Η μακαρονάδα της πεθεράς

lingue di suocere 1

Όχι, δεν μιλάμε για τη δική μου πεθερά. Δεν έχω. Δηλαδή κάποια στιγμή είχα μία, ή σχεδόν, αλλά ήταν από αυτές που δίνουν την κακή φήμη στις πεθερές, οπότε ας το αφήσουμε. Αυτή τη συνταγή την έβγαλα έτσι γιατί φτιάχτηκε με ένα Ιταλικό ζυμαρικό που λέγεται «γλώσσες της πεθεράς» ή lingue di suocere. Είναι φαρδιά ζυμαρικά σαν μεγάλες ταλιατέλες και πολύχρωμα. Έχουν μέσα σπανάκι (για την πράσινη ρίγα), πάπρικα (πορτοκαλί), τομάτα (κόκκινο), πατζάρι (βιολετί) και κουρκουμά (κίτρινο).

makaronada tis petheras

Τα έφερε από την Ιταλία ο φίλος μου ο Αντώνης, ο οποίος έφτιαξε και τη συγκεκριμένη μακαρονάδα (όχι, ούτε αυτός έχει πεθερά, γι’αυτό και φάγαμε άφοβα ). Εννοείται ότι μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη μακαρονάδα με οποιοδήποτε άλλο πλατύ ζυμαρικό της αρεσκείας σας, όπως ταλιατέλες ή χυλοπίτες.

lingue di suocere

Αυτή η συνταγή μου θύμισε μια από τις αγαπημένες μου ταινίες, το «Eat Pray Love» με την Julia Roberts. Κάποια στιγμή στη ζωή της, η ηρωίδα συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει την όρεξη της για ζωή και για να «θεραπευτεί», ταξιδεύει καταρχάς στην Ιταλία, μετά στην Ινδία και τέλος στο Μπαλί. Φυσικά στην Ιταλία «ξύπνησε» πρώτα και κύρια, η όρεξη της για καλό φαγητό! Εδώ είναι η πρώτη φορά που τρώει μόνη της σε εστιατόριο (σπαγγέτι ναπολιτέν από όσο μπορώ να καταλάβω) και ανακαλύπτει ότι δεν είναι δα και τόσο τρομερό ;)

 

 

"Lingue di Suocere" (mother-in-law) pasta with prawns, lime and ginger
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Italian style pasta dish, made with "lingue di suocere" ("mother-in-law tongue" ) pasta or big tagliatelle. With prawns, ginger and lime.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Italian / Ιταλική
Serves - Μεριδες: 2-3
Ingredients - Υλικα
  • 250g big wide tagliatelle or linguini
  • 150g shelled and peeled prawns (if possible, keep the heads for the sauce)
  • juice from 1 lime
  • 1 large, ripe tomato, chopped
  • 1-2 cloves garlic, mashed
  • 1 small piece fresh ginger root, ground or 1 tbs powder
  • 1 tbs soy sauce
  • 3 tbs olive oil
  • salt and pepper to taste
  • some chopped fresh parsley for serving
Instructions - Οδηγιες
  1. Heat the olive oil in a medium saucepan. Add the garlic and ginger and fry over medium heat for a couple of minutes. Add the prawns and saute for another couple of minutes (at most). Drain the prawns and transfer to a plate.
  2. Add the tomato and soy sauce to the olive oil, garlic and ginger. Simmer until thickened. Season with salt and pepper to taste.
  3. Boil plenty of salted water in a large saucepan and cook the pasta according to package instructions. Drain, add the tomato sauce and prawns. Give it all a stir and serve with fresh parsley.

 
Η μακαρονάδα της πεθεράς, με γαρίδες, τζίντζερ και μοσχολέμονο
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Ταλιατέλες με γαρίδες, τζίντζερ και μοσχολέμονο. "Γλώσσες της Πεθεράς" λέγονται τα πολύχρωμα πλατιά Ιταλικά ζυμαρικά με τα οποία φτιάχνεται κανονικά αυτή η μακαρονάδα.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Italian / Ιταλική
Serves - Μεριδες: 2-3
Ingredients - Υλικα
  • 250γρ ζυμαρικά lingue di suocere ή ταλιατελες ή μακριές χυλοπίτες
  • 150γρ γαρίδες καθαρισμένες (αν υπάρχει, κρατήστε το κεφάλι για τη σάλτσα)
  • χυμός από 1 μοσχολέμονο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κομμάτι ρίζα τζίντζερ τριμμένη ή 1 κ.σούπας σκόνη
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι και άσπρο πιπέρι
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Instructions - Οδηγιες
  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεσαία κατσαρόλα. Σωτάρουμε το σκόρδο και το τζίντζερ πάνω από μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Στραγγίζουμε τις γαρίδες και τις μεταφέρουμε σε πιάτο.
  2. Προσθέτουμε στο λάδι την ψιλοκομμένη ντομάτα και τη σάλτσα σόγιας. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με το γούστο μας.
  3. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε κι ανακατεύουμε με τη σάλτσα ντομάτας και τις γαρίδες. Σερβίρουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό.

 Εντυπώσεις; Ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια! Θα χαρώ να τα πούμε και στο FacebookTwitterInstagram και Pinterest!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    Εντάξει, πείνασα….. Φανταστική!
    Εγώ πάλι που έχω πεθερά, δεν υπάρχει περίπτωση να μου φτιάξει τέτοια μακαρονάδα! Φοβερός ο συνδυασμός των υλικών!
    Και μου θύμισες ότι έχω καιρό να δω την ταινία, και μου έλειψε….
    Φιλιά!

    • Eleanna says

      Χαχαχα πολύ καλό αυτό Γιώτα!!! Τώρα που λες για γενέθλια, μόλις συνειδητοποίησα ότι δεν έχω προγραμματίσει να φτιάξω τίποτα, ούτε κέικ ούτε τούρτα… Πωωω το ξέχασα εντελώς! Πάω να σκεφτώ κάτι! Καλό βράδυ, φιλιά!

    • Eleanna says

      Γιώτα μου καθόλου ενοχλητική, ούτε να το σκέφτεσαι! Το eggnog είναι ένα κοκτέιλ. Περιέχει βασικά αυγά χτυπημένα, γάλα ή κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και κάποιο αλκοολούχο ποτό, όπως μπράντυ ή ρούμι. Γίνεται βέβαια και δίχως. Κατά παράδοση το πίνουν στην Αμερική και την Αγγλία τα Χριστούγεννα. Το βρήκες σε κάποια συνταγή που θες να φτιάξεις;

  2. says

    Σε ευχαριστω πολυ,για την αμεση πληροφορια.Το εχω βρει σε πολλα ξενα blogs και δεν μπορουσα να το εξηγησω.Οχι,δεν εχω καποια συγκεκριμενη συνταγη.Και παλι,ευχαριστω πολυ.Καλο βραδυ..

    • Eleanna says

      Σ’ευχαριστώ Βάλια! Μιλώντας για Ιταλίδα πεθερά πάντως, μια φίλη μου μού έδωσε συνταγή της πεθεράς της αδερφής της για Σιτσιλιάνικη πίτσα ;) Μπορείς να τη δεις εδώ: http://wp.me/p4PupR-OP

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!