’t run outside the base when served. Put it in the refridgerator for 30 minutes to get firmer.
  5. Prepare the praline filling: put the cream cheese and the icing sugar in the mixing bowl of an electric mixer and whip it at medium to high speed until softened and creamy. Then add the the yogurt and the vanilla extract. Once creamy, reduce speed to medium and add the praline, one spoonfull at a time, to give it time to blend with the cheese and yogurt. Finally add the cocoa powder.
  6. Pour the praline and cheese cream on top of the biscuit and hazelnuts base. Refridgerate for about an hour until it thickens.
  7. Crush the caramelized or honey-roasted nuts into small to medium chunks and sprinkle them on top of the cheesecake. Better served after it has been refridgerated for a couple of hours. Keeps weel for at least three days (as there wasn’t any left after that time, I can’t tell you for longer!)

Όπως καταλάβατε, πραλίνα φουντουκιού δώσε μου και την ψυχή μου πάρε! Δεν μπορώ να διαλέξω τον αγαπημένο μου τρόπο κατανάλωσης της πραλίνας φουντουκιού, αν κι έχω μια προτίμηση στον κλασσικό τρόπο με το κουταλάκι από το βάζο… Ποιος είναι ο δικός σας αγαπημένος τρόπος;

Σχολιάστε μέσω Facebook, Google και Wordpress (κάντε κλικ στον κάθε τίτλο)

Loading Facebook Comments ...

Comments

  1. says

    Μαρίνα μου κι εγώ ξαφνιάστηκα από τη γεύση, ήταν πολύ ελαφρύ και δροσερό το γλυκό με το γιαούρτι! Λιγότερες τύψεις όταν το τρωει κανείς χεχε

  2. M M says

    Nutella με γιαουρτι, δεν θα το σκεφτομουν ποτε, αλλα δε ΄ν κακο, που λενε! Υπεροχο Ελεαννα μου, ποιος θα μπορουσε να του αντισταθει?

  3. Kates cakebox says

    Καλησπέρα Ελεαννίτσα μου!!α π ί σ τ ε υ το το cheesecake σου-το γιαούρτι μου έκανε κλικ-εξαιρετική και η παρουσίαση!συγχαρητήρια!

  4. says

    Ευχαριστώ κούκλα!!! Είναι αργά για να φυλάξω κομμάτι, αλλά ψάχνω δικαιολογία για να το ξαναφτιάξω!! ;)

  5. Silena says

    Δεν έχω λόγια!!!!! Δε θέλω να
    πω τίποτα, θέλω μόνο να το φάωωωωωω!!!!!!
    Μπράβο Ελεάννα μου!!!!

  6. says

    Έγινε πολύ δροσερή κι απαλή η κρέμα! Μιας και το γιαούρτι ήταν στραγγιστό, δεν έχει ξινή γεύση καθόλου… Σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

  7. says

    Φανταστικό το cheesecake Ελεάννα, καλά έκανες και πρόσθεσες το γιαούρτι, σίγουρα του ταίριαξε πολύ! Πολύ ωραία ιδέα!

  8. says

    Χεχε Ελένη μου γι’αυτό το έφτιαξα κι εγώ! Λατρεύω τα τσηζκέικ και τη νουτέλα!!! Σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Φιλιά πολλά!

  9. ΕΛΕΝΑ says

    Είναι δυνατόν να μην μου αρέσει γλυκό που συνδυάζει τις 2 αγάπες μου?? Νουτέλα και cheesecake??
    Σούπερ γιάμι σου έγινε Ελεάννα μου!
    Φιλάκια!

  10. says

    Χεχε Αναστασούλα μετά χαράς!!! Κι ένα και δύο! Και το καλύτερο είναι ότι είναι ελαφριά και βελούδινη και δεν σε πιάνουν οι τύψεις που έφαγες γλυκό… Αργότερα θα επιχειρήσω και χειροποίητη Nutella!

  11. Anastasia Th says

    νουτελα μιαμ, τσιζκεικ μιαμ, νουτελα + τσιζκεικ= μιαμ μιαμ σλουρπ!! την περιμενα αυτη τη συνταγη απ το κουζι σου ;) υπεροχη !! φαε ενα κομματι στην υγεια μου ή καλυτερα 2 ή καλυτερα ολο το τσιζκεικ!!

Trackbacks

  1. […] Αν υπάρχει ένας κλασικός συνδυασμός σ’αυτή τη ζωή είναι η σοκολάτα με τα φουντούκια.  Σκέφτηκα λοιπόν, να φτιάξω ένα κέικ το οποίο θα ήταν σαν Μερέντα σε μορφή κέικ, τόσο φουλ σοκολατο-φουντουκένιο. Να τρως μια μπουκιά και να νομίζεις ότι τρως Μερέντα! Το πόσο αγαπάω τη Μερέντα το έχω ξαναπεί άλλωστε, στο ποστ μου για Τσήζκεικ με κρέμα Πραλίνας Light. […]

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>