Ιταλικά Μπισκότα με Φυστίκι Αιγίνης και Goji Berry

IMG_3645-Edit

Biscotti. Χρόνια θέλω να τα φτιάξω και δεν το τολμώ. Μου φάνταζαν κάπως εξεζητημένα, δύσκολα, περίεργα. Τελικά είχα πέσει τελείως έξω! Εντάξει, δεν θα τα πεις και το ευκολότερο γλυκό στον κόσμο, αλλά είναι σαν όλα τα κουλουράκια. Πολύ νόστιμα κουλουράκια θα έλεγα μάλιστα! Τα biscotti (μπισκότι) είναι Ιταλικά παξιμαδάκια, συνήθως με αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα. Είναι διπλοφουρνιστά και φτιαγμένα για να τα βουτάς στον καφέ. Μιαμ!

IMG_3648

Η επιχείρηση αυτή συνέπεσε με την αρχή μιας κάπως υγιεινότερης διατροφής. Κάπου το πράγμα έχει παραγίνει με τις γευσιγνωσίες και τα μαγειρέματα και πρέπει να συμμαζευτώ ;) Για αυτό πήρα την απόφαση να περιορίσω ζάχαρες, βούτυρα κι άλλα “κακά”. Στα biscotti  αυτά χρησιμοποίησα Stevia αντί για ζάχαρη. Όμως η αρχική συνταγή είναι με ζάχαρη, επομένως μπορείτε κάλλιστα να τα φτιάξετε με τον κλασικό τρόπο. Μάλιστα, επειδή δεν μου βγήκαν πολύ γλυκά με τη Stevia, θα συνιστούσα να προτιμήσετε τη ζάχαρη, αν δεν έχετε λόγους δίαιτας ή υγείας για να την αποφύγετε.

Η βρώμη ήταν καλή προσθήκη, γιατί είναι διακριτική σαν γεύση. Αντί για ξερά κεράσια που όριζε η αρχική συνταγή, έβαλα goji berry που είναι πιο δυναμωτικά, και ταχίνι αντί για καλαμποκέλαιο. Τα περισσότερα υλικά για τη συνταγή τα προμηθεύτηκα από το αγαπημένο μου μπαχαράδικο, το Pepper House, και μαζί με αυτά άδειασα και το μισό μαγαζί, γιατί απλά αυτό παθαίνω κάθε φορά που πηγαίνω.

IMG_3675

Βασίστηκα σε συνταγή του Αμερικάνικου Bon Appetit, αλλά έκανα πολλές αλλαγές στα υλικά και στη μέθοδο. Σας έχει συμβεί κι εσάς να φτιάχνετε συνταγή από “αξιόπιστο” και “μεγάλο” περιοδικό ή site και να μην βγαίνει; Στην αρχή καλά τα πήγαμε, αλλά στη φάση του ζυμώματος αν δεν βάλεις χέρι προκοπή δεν βλέπεις! Αμφιβάλλω αν ένα συνηθισμένο οικιακό μίξερ μπορεί να φέρει βόλτα αυτή την ντουβαρο-ζύμη. Σίγουρα όχι το δικό μου που το πιάνει τρεμούλα ακόμα και στους κουραμπιέδες.

Όλη η επιχείρηση “biscotti”, βήμα-βήμα, και μετά η συνταγή:

IMG_3593

Ανακατεύουμε πρώτα τα στεγνά υλικά, αλεύρι, ζάχαρη, νιφάδες βρώμης, baking powder, μαγειρική σόδα και μια τσιμπιά αλάτι.

IMG_3596

Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το άρωμα αμυγδάλου (ή λικέρ).

IMG_3597

Προσθέτουμε τα αυγά και τρεις κουταλιές ταχίνι στο αλεύρι κι ανακατεύουμε. Στην αρχή ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Μετά με ένα πιρούνι. Στο τέλος βάζουμε τα χεράκια μας κι αρχίζουμε να πλάθουμε! Προσθέτουμε τα φυστίκια και τα goji berries ολόκληρα και συνεχίζουμε το πλάσιμο μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι.

IMG_3599

Η τελική ζύμη δείχνει κάπως έτσι. Τη χωρίζουμε στα δυο. Παίρνουμε κάθε ζυμάρι και το φτιάχνουμε μπαστούνι, όπως για κουλουράκια ή τσουρέκι, ρολάροντας το με τα χέρια, πάνω σε καθαρή, αλευρωμένη επιφάνεια. (Ή άμα βαριέστε, όπως εγώ, κατευθείαν μέσα στη λαμαρίνα, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Γλύστραγε λίγο αλλά τα κατάφερα.)

IMG_3601

Βάζουμε τα δυο μπαστούνια σε λαμαρίνα και τα πατάμε με τον πλάστη ή το χέρι να φαρδύνουν, μέχρι περίπου δυο δάχτυλα πλάτος. Τα βάζουμε σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους στο ταψί και τα ψήνουμε στους 170C (με αέρα) για 30 λεπτά.

IMG_3605

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά. Κατόπιν, τα κόβουμε διαγώνια σε φέτες πλάτους όσο 1 δάχτυλο περίπου. Τα γυρίζουμε στο πλάι και τα ξαναβάζουμε να ψηθούν, αυτή τη φορά στους 120C, για 10-15 λεπτά από κάθε πλευρά.

IMG_3607

Τα μπισκότα μας είναι έτοιμα! Αφήνουμε να κρυώσουν κι απολαμβάνουμε.


RECIPE IN ENGLISH:

RPistachio and Goji Berry Biscotti
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
A healthier version of Italian biscotti, with tahini instead of oil or butter, pistachios and goji berries. Can be done with Stevia instead of sugar too (see notes)
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: Italian / Ιταλική
Serves - Μεριδες: 40
Ingredients - Υλικα
  • 1½ cup all purpose flour
  • ½ cup natural oats
  • 1⅓ cup sugar or Stevia equivalent
  • 3 medium eggs
  • 3 tbs tahini paste
  • zest from half an orange
  • 1 tbs amaretto
  • ½ tsp vanilla extract
  • pinch of salt
  • ½ cup dry goji berries
  • 1 cup shelled and unsalted pistachios
Instructions - Οδηγιες
  1. Preheat oven to 350F. Line a large baking sheet with non-stick baking paper.
  2. In a bowl, mix together the flour, sugar, oats, baking powder, baking soda and pinch of salt.
  3. In another bowl, beat the eggs with the amaretto, vanilla extract and orange zest. Add the 3 tbs tahini and the egg mixture to the flour and stir with a fork. After a while you'll have to knead the mixture by hand, until you get a stiff dough. Add the pistachios and goji berries and knead some more until incorporated to the dough.
  4. Split the dough in half. Transfer each half to a clean, lightly floured surface and shape it into long and narrow logs. Transfer the logs onto the baking sheet. Flatten them to a 2" wide strip. Bake for 30 minutes.
  5. Remove from oven and let cool for 15 minutes. Using a knife, cut the logs into slices, diagonally, about ½ inch thick. Turn the slices to their sides and bake, at 250C for 40 minutes. Let cool completely before serving.
Notes - Σημειωσεις
The sugar in the recipe can be replaced with Stevia sweetener but the equivalence depends on the Stevia concentration. Therefore I don't give you any quantities, rather suggest you follow package instructions.

Original recipe found at Bon Appetit

 Συνταγή στα Ελληνικά:

Biscotti με Φυστίκια Αιγίνης και Goji Berry
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Υγιεινά Ιταλικά παξιμάδια για τον καφέ ή το τσάι, με φυστίκι Αιγίνης και Goji Berries.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: Italian / Ιταλική
Serves - Μεριδες: 40
Ingredients - Υλικα
  • 1½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1⅓ φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 αυγά
  • 3 κ.σ. ταχίνι
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. λικέρ amaretto
  • 1 χαρτάκι βανίλια σκόνη ή ½ κ.γλ. υγρή
  • ½ φλ. ξηρά goji berry
  • 1 φλ. φυστίκια Αιγίνης, αποφλοιωμένα κι ανάλατα
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C με αέρα. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου.
  2. Σε μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βρώμη, το baking powder, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε άλλο μπωλ, χτυπάμε τα αυγά με το λικέρ ameretto, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με το ταχίνι κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια σφιχτή ζύμη. Θα χρειαστεί να ζυμώσουμε και με το χέρι από ένα σημείο κι έπειτα.Προσθέτουμε τα φυστίκια Αιγίνης ολόκληρα και τα goji berry και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν όλα μαζί στη ζύμη.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μπάλες. Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και με το χέρι ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε μακρόστενη λωρίδα, όπως θα κάναμε για τσουρέκι ή κουλούρια. Μεταφέρουμε κάθε λωρίδα στο ταψί, την πλακώνουμε με τον πλάστη ή την παλάμη μας ώστε να γίνει πλατιά και χαμηλή. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
  4. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο κι αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 15 λεπτά. Κατόπιν το κόβουμε σε διαγώνιες φέτες πάχους περίπου όσο ένα δάχτυλο. Γυρίζουμε κάθε φέτα στο πλάι (ξαπλωτά) και ξαναψήνουμε, στους 120C αυτή τη φορά, για 40 λεπτά ακόμη. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε. Διατηρούνται αρκετές μέρες μέσα σε κουτί για μπισκότα.
Notes - Σημειωσεις
Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με ανάλογη ποσότητα Stevia (η ποσότητα εξαρτάται από την ποιότητα της Stevia, γι'αυτό ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας)

 


Εντυπώσεις; Ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια! Θα χαρώ να τα πούμε και στοFacebookTwitterInstagram και Pinterest!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    Το ίδιο ακριβώς έχω πάθει κι εγώ με τα biscotti Ελεάννα!
    Βλέπω συνταγές που μου κάνουν κλικ, σκέφτομαι να τα φτιάξω και μετά με πιάνει εκείνο το αλλά που με σταματά.
    Πολύ όμορφα φαίνονται τα δικά σου… το πράσινο του φιστικιού και το κόκκινο των goji κάνει τόσο όμορφη αντίθεση.
    Μου αρέσουν και οι αλλαγές που έκανες στα υλικά… όντως πιο υγιεινά και θρεπτικά σε σχέση με την αρχική συνταγή!
    Φιλιά

    • Eleanna says

      Σ’ευχαριστώ Ερμιόνη! Μην τα φοβάσαι, τελικά σαν κουλουράκια είναι ;)

  2. says

    Από τα καλύτερα συνοδευτικά του τσαγιού, έχουν κάτι το αριστοκρατικό για μένα…
    Και τα ανέβασες πολύ με την προσθήκη των goji berries, και φυσικά τις υπέροχες φωτογραφίες!

  3. says

    τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τα πιο αγαπημένα μου υλικά. τι καλά που πρόσθεσες και τα goji berries!! έφτιαξες σούπερ συνταγή!
    μια φορά έχω φτιάξει biscottti, αλλά δεν ήταν αυτό που περίμενα..
    θα τα ξαναδοκιμάσω με τη δική σου συνταγή. είμαι σίγουρη πως δεν θα απαγοητευτώ!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: