Εύκολη Ρώσικη Μηλόπιτα

IMG_3479

Γιαγιαδο-συνταγών συνέχεια! Μετά το αλλιώτικο ιμάμ της γιαγιάς Άννας, επανέρχεται η γιαγιά Ελένη με μια παραδοσιακή Ρώσικη μηλόπιτα, που είναι απίστευτα εύκολη. Σε μισή ώρα περίπου είναι έτοιμη για φάγωμα! Θα χρειαστείτε μόνο αυγά, ζάχαρη, λίγο αλεύρι και 3-4 μήλα. Εκεί βρίσκεται η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής: τα μήλα πρέπει να είναι ξινόμηλα. Τα ξινόμηλα της δίνουν μια ελαφριά και δροσερή γεύση, διαφορετική από τις συνηθισμένες μηλόπιτες. Νομίζω θα την αγαπήσετε!

Η αυθεντική μηλόπιτα όπως τη φτιάχνουν στη Ρωσία θέλει άλλα μήλα, το είδος «Αντονόφκα» (Антоновка), όμως δεν υπάρχουν εδώ. Το πιο κοντινό υποκατάστατο είναι τα ξινόμηλα ή Granny Smith, γιατί και τα Αντονόφκα είναι ξινά και καλύτερα σε συνταγές παρά ωμά. Από τα μήλα ονομάζεται κι η μηλόπιτα «Αντονόφκα». Συχνά τη λένε και «Σαρλότκα», δηλαδή σαρλότ. Τα μήλα Αντονόφκα είναι φθινοπωρινό φρούτο και το Σεπτέμβριο είναι στην καλύτερη εποχή τους. Είναι μεγάλα, πρασινωπά και κιτρινίζουν καθώς ωριμάζουν. Καλλιεργούνται και στη Φινλανδία. Με την ευκαιρία, να πω ότι το μήλο στα Ρώσικα λέγεται «γιάμπλοκο» (Яблоко), πληθυντικός «γιάμπλοκι» (яблоки) – από τα λίγα Ρώσικα που ξέρω ;)

IMG_3473IMG_3488IMG_3496

H διαδικασία είναι απλή και γρήγορη: χτυπάμε αυγά με ζάχαρη στο μίξερ να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, μια τσιμπιά αλάτι, και λίγη σόδα και φτιάχνουμε έναν χυλό, λίγο πιο αραιό από αυτόν του κέικ. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια, τα βάζουμε σε στρογγυλό ταψί, ρίχνουμε από πάνω τον χυλό και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, για 30 λεπτά περίπου, να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα η επιφάνεια. Γυρίζουμε το γλυκό «τούμπα» για να το σερβίρουμε (τα μήλα να φαίνονται). Έτοιμο το γλυκό! ;) Είναι ιδανικό για πρωινό και για απογευματινό καφέ ή τσάι.

Μπορεί στο φούρνο σας να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, ειδικά αν βάλετε άλλα μήλα με περισσότερη υγρασία, αλλά μην το ψήσετε σε δυνατότερη θερμοκρασία γιατί θα καεί η επιφάνεια χωρίς να ψηθεί το εσωτερικό. Μη βάλετε φαρίνα, ούτε μπέικιν πάουντερ γιατί δεν θέλουμε να φουσκώσει. Επίσης μη παραλείψετε το αντικολλητικό χαρτί!

collage1-2

 


Recipe in English:

Russian Apple Sponge Cake
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Easy Russian apple dessert, very fluffy, similar to a sponge cake. Just beat together eggs, flour and sugar to make a batter. Pour the batter onto cut Granny Smith apples and bake for 25'. Ready!
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: Russian / Ρώσικη
Serves - Μεριδες: 8-10
Ingredients - Υλικα
  • 4 medium-sized Granny Smith apples
  • 4 large eggs
  • 1 cup all purpose flour
  • 1 cup caster sugar
  • 1 tbs honey
  • 1 pinch of salt
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tbs apple vinegar
  • some butter or shortening for the cake tin
Instructions - Οδηγιες
  1. Grease and dust with flour the bottom of a round cake tin/pan (without hole in the middle). Line the bottom of the pan with baking paper and dust it with some more flour. Preheat oven to 350F (conventional heat).
  2. Using an electric mixer, beat the eggs with the sugar and salt until light and fluffy. They should triple or more in size. Add t the baking soda diluted in the vinegar and then the honey.
  3. Reduce the mixing speed and slowly add the flour.The batter should be relatively runny, like a thiner cake batter.
  4. Peel and cut the apples into small cubes. Spread them into the cake tin/pan. Pour the batter on the apples and shake the cake tin a bit so that they're all covered.
  5. Bake for 30-45 minutes or until a toothpick or knife comes out clean when inserted in the middle.
  6. Turn the cake tin over a serving plate so that the bottom of the cake becomes the top side. Carefully remove the baking paper. Dust with plenty of icing sugar and serve warm or at room temperature.
Notes - Σημειωσεις
The original Russian recipe calls for "Antonovka" apples, which are sour baking apples. However, as these are not readily available outside Russia, Granny Smith are a good subtitute.

 Συνταγή στα Ελληνικά:

Εύκολη Μηλόπιτα σαν Κέικ
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Εύκολη κι αφράτη μηλόπιτα, σαν κέικ με μήλα, με μόνο αυγά, ζάχαρη, αλεύρι και μήλα. Παραδοσιακή Ρώσικη συνταγή για το φθινόπωρο.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: Russian / Ρώσικη
Serves - Μεριδες: 8-10
Ingredients - Υλικα
  • 4 μεσαία ξινόμηλα (πράσινα μήλα)
  • 4 αυγά
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όχι φαρίνα!)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ. σούπας μέλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κ. σούπας μηλόξυδο
  • λίγο βούτυρο για το ταψί
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα μεσαίο στρογγυλό ταψί (σε μέγεθος φόρμας κέικ). Αλευρώνουμε και το αντικολλητικό χαρτί.
  2. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν, τουλάχιστον 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη σόδα αραιωμένη στο μηλόξυδο και το μέλι.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι.
  4. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τα ξινόμηλα. Τα στρώνουμε στο ταψί κι από πάνω ρίχνουμε τον χυλό των αυγών και αλευριού. Κουνάμε λίγο το ταψί να πάει παντού.
  5. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να πάρει η επιφάνεια χρυσαφένιο χρώμα. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και βγουν καθαρά.
  6. Γυρίζουμε το ταψί σε πιατέλα και προσεκτικά βγάζουμε το λαδόχαρτο από τον πάτο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Notes - Σημειωσεις
Μπορεί στο φούρνο σας να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, μέχρι 1 ώρα, ειδικά αν βάλετε άλλα μήλα με περισσότερη υγρασία, αλλά μην το ψήσετε σε δυνατότερη θερμοκρασία γιατί θα καεί η επιφάνεια χωρίς να ψηθεί το εσωτερικό. Μη βάλετε φαρίνα, ούτε μπέικιν πάουντερ γιατί δεν θέλουμε να φουσκώσει. Επίσης μη παραλείψετε το αντικολλητικό χαρτί!

  Εντυπώσεις; Ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια! Θα χαρώ να τα πούμε και στο FacebookTwitterInstagram και Pinterest!

 

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    M αρέσουν οι μηλόπιτες και τώρα αρχίζει η εποχής τους.
    δεν ήξερα αυτή την ποικιλία μήλων… πολύ ενδιαφέρον.

    Πάντως νομίζω τα ξινόμηλα είναι ιδανικά για μηλόποιτα.
    Πολύ εύκολη Ελεάννα και ότι πρέπει για συνοδεία καφέ… Θα με κάνεις να την φτιάξω κι αυτή τώρα ??? :-)

    Φιλιά πολλά : )

  2. says

    Στη κουζίνα μου ετοιμάζω το λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας ενώ συνεχίζω να διαβάζω τις υπέροχες συνταγές σου και ανακαλύπτω τις κοινές μας ρίζες , απίστευτο!

  3. says

    Στη κουζίνα μου ετοιμάζω το λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας ενώ συνεχίζω να διαβάζω τις υπέροχες συνταγές σου και ανακαλύπτω τις κοινές μας ρίζες , απίστευτο!

  4. kostas-katerina says

    την καναμε σημερα αλλα δεν μας πετυχε…..μαλλον καναμε κατι λαθος……1ον εγινε ψιλη σαν κεικ και στην συνεχεια έκατσε και 2ον μεσα ηταν αψητη…..την αφησαμε παραπανω χρονο ανεβασαμε την θερμοκρασια και καηκε…..τι να πηγε στραβα????φυσικα αφερεσαμε τηνκορυφη που ηταν καμμένη και την φαγαμε ,αλλά………

    • Eleanna says

      Ω, πολύ λυπάμαι που το ακούω αυτό :( Λοιπόν, θα το λύσουμε παρέα το πρόβλημα. Πρώτα πρώτα, τι αλεύρι βάλατε; Μήπως βάλατε φαρίνα και γι’αυτό φούσκωσε; Γιατί θέλουμε απλό αλεύρι, όχι αυτό που φουσκώνει μόνο του.

      Μετά, δεν πειράζει να κάτσει λίγο γιατί δεν είναι κέικ-κέικ, δεν πρέπει να είναι ψηλό δηλαδή. Μπορεί να φουσκώσει λίγο και να κάτσει μετά. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι πρέπει να την αναποδογυρίσετε στην πιατέλα και να έρθουν τα μήλα από τον πάτο που ήταν όταν ψήνονταν επάνω. Όχι μόνο θα «κάτσει» αλλά θα γίνει σμπαράλια η επιφάνεια! ;) Είναι επίτηδες φτιαγμένη για να μην έχει «τέλεια» εμφάνιση.

      Επίσης, πόσο «άψητη» ήταν; Δηλαδή, το αλεύρι ήταν χυλός ή απλώς είχε υγρασία; Γιατί η υγρασία δεν πρέπει να σας τρομάζει, τα κέικ με φρούτα κι ειδικά με μήλα πάντα είναι πιο υγρά γιατί το φρούτο βγάζει υγρά καθώς ψήνεται. Δεν θα είναι τόσο στεγνό όσο ένα απλό κέικ. Πάντως εμένα στα 25 λεπτά ψήσιμο το μαχαίρι έβγαινε αρκετά καθαρό (πάντα υπάρχουν λίγα ίχνη, ψίχουλα, κλπ, αλλά δεν είναι δέκα κιλά χυλός επάνω του…) Τώρα από κει κι έπειτα η αλήθεια είναι ότι οι φούρνοι διαφέρουν, στην εξοχή έχω έναν που ψήνει μόνο στους 200, στο λιγότερο δεν κάνει τίποτα για ώρες ;)

      Για δείτε αν ήταν κάτι από όλα αυτά και πείτε μου…. :)

      • kostas-katerina says

        Ναι ηταν χυλος στα 25 λεπτά , ενω πανω και γυρω ηταν ψημμενη, μεσα ηταν νερό….οσον αφορα το αλευρι ναι φαρινα βαλαμε….ευχαριστουμε παντως πολυ … θα την ξανακανουμε και θα την ψησουμε σε μεγαλυτερη θερμοκρασια απο την αρχη και θα σας ενημερωσουμε…. :-)

        • Eleanna says

          Το έψαξα κι άλλο πάντως γιατί προβληματίστηκα. Λοιπόν, όλες οι συνταγές που βρήκα (γιατί είναι παραδοσιακή συνταγή και υπάρχει και σε άλλα site Ρώσικα κι Αγγλικά) λένε στους 170-180C για 25-35 λεπτά. Υπάρχει όμως κι ένας που λέει στην ίδια θερμοκρασία για 1 ώρα! Πάντως αυτό που λένε όλοι ότι είναι καλύτερα να την ψήσεις περισσότερη ώρα στους 170-180 κι όχι σε ψηλότερη για λιγότερο γιατί θα καεί η επιφάνεια γρήγορα και δεν το θέλουμε. Μη βάλετε βούτυρο στο ταψί, βάλτε χαρτί γιατί αλλιώς θα βαρύνει και θα αργήσει να ψηθεί. Επομένως δοκιμάστε και πείτε μου :)

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!