Σιροπιαστα μελομακαρονα με καρυδι

Για μένα Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα απλά δεν γίνονται, σε σημείο που τα έφτιαχνα κι όταν ήμουν φοιτήτρια στην Αγγλία. Φτιάχνεις μελομακάρονα και μοσχοβολά όλο το σπίτι μέλι και κανέλα (ή η φοιτητική εστία άμα τύχει!). Αυτή η συνταγή είναι αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών και πειραματισμών στην κουζίνα και μετά από προσεκτική καταγραφή κάθε αλλαγής που έκανα. Τώρα δεν την αλλάζω πια τίποτα, αυτή πετυχαίνει κάθε φορά! (Για περισσότερα «tips» για τέλεια μελομακάρονα, κάντε κλικ εδώ)


Υλικά: (για 50-60 κομμάτια)

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 550ml καλό ελαιόλαδο (περίπου 2 φλιτζάνια)
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού (περίπου 200ml)
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλο σκόνη
  • 1/4 κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
  • 1/4 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη
Για το σιρόπι:
  • 2 1/2 φλιτζ. νερό
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 200γρ μέλι
  • 1 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης (για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι αργότερα)
  • 1 μασουράκι κανέλα
  • 2 καρφάκια γαρύφαλο
  • καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα


Οδηγίες:

  1. Ετοιμάστε πρώτα το σιρόπι: σιγοβράστε όλα τα υλικά μαζί για 6 λεπτά, ξαφρίζοντάς το με μία τρυπητή κουτάλα. Σβήστε τη φωτιά κι αφήστε το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα να κρυώσει όσο φτιάχνετε τη ζύμη. Μπορείτε να το φτιάξετε κι από την προηγουμένη.
  2. Στο μίξερ χτυπήστε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για 5-7 λεπτά να λιώσει η (κρυσταλλική) ζάχαρη. Προσθέστε μετά το τρίμμα πορτοκαλιού, την άχνη και το κονιάκ κι ανακατέψτε να ενωθούν με το λάδι. Κατόπιν προσθέστε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού. Προσοχή η σόδα φουσκώνει μέσα στο χυμό, οπότε ανακατέψτε την πάνω από το μπωλ του μίξερ για να μην σας χυθεί.
  3. Ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder και τα κανελογαρύφαλλα σε μια λεκάνη. Προσθέστε τα υγρά υλικά στο αλεύρι και ζυμώστε με το χέρι ελαφρά όλα τα υλικά μαζί, ίσα μέχρι να μην υπάρχουν στεγνά υλικά (αλεύρι) αλλά να έχουν απορροφηθεί από τα υγρά και να έχετε μια μαλακιά ζύμη. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα, αλλιώς βγαίνουν σκληρά τα μελομακάρονα. 
  4. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170C. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα, σε μέγεθος περίπου όσο ένα καρύδι. Με ένα πιρουνάκι μπορούμε να κάνουμε χιαστί γραμμούλες στην επιφάνειά τους για σχέδιο. Τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά,  μέχρι να γίνουν χρυσο-καφετιά (όχι σκούρα όμως!).
  5. Βγάλτε τα ψημένα μελομακάρονα από το φούρνο και βουτήξτε τα όπως είναι ζεστά στο κρύο σιρόπι. Αφήστε τα για μισό λεπτό, σουρώστε τα με μία τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε πιατέλα. Επειδή δεν θα σας χωρέσουν όλα στην κατσαρόλα με το σιρόπι θα τα βάζετε σε δόσεις. Αν ζεσταθεί το σιρόπι ξαναβάλτε τα μελομακάρονα στο φούρνο (που είναι ζεστός αλλά σβηστός) να μείνουν ζεστά και βάλτε το σιρόπι για λίγο στο ψυγείο να κρυώσει πάλι ή αραιώστε το με λίγο κρύο νερό.  Πασπαλίστε τα μελομακάρονα με χονδροτριμμένο καρύδι στο οποίο έχετε ανακατέψει λίγη κανέλα και ζάχαρη. 


Σημείωση: Καλύτερα να τα αφήσετε να τραβήξουν λίγο πριν τα δοκιμάσετε, καμιά ωρίτσα. Αν θέλετε να σιγουρευτείτε για τους χρόνους ψησίματος με τον δικό σας φούρνο, ψήστε πρώτα ένα ταψί δοκιμαστικά. Επίσης, αν τα θέλετε πιο γλυκά, μπορείτε να τους ρίξετε σκέτο μέλι από πάνω αφού κρυώσουν, το δοκίμασα φέτος και γίνονται θεσπέσια! Αλλά δεν αρέσουν πολύ γλυκά σε όλους, γι’αυτό δεν το έγραψα στην κύρια συνταγή. Για περισσότερα «tips» για τέλεια μελομακάρονα, κάντε κλικ εδώ

Εσείς ποια μελομακάρονα προτιμάτε; Με αλεύρι ή με σιμιγδάλι;

Σχολιάστε μέσω Facebook, Google και Wordpress (κάντε κλικ στον κάθε τίτλο)

Loading Facebook Comments ...

Comments

  1. says

    Ευχαριστώ Έλενα!!! Ναι, μ’αρέσουν με πλούσια γεύση, θα φταίει η Πολίτικη καταγωγή ;) Φιλάκια!!

  2. says

    Χαίρομαι πολύ Ηρώ που σου πέτυχαν και σου άρεσαν! Ναι, έτσι μου βγαίνουν κι εμένα, η ζύμη θρίβεται πολύ καμιά φορά. Εξαρτάται λίγο κι από τα πορτοκάλια, πόσο χυμό βγάζουν, Θα τα ξαναφτιάξω για την Πρωτοχρονιά και θα ζυγίσω ακριβώς το χυμο για να είμαστε σωστοί και θα ενημερώσω τη συνταγή. Όσον αφορά τους κουραμπιέδες, ειλικρινά ούτε εμείς στην οικογένεια τους τρώγαμε ποτέ, θυμάμαι όταν ήμουν μικρή ήταν το πιο μισητό γλυκό στις επισκέψεις που πηγαίναμε χαχα Αλλά αυτοί που φτιάχνω είναι εντελώς άλλο πράγμα…. Τους ερωτευτήκαμε! ;-) Σ’ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια! Φιλάκια!

  3. iro says

    Eleanna teleia ta melomakarona sou!!! eftiaksa prwti fora sti zwi mou ti diki sou suntagi kai einai akrivws opws mou aresoun!murwdata kai siropiasta!!!! na se rwtisw thelw mono..se mena paratirisa oti i zumi trivotan polu. diladi den itan omoiogenis maza alla me to zori prospathousa na min mou spasei otan ta eftiaxna..einai fusiologiko i na valw ligotero aleuri tin epomeni fora? akolouthisa tis odigies kata gramma..episis tha dokimasw na ftiaksw kai tous kourampiedes sou!!! an kai den eimai fanatiki tou eidous, eida polu thetika sxolia ki ekei!!! sunexise etsi!!! filia!

  4. says

    Πολύ χαίρομαι Λαμπρινή μου!!! Κι εγώ έφτιαξα μια δόση σήμερα μόλις ξανά! Μάλιστα πέρασα τα μισά με σοκολάτα, θα ανεβάσω σύντομα τις οδηγίες και γι’αυτά ;) Καλώς βρεθήκαμε κι εδώ και στο instagram!!! (να δοκιμάσεις και τους κουραμπιέδες… τους ερωτεύτηκαν άνθρωποι που δεν τους έτρωγαν πριν! )

  5. Λαμπρινή says

    Ελεάννα μου!Είμαι όλο το απόγευμα με ανοιχτή τη σελίδα σου και έφτιαξα κατά γράμμα τα μελομακάρονα σου.Πρέπει να σου πω ότι πέτυχα για πρώτη φορά τα πιο τέλεια μελομακάρονα και είναι ακριβώς έτσι όπως μου αρέσουν!!!!Πολλά συγχαρητήρια και χαίρομαι πολύ που σε βρήκα!Τα ανέβασα και στο instagram!Είδα ότι έχεις κι εσύ,θα σε βρω σε λίγο!Πάω να βγάλω και την τελευταία φουρνιά!!!Σ’ευχαριστώ!!!!

  6. evita says

    Πρωτη φορα εφτιαξα και εγιναν καταπληκτικα! 1000 Μπραβο Ελεαννα για τις συμβουλες και τις γνωσεις σου!

  7. says

    Αχ άστα Ερμιόνη μου κι εμένα! Είναι να μην αρχίσει κανείς… Για το τζίντζερ ναι το δοκίμασα μια χρονιά και μετά μου άρεσε και το βάζω κάθε φορά :) Λιγάκι δίνει ωραίο άρωμα. Γενικά μου αρέσουν πολύ τα μπαχαρικά. Φιλάκια!

  8. Ερμιόνη says

    Τα μελομακάρονα είναι μακράν το αγαπημένο μου γιορτινό γλυκό!
    Προσπαθώ να μην έχω πολλά στο σπίτι γιατί καταλήγω να τα τρώω όλα και να παίρνω 2 κιλά :)
    Φουλ στα αρώματα η εκδοχή που μας προτείνεις Ελεάννα, μου αρέσει που βάζεις και τζίντζερ!
    Φιλιά

  9. ΕΛΕΝΑ says

    Και του χρόνου Ελεάννα μου!!
    Υπέροχα δείχνουν τα μελομακάρονά σου!!
    Μ” αρέσουν και τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

Trackbacks

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>