Μηλόπιτα Ρολό “Στρούντελ” με Σως Βανίλιας

apple-strudel-vanilla-sauce (5)

Νομίζω η μηλόπιτα είναι το πιο αγαπημένο γλυκό του πλανήτη. Έτσι μόνο εξηγείται γιατί υπάρχουν τόσες διαφορετικές εκδοχές της σε τόσο πολλές χώρες! Μετά τη Ρώσικη μηλόπιτα της γιαγιάς Ελένης, σειρά είχε η μηλόπιτα-στρούντελ της γιαγιάς Άννας. Το στρούντελ είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Στη Ρουμανία που ζούσε η γιαγιά, υπήρχαν πολλοί κάτοικοι με καταγωγή από Ουγγαρία. Έτσι μάλλον θα έφτασε η συνταγή στη γιαγιά μου.

Κανονικά, το στρούντελ έχει τη δική του, ειδική ζύμη. Επειδή όμως το να τη φτιάξεις στο σπίτι είναι αρκετός μπελάς γιατί πρέπει να γίνει πολύ λεπτό το φύλλο, οι περισσότεροι την αντικαθιστούν με φύλλο κρούστας ή σφολιάτα. Η μαμά μου, που ακολουθεί τη συνταγή της πεθεράς της, από τότε που ήμουν μικρή το φτιάχνει πάντα με σφολιάτα.

apple-strudel-vanilla-sauce (1)apple-strudel-vanilla-sauce (2)

Στην Αυστρία συνοδεύουν το στρούντελ με μια γλυκιά σως βανίλιας. Είναι απλή στην κατασκευή αλλά θέλει απαλούς χειρισμούς, να τη ζεστάνετε σιγά σιγά για να μην πήξουν τα αυγά και χαλάσει η κρέμα. Αυτή τη σάλτσα δεν την ήξερε η γιαγιά μου. Τη δοκίμασα πρώτη φορά όταν είχαμε πάει με τους γονείς μου ένα ταξίδι στην Αυστρία. Μια μέρα που πήγαμε εκδρομή στις Άλπεις, είχε τρομερή ομίχλη κι αντί να δούμε την κορυφή είδαμε το τοπικό εστιατόριο ;) Εκεί μας σέρβιραν σνίτζελ χοιρινό (σε μέγεθος παντόφλας!) με πατάτες τηγανιτές και μηλόπιτα στρούντελ σε πιάτο της σούπας, βουτηγμένη σε μια υπέροχη σάλτσα βανίλιας. Βρήκα την αυθεντική συνταγή για τη σάλτσα στο βιβλίο “European Cooking” και συμπλήρωσα τη συνταγή της γιαγιάς.

Tip: Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλή βανίλια σκόνη στην σως, συνιστώ ανεπιφύλακτα να δώσετε κάτι παραπάνω και να πάρετε αληθινή βανίλια σε λοβό (κλαδάκι). Κόψτε τη στη μέση και βράστε τη μαζί με το γάλα. Κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση.

apple-strudel-vanilla-sauce (4)

 

5.0 from 1 reviews
Apple Strudel with Vanilla Sauce
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
My grandma's recipe for apple strudel, with soultanas and walnuts. Served with authentic Viennese vanilla sauce.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Serves - Μεριδες: 12
Ingredients - Υλικα
For the strudel:
  • 2 sheets puff pastry
  • 4 sweet apples, peeled and cored
  • ½ cup soultanas
  • ½ cup walnuts, chopped
  • ⅓ cup light brown sugar
  • ¼ cup brandy
  • ¼ cup dry breadcrumbs, ground
  • juice from 1 lemon
  • 3 tbs butter
  • 1 tsp ground cinnamon
  • ½ tsp ground clover
  • icing sugar and extra cinnamon for serving
For the vanilla sauce:
  • 4 egg yolks
  • ½ cup caster sugar
  • 1 vanilla pod, cut in half
  • 1 cup milk, preferable full fat
  • 1 cup whipping cream
Instructions - Οδηγιες
Make the apple strudel:
  1. Preheat oven at 375F/180C (oven assisted). Line a large cookie tin with baking paper. Cut the apples in small cubes and rub with lemon juice.
  2. In a medium saucepan, melt the butter and add the sugar and stir. Add the apples and cook over medium heat, covered, until softened, about 10-15 minutes. Add the chopped walnuts, sultanas, cinnamon and clover powder. Stir to mix. Finally, add the brand and simmer, uncovered, until the mixture has thickened. Remove from heat and leave to cool.
  3. Turn out each puff pastry leaf onto a clean towel. Divide the cooled apple mixure into half and spread onto each puff pastry leaf, except for about 1 inch from the ends.
  4. With the help of the towel, lift one side of the puff pastry and roll it into itself to form a roll. Transfer to the cookie tin, with the ending at the bottom. Repeat with the second puff pastry loaf. Brush with a little milk and bake for 50', or until light golden brown.
Prepare the vanilla sauce:
  1. Beat the egg yolks and sugar using an electric mixer until light and creamy.
  2. Meanwhile, heat the milk, cream and vanilla pod in a saucepan over medium heat until they start to boil gently. Remove from heat and pour (not including the vanilla pod), in a very thin stream, into the egg mixture while beating in a medium spead. Be gentle, in order not to cook the eggs.
  3. Pour the mixture back in the saucepan. Heat again over a low to medium heat while stirring continuously with a wooden spoon. Do not allow to boil. The sauce is ready one the froth from beating has dissappeared and it coats the back of the wooden spoon. Remove from heat immediately. Cut the strudel in diagonal slices and serve with the vanilla sauce, either warm or cold.

 
5.0 from 1 reviews
Στρούντελ Με Μήλα, Καρύδια & Σάλτσα Βανίλιας
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Παραδοσιακή Βιεννέζικη μηλόπιτα με καρύδια και σταφίδες, σερβιρισμένη με γλυκιά σως βανίλιας.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Serves - Μεριδες: 12
Ingredients - Υλικα
Για το στρούντελ μήλου
  • 2 φύλλα σφολιάτα (κατά προτίμηση Χρυσή Ζύμη)
  • 4 κόκκινα μήλα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ φλιτζ. σταφίδες ξανθές
  • ⅓ φλτιζ. ζάχαρη ξανθή
  • ½ φλιτζ. καρυδόψυχα κοπανισμένη
  • 3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • ¼ φλιτζ. γαλέτα ή 2½ φρυγανιές τριμμένες
  • 1 κ.γλ. κανέλα σκόνη
  • ½ κ.γλ. γαρύφαλο σκόνη
  • ¼ φλιτζ. κονιάκ
  • άχνη ζάχαρη & κανέλα
Για την σάλτσα βανίλια:
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 φλ. γάλα πλήρες
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλια ή 2 καψάκια ή 1 κ.γλ. εσάνς
Instructions - Οδηγιες
Φτιάχνουμε τη μηλόπιτα:
  1. Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε σε κύβους. Τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
  2. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα μήλα και σιγοβράζουμε, σκεπασμένα, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15'. Προσθέτουμε τις σταφίδες, την καρυδόψυχα, την κανέλα, το γαρύφαλο και την τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τελευταίο το κονιάκ. Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του μείγματος,2-3 λεπτά ακόμη. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
  3. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180C, στον αερόθερμο. Στρώνουμε μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου με αντικολητικό χαρτί (λαδόκολλα).
  4. Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε καθαρή πετσέτα. Απλώνουμε το μισό μείγμα μήλου σε όλο το φύλλο, αφήνοντας περιθώριο όσο δύο δάχτυλα γύρω γύρω. Με την πετσέτα ανασηκώνουμε τη σφολιάτα από τη μια μεριά και την τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό. Βάζουμε το ρολό στη λαμαρίνα με το σημείο της ένωσης από κάτω. Κάνουμε δυο-τρεις χαρακιές στην επιφάνεια για να φεύγουν οι ατμοί στο ψήσιμο. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και το υπόλοιπο μείγμα μήλου.
  5. Αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού με λίγο γάλα και ψήνουμε για 50', μέχρι η επιφάνεια να αποκτήσει ένα ανοιχτό χρυσο-καφέ χρώμα. Πασπαλίζουμε το έτοιμο στρούντελ με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα βανίλιας:
  1. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
  2. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν φούσκες. Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ. Το γάλα πρέπει να πέφτει από την κατσαρόλα ίσα ίσα σαν μια χοντρή κλωστή. Κρατάμε τη βανίλια (αν χρησιμοποιήσαμε λοβό) για μετά.
  3. Επιστρέφουμε το μείγμα γάλακτος κι αυγών με τη βανίλια στην κατσαρόλα. Τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά (π.χ. στο 3-4 σε διακόπτη με μέγιστο το 6 ή 1 - 1½ σε διακόπτη με μέγιστο το 3). Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Σιγά σιγά ο αφρός που σχηματίστηκε από το χτύπημα στο μίξερ θα λιγοστέψει κι η κρέμα θα αρχίσει να πήζει ελαφρά. Δεν πρέπει να βράσει. Όταν θα δημιουργεί ένα στρώμα στην πίσω πλευρά της ξύλινης κουτάλας, η κρέμα είναι έτοιμη, περίπου σε 15'. Βγάζουμε την κατσαρόλα αμέσως από το μάτι για να μην πήξει περισσότερο. Σερβίρουμε το στρούντελ σε κομμάτια με την κρέμα ζεστή ή κρύα.

  Εντυπώσεις; Ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια! Θα χαρώ να τα πούμε και στοFacebookTwitterInstagram και Pinterest!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    τελειο το στρουντελ!!!! εχω φαει και εγω στη βιεννη!!! μου ελυσες την απορια για τη σως βανιλιας τελεια!!

    • Eleanna says

      Χαχα ναι κι εγώ την έψαχνα καιρό! Τώρα που είδα πόσο εύκολη είναι να τη φτιάξεις, θα φτιάχνω συνέχεια! ;)

  2. says

    αγαπημένο γλυκό όλου του πλανήτη…… και δικό μου!!! αυτή η σάλτσα βανίλιας με ισοπέδωσε!!
    αχ βρε Ελεάννα! αχ! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: