Μεσογειακη πιτα με φέτα – Mediterranean vegetable Pie

Mediterranean Pie

Πώς τα περάσατε το Πάσχα; Από φαΐ; Μάλλον παραφάγαμε, ε; Μια τα τσουρέκια, μια τ’αρνάκια και τα κοκορετσάκια, κάπου φράκαρε η ζώνη! Με την ευκαιρία, αν σας περίσσεψε τσουρέκι ή να βαρεθήκατε να το τρώτε σκέτο, σας έχω ωραία συνταγή για γλυκιά πουτίγκα τσουρεκιού με σοκολάτα. Δεν ξέρω κατά πόσο η συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα είναι διαίτης, αλλά ως πίτα λαχανικών είναι σίγουρα ένα  ευχάριστο διάλειμμα από το πολύ κρέας των ημερών. Είναι πολύ εύκολη και νόστιμη!

UPDATE: Όταν επισκέφτηκα τις Πίτες της Σοφίας, ο Δημήτρης (ο ιδιοκτήτης) μου έμαθε ένα μυστικό για τις πίτες με πολλά υγρά όπως αυτή: να χρησιμοποιώ στη γέμιση κομμάτια από τα περισσέματα των φύλλων ή ένα ολόκληρο φύλλο αν μου περισσεύει. Το άψητο φύλλο καθώς θα ψηθεί με τη γέμιση θα τραβήξει τα πολλά υγρά χωρίς να χαλάσει τη γεύση της γέμισης. Έτσι ενημέρωσα τη συνταγή ;)

Mediterranean Pie
Τα παιδιά από το RIZES, τον Μανόλη και τη Σοφία, καθώς και τα εξαιρετικά προϊόντα τους, τα γνώρισα όταν επισκέφτηκα την έκθεση τροφίμων και ποτών DETROP Boutique Athens. Όλα τα προϊόντα τους είναι χειροποίητα και χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά. Με πιπεριά αλεσμένη (συνταγή από τις Πρέσπες), που είχε μέσα μελιτζάνα στα κάρβουνα και σκορδάκι, έφτιαξα μια φοβερή Ιταλική μακαρονάδα με ξερή μυζήθρα. Αλλά είχα ακόμα δυο βαζάκια με πάπρικα πιπεριάς Φλωρίνης. Έτσι έφτιαξα μια εύκολη και πεντανόστιμη πίτα, γεμάτη αρώματα και γεύσεις της Μεσογείου.

Μεσογειακή πίτα - Mediterranean Pie

Ευκολη Μεσογειακη Πιτα
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Συνταγή για εύκολη πίτα με πάστα πιπεριάς Φλωρίνης κι ελιάς, φέτα, κάπαρη και μπεσαμέλ, σε φύλλο κουρού.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 8
Ingredients - Υλικα
  • 500γρ ζύμη κουρού για πίτες (έτοιμη)
Για τη γέμιση
  • 1½ βαζάκι Πάπρικα Πιπεριάς Φλωρίνης RIZES delicatessen
  • ½ βαζάκι πάστα μαύρης ελιάς
  • 250γρ φέτα
  • 2 κ.γλ. κάπαρη
  • 5-6 τομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
Για την μπεσαμέλ
  • 2 φλ. γάλα
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170C με αντιστάσεις. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 29-30 εκατοστών.
Ετοιμάζετε τη γέμιση:
  1. Σε ένα μπολ, βάζετε το άλειμμα πάπρικας πιπεριάς Φλωρίνης, την πάστα ελιάς, τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και την κάπαρη. Ανακατεύετε καλά.
  2. Σε άλλο μπολ, λιώνετε με πιρούνι τη φέτα και μετά την προσθέτετε στο μείγμα της πιπεριάς και της ελιάς.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ:
  1. Σε μικρή κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο κι όταν αρχίσει να καίει, προσθέτετε το αλεύρι κι ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, γύρω στα 2 λεπτά.
  2. Προσθέστε λίγο λίγο το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Μόλις το γάλα πάρει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε τη μπεσαμέλ μέχρι να αρχίσει να πήζει, περίπου 3 λεπτά. Βγάλτε από τη φωτιά κι αφήστε τη να κρυώσει.
Συναρμολόγηση πίτας:
  1. Απλώστε το ένα φύλλο ζύμης κουρού πάνω στο βουτυρωμένο ταψί. Κόβετε με ένα μαχαίρι όση ζύμη περισσεύει από το ταψί και την κρατάτε για το μείγμα.
  2. Ανακατεύετε τη μπεσαμέλ με το μείγμα πάπρικας πιπεριάς Φλωρίνης και τη φέτα. Πάρτε τα περισσέματα από το φύλλο, κόψτε τα μικρά κομμάτια και ανακατέψτε τα στη γέμιση.
  3. Ρίξτε αυτό το μείγμα πάνω στο φύλλο κουρού κι απλώστε το καλά με ένα κουτάλι. Σκεπάστε το με το δεύτερο φύλλο κουρού. Διπλώστε προς τα μέσα όση ζύμη περισσεύει. Τρυπήστε την επιφάνεια ελαφρά με ένα πιρούνι.
  4. Ψήστε την πίτα για 45 λεπτά περίπου.

 


 

In English:

In a recent food and drink exhibition in Athens, I first tasted a range of handmade, natural products by RIZES delicatessen, a small food artisan company in Northern Greece. I had the pleasure of meeting the owners in person and learning more about their products. I am every enthousiastic about their taste. They have a small production, mainly varieties based on sweet Florina red pepper and a few natural fruit spreads.  Their pepper spreads are tasty and free from preservatives or chemical compounds. Recently, they were kind enough to send me a tasting parcel. With one of their products, the Sweet Red Pepper and Garlic sauce, I made a great Italian classic pasta recipe, «Spaghetti alla Norma», with a Greek twist of course. This easy pie is also made with products from the same company.

Easy Mediterranean Pie
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
An easy, vegetarian recipe for a pie full of flavors and taste of the Mediterrenean, with sweet red pepper and olive pastes, sun-dried tomatoes and feta cheese.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 8
Ingredients - Υλικα
  • 500-600g ready-to-use puff pastry, in two sheets
For the filling:
  • 300g sweet red pepper and olive oil paste
  • 65g black olives paste
  • 5-6 sun-dried tomatoes in olive oil, chopped
  • 2 tsp capers
  • 250g Greek feta cheese
For the bechamel:
  • 500ml (2 cups) milk
  • 4 tbs butter
  • 4 tbs all-purpose flour
  • salt and black pepper to taste
Instructions - Οδηγιες
  1. Preheat oven to 170C/340F (conventional). Lightly grease a pie dish, 29-30cm (11-12 inches) in diameter.
Prepare the filling:
  1. In a large bowl, mix together the sweet pepper paste, olive paste, capers and chopped sun-dried tomatoes.
  2. In another bowl, crumble the feta cheese with a fork. Add to the pepper and olives paste.
Prepare the bechamel:
  1. In a medium saucepan, melt the butter. Add the flour and cook this paste, stirring continuously, until it just begins to brown slightly, about 2-3 minutes.
  2. Slowly add the milk, while stirring the mixture. Once the milk has reached boiling point, reduce heat to low and simmer, stirring, for another 3 minutes. Remove from heat and let cool.
Assemble the pie:
  1. Line the greased pie dish with one sheet of pastry. Using a knife, cut any pastry that falls out of the pie dish and leave it aside for later.
  2. Mix together the bechamel, semolina and pepper paste mixture. Add the pastry remains cut in pieces and mix together. The pastry will absorb the excess fluids during baking. Spoon the mixture unto the pastry sheet.
  3. Cover the filling with the second pastry sheet. Bend in the overflowing pastry. Prick the surface with a fork and bake for about 45 minutes.Serve warm.
Notes - Σημειωσεις
You can replace the olive paste with chopped black olives, about ¼ cup.

Έχετε κάτι να ρωτήσετε ή να προσθέσετε σ’αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να το γράψετε στα σχόλια από κάτω. Χαίρομαι πάντα να μαθαίνω τη γνώμη σας! Do you have anything to ask or add to this recipe? Write it in the comments below! Your feedback is always welcome.

Σχολιάστε μέσω Facebook, Google και Wordpress (κάντε κλικ στον κάθε τίτλο)

Loading Facebook Comments ...

Comments

  1. says

    Η πίτα σου φαίνεται πραγματικά λαχταριστή! Γεια στα χέρια σου!
    Χρόνια πολλά κ ευλογημένα,κοριτσάκι!

  2. says

    Όπως ξέρεις αγαπητή Ελεάννα, στις πίτες δεν λέμε ποτέ όχι!
    Πόσο μάλλον σε μια τόσο γευστική πρόταση, με τόσα πολλά και ωραία αρώματα της Μεσογείου.
    Και το γεγονός ότι έχει και μπεσαμέλ μέσα απλά θα την κάνει θεϊκά κρεμώδη. Αχ!

    • says

      Αχ και βαχ! Συμπάσχω μαζί σου Ερμιόνη! Ήταν μια απόλαυση αυτή η πίτα… «ήταν» η λέξη-κλειδί εδώ ;)

  3. says

    Για κάτι τέτοιες συνταγές θέλω να έχω πάντα ένα φύλλο κουρού στην κατάψυξη να περιμένει!
    Τέλεια ιδέα, αυτές οι σάλτσες κάνουν θαύματα!

    • says

      Χαίρομαι που σου άρεσε Χρύσα! Κι εγώ τώρα έχω πάντα φύλλο κουρού και κρούστας στην κατάψυξη. Στο πι και φι φτιάχνεις σούπερ φαγητό!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: