τα σουτζουκακια της γιαγιας

Αγαπημένη συνταγή που γεμίζει το σπίτι μυρωδιές από κύμινο και μπαχαρικά, τα σουτζουκάκια με σάλτσα, γνωστά κι ως Σμυρναίικα, είναι από τα στάνταρ στο σπίτι που μεγάλωσα. Μιας κι αυτές είναι οι τελευταίες μέρες του χειμώνα, αν κρίνουμε από τις ανοιξιάτικες λιακάδες που μας χαρίζει μέχρι στιγμής ο Μάρτιος, σκέφτηκα να μην αφήσω να τελειώσει ο χειμώνας χωρίς να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή αυτή. Τρεις γενιές γυναίκες στην οικογένεια, έτσι τα φτιάχνουμε. 

Το κύμινο το βάζω μπόλικο γιατί αλλιώς δεν είναι σουτζουκάκια, είναι κεφτεδάκια με σάλτσα! Αν όμως σας φαίνεται πολύ, φυσικά μπορείτε να το μειώσετε κατά το δοκούν. Επίσης μπορείτε να παραλείψετε το κρασί αν δεν έχετε στο σπίτι, αν και κάνει τη γεύση ιδιαίτερα πλούσια.

Υλικά:

  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 φέτες ψωμί ή 3 φρυγανιές 
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 1/2 κ.γλ. κύμινο
  • 4 κ.σ. κρασί κόκκινο
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 3 φρέσκες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μασουράκι κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • λίγο ακόμη κρασί για το τηγάνισμα
Οδηγίες:
  1. Μουσκεύετε τις φρυγανιές ή το ψωμί στο κρασί ανακατεμένο με λίγο νερό. Αφού μαλακώσουν, τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε λεκανίτσα.
  2. Προσθέτετε στο ψωμί το σκόρδο λιωμένο, τον κιμά, το αυγό, το κύμινο και το αλατοπίπερο. Ζυμώνετε καλά με τα χέρια να ενωθούν τα υλικά.
  3. Πλάθετε σε μακρόστενα παχουλά κεφτεδάκια. Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (π.χ. αν το μέγιστο είναι 10, τότε ρυθμίζετε το μάτι στο 7). Μόλις το λάδι ζεσταθεί, βουτάτε κάθε σουτζουκάκι στο κρασί και κατόπιν το τηγάνι. Τηγανίζετε για 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν το πολύ λάδι.
  4. Ετοιμάζετε τη σάλτσα, βράζοντας σε κατσαρόλα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά τις ντομάτες με το λάδι, νερό, αλάτι-πιπέρι, την κανέλα και το φύλλο δάφνης, για 10 λεπτά να δέσουν τα υλικά μαζί. Βουτάτε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και σιγοβράζετε για 8 λεπτά ακόμη, ώστε να πάρουν γεύση από την ντομάτα. 
  5. Σερβίρετε με πιλάφι ή πατάτες, είτε πουρέ είτε τηγανιτές.
Σημείωση: Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε 1/2 κ.γλ. ζάχαρη στη σάλτσα ντομάτας, αν σας φαίνεται κάπως «αιχμηρή» η γεύση της σάλτσας.

Recipe in English:

Soutzoukakia, or meatbals in tomato sauce with cumin, is a tradtional Greek recipe, which originates from the Greeks in Asia Minor. It so happens that some of my ancestors came from Istanbul and thus I’m fond of the rich and spicy cuisine of the Middle East. However, this isn’t a particulary spicy dish. I’d rather call it «rich», not «hot». Main spice used is cumin. It’s the signature spice for these meatballs. You can reduce the quantities in the recipe, but you certainly can’t omit it completely, as it’ll change the whole character of the dish. This specific recipe is from one of my grandmothers and it’s how we been making «soutzoukakia» in the family ever since her days.

Ingredients:

  • 1 pound minced meat (veal)
  • 2 slices stale bread
  • 2 cloves garlic
  • 1 1/2 ts. cumin powder
  • 4 tbs red wine
  • 1 egg (beaten)
  • 3 fresh tomatoes, finely chopped or 1 can chopped tomatoes
  • 1/2 tsp sugar
  • 1 cup water
  • 1/2 cup olive oil
  • 1 bay leaf
  • 1 cinnamon stick
  • salt and pepper to taste
  • vegetable oil for frying
  • a couple more tablespoons wine for frying the meatballs
Instructions:
  1. Soak the bread slices in the wine, diluted with a bit of water for a few minutes, untile softened. Squeeze most of the liquid out of the bread and put aside in a bowl.
  2. Mash the garlic cloves and add to the bread. Add the minced meat, egg, cumin powder, salt and pepper. Using your hands, knead all ingredients together well. 
  3. Take about a tablespoonful of the meat mixture and shape it into a football (rugby) ball shape, oblong rather than round. Repeat for the rest of the mixture.
  4. Put some vegetable oil in a frying pan and heat it to medium-high heat. Once the oil is hot, dip the meatballs in some wine, drain and fry them in the oil for about 4 minutes. Turn around and fry for another 3-4 minutes, until nicely browned all over. Line a plate with kitchen paper and transfer the meatballs there to absorb the excess oil.
  5. Make the tomato sauce: put the tomatoes, bay leaf, cinnamon, sugar, one cup of water, salt and pepper in a saucepan and bring to boil. Reduce heat and simmer for another 10 minutes, until the liquid has reduced. Add the meatballs and simmer for another 8 minutes. 
  6. Serve with rice or potatoes, either fried or mashed.
Do you have anything to add or ask about this recipe? You’re welcome to write it in the comments below. Your feedback is always welcome!
Έχετε κάτι να ρωτήσετε ή να προσθέσετε σ’αυτή τη συνταγή; Μπορείτε να το γράψετε στα σχόλια από κάτω. Τα σχόλια σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα!

Πατήστε το tab που θέλετε για να σχολιάσετε

Comments

  1. says

    Κλασσικό και αγαπημένο φαγητό, τα σουτζουκάκια!! Σε ποιόν δεν αρέσουν; Θα προτιμήσω και τις δύο
    εκδοχές των συνοδευτικών και θα προσθέσω και ενα τρίτο: πατάτες τηγανητές!! Απολαυστικός συνδυασμός!!!!
    Καλή Κυριακή.

  2. says

    Φαγάκι λατρεμένο και πολυαγαπημένο μαγείρεψες!!
    Και ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου!
    Τα σουτζουκάκια πρέπει να είναι «πατημένα» και στο κύμινο και στο σκόρδο, αυτή είναι η νοστιμιά τους!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

  3. says

    Ευχαριστώ κορίτσια! Πράγματι αγαπημένο και βγήκαν πολύ αφράτα, διαλύονταν! Νομίζω είναι γιατί δεν έστυψα πολύ τις φρυγανιές και κράτησαν περισσότερο κρασί… Καλή εβδομάδα επίσης!

    • says

      Έτσι όπως τα έφτιαξα πάντως μπορώ να πω ότι δεν μας έκατσαν καθόλου, ήταν πολύ αφράτα! Ακόμη κι εγώ τα φοβόμουν λίγο αλλά τελικά μια χαρά :)

  4. Anastasia Th says

    όπως λέει και η γωγω τσαμπά «πωπωπωπωπωπωππωπωπωπωππωωπωπωωπωπω τι καημόοοοςςς» !!! κλασσικό μαμαδιστικο/γιαγιαδίστικο κυριακάτικο φαι!!! με ρυζακι πιλαφι ή πατατες τηγανιτες….. το αγαπώ απλά! και γω στα σουτζουκια βαζω κύμινο εννοείτε!!

  5. says

    Το αγαπημένο μου φαγητό!!!! Κι εμείς έτσι τα κάνουμε, με πολύ πολύ κύμινο!!!! Μου θύμισες ότι έχω πολύ καιρό να τα φτιάξω (και να τα φάω….)!!! Τέλειες φωτογραφίες!

  6. Silena says

    Από τα πιο αγαπημένα πιάτα!!!!! Και σε μένα αρέσει το κύμινο στα σουτζουκάκια αλλά οι άντρες της οικογένειας δεν το πολυθέλουν!!!!
    Φιλιά!

  7. Ερμιόνη says

    Πω πω πω ένα νόστιμο φαγάκι!
    Από τα πλέον κορυφαία και μερακλίδικα πιάτα. Και το κύμινο να σου πω την αλήθεια μια χαρά μου φαίνεται, προσωπικά δεν θα το ελάττωνα καθόλου!
    Φιλιά

  8. ΕΛΕΝΑ (Συνταγές Της Καρδιάς) says

    Σουτζουκάκια φάγαμε κι εμείς σήμερα, με μπόλικο κύμινο βεβαίως, και μπόλικο σκορδάκι βεβαίως!!!
    Πεντανόστιμα τα σουτζουκάκια σου Ελεάννα μου!!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

  9. Μarion says

    Το μπόλικο κύμινο επιβάλλεται Ελεάννα μου στα σουτζουκάκια.
    Ωραία δεμένη η σάλτσα τους.
    Τα ζήλεψα τώρα….

    Φιλιά :)

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Loading Facebook Comments ...