Ένας άντρας στην κουζίνα: πίτα με λουκάνικα και μπεσαμέλ

IMG_5275

Αρχίζουμε καινούρια στήλη στο Foodaki! Κάθε Τετάρτη θα έχουμε τις συνταγές «του εργένη» ή αλλιώς, τι μαγειρεύει ένας καλοφαγάς και γκουρμεδιάρης άντρας όταν μένει μόνος του και δεν θέλει να ζει με delivery. Όλα τα φαγητά που θα παρουσιάζονται είναι έργα του co-blogger Αντώνη, δοκιμασμένα από το Foodaki και δημοσιεύονται μόνο κατόπιν έγκρισης ;) Μάλιστα άμα κάνετε κλικ στο tag «Οι Συνταγές του Αντώνη», θα μπορείτε πια να τις δείτε όλες συγκεντρωμένες στην ίδια σελίδα!

IMG_5276

Αν κι έχω ήδη παρουσιάσει συνταγές του φίλου μου του Αντώνη (ο γκουρμέ εργένης που λέγαμε πριν), όπως π.χ. αυτή η φοβερή γαριδομακαρονάδα ή τα λαζάνια με σολομό, σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα επιτέλους να αποκτήσει μια δική του στήλη. Αρχίζουμε με μια διαφορετική πίτα του βοσκού (shepherd’s pie) με γέμιση από κρέας λουκάνικου αντί για κιμά και μπεσαμέλ αντί για πουρέ πατάτας. Είναι πεντανόστιμη, δοκιμάστε την! Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να δείτε και τη δική μου συνταγή για την αυθεντική shepherd’s pie με κιμά και πουρέ.

γρήγορη κρεατόπιτα με λουκάνικο και μπεσαμέλ
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Serves - Μεριδες: 4-6
Ingredients - Υλικα
Για τη γέμιση:
  • 400γρ λουκάνικα αρνίσια Βαυαρίας (ή όποια άλλα σας αρέσουν)
  • 250γρ βουβαλίσιο λουκάνικο Κερκίνης
  • 1 τριμμένο καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 μικρό πράσο
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • ½ κ.γλ. μπαχάρι
  • 1 κονσέρβα αρακά
  • 2-3 φρέσκες ντομάτες ή 1 κονσέρβα τοματάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • λίγο λάδι για το σωτάρισμα
Για τη μπεσαμέλ:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 250γρ βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 1-2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
Instructions - Οδηγιες
  1. Καθαρίζουμε τα λουκάνικα από το εξωτερικό τους και βαστάμε το εσωτερικό κρέας. Με ένα πιρούνι, ψιχουλιάζουμε όσο γίνεται το ψαχνό τους.
  2. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για δυο λεπτά ακόμη.
  3. Προσθέτουμε το κρέας από τα λουκάνικα, το καρότο, τον αρακά και τα μπαχαρικά. Μετά από πέντε λεπτά προσθέτουμε τις τομάτες και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα το γούστο μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σκεπασμένο, για 20 λεπτά.
  4. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα κι όταν κάψει προσθέτουμε το αλεύρι. Το ψήνουμε με το βούτυρο για μερικά λεπτά να πάρει χρυσαφί χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, κατόπιν τα μπαχαρικά και το αλάτι και βράζουμε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και να πήξει τόσο όσο να φαίνεται ο πάτος της κατσαρόλας όταν την ανακατεύουμε.
  5. Βάζουμε σε ένα μέτριο πυρέξ το μείγμα των λουκάνικων και σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της μπεσαμέλ, γύρω στα 40 λεπτά. Αν θέλουμε, πριν βάλουμε το φαγητό να ψηθεί, πασπαλίζουμε τη μπεσαμέλ με τριμμένο τυρί.
Notes - Σημειωσεις
Αντί για γέμιση μόνο από λουκάνικα, μπορείτε ένα μέρος να το αντικαταστήσετε με κιμά.

 

 

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    Πολύ μου αρέσει η καινούρια σου στήλη κορίτσι!
    Έχει μια διαφορετική προοπτική και αντιμετώπιση του φαγητού εν γένει!
    Και το σίγουρο είναι ότι πεινάσαμε για τα καλά με αυτή την πίτα!
    Καλό βράδυ!

  2. says

    εντυπωσιαστηκα!!!! σιγουρα θα δοκιμαστει!! συγχαρητήρια τη νεα στηλη μπραβο στον αντωνη να τον βλεπουν και αλλοι αντρες και να μπαινουν κουζινα που τους λες βρασε ενα αυγο και σκάει το μπρικι!!!!

    • Eleanna says

      χαχαχαχα έλα ντε! Και να σκεφτείς ότι τόσοι σεφ είναι άντρες, θα περίμενε κανείς περισσότερο ενδιαφέρον… Νομίζω ότι απλώς βολεύονται, ότι θα τους μαγειρεύουμε εμείς ;)

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!