Κουραμπιέδες Αμυγδάλου με Ανθόνερο (βραβευμένη συνταγή)

Κουραμπιέδες Αμυγδάλου
Χιονισμένοι με μπόλικη άχνη και μοσχοβολιστοί από το βούτυρο και το αμύγδαλο, οι κουραμπιέδες είναι, μαζί με τα μελομακάρονα, το πιο χαρακτηριστικό γλύκισμα των Χριστουγέννων. Αν και πιο εύκολοι στην παρασκευή από τα μελομακάρονα, θέλουν κι αυτοί την τέχνη τους ώστε να βγουν αφράτοι κι όχι λασπωμένοι, με το βούτυρο να ευωδιάζει ευχάριστα κι όχι βαριά. Η συνταγή αυτή επιλέχθηκε από τη Lurpak στις Top 5 Bloggers Συνταγές για το Δεκέμβριο του 2014!

Τους συγκεκριμένους τους φτιάχνω χρόνια τώρα και τους ερωτεύονται ακόμα κι όσοι δεν τρώνε καθόλου κουραμπιέδες! Όσοι τους δοκίμασαν τους βρήκαν καλύτερους κι από μελομακάρονα. Ένας φίλος μου μάλιστα μια στιγμή έτρωγε μια μπουκιά κουραμπιέ, μια μελομακάρονο και πάλι κουραμπιέ γιατί δεν μπορούσε να αποφασίσει…

Δύο είναι τα μυστικά της επιτυχίας για τους κουραμπιέδες: πρώτον, πολύ χτύπημα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη (και κατά προτίμηση βούτυρο γάλακτος). Να γίνει άσπρο και κρεμώδες σαν σαντιγύ αλλιώς θα βγουν βαριοί και δεν θα αφρατέψουν. Δεύτερον, να τους αλείψουμε με λίγο ροδόνερο αφού ψηθούν για να απαλύνουμε τη μυρωδιά του βούτυρου, ώστε να την νιώθουμε χωρίς όμως να κυριαρχεί.

Κουραμπιέδες Αμυγδάλου με Ανθόνερο
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe source - Πηγη:
Serves - Μεριδες: 40
Ingredients - Υλικα
  • 500γρ Βούτυρο φρέσκο γάλακτος
  • 800γρ Αλεύρι μαλακό
  • 170γρ αμυγδαλόψιχα λευκή χονδραλεσμένη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική ή 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (καλύτερα άχνη)
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • 1 σταγόνα μαστίχας κοπανισμένη (προαιρετικά)
  • 2 δόσεις βανίλια σκόνη ή 1½ κ.γλ. υγρή εσάνς
  • 3 κ.σ. λικέρ Αμαρέτο (ή απλό κονιάκ αν δεν έχετε)
  • ανθόνερο ή ροδόνερο και μπόλικη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C.
  2. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 15 λεπτά, να ασπρίσει και να γίνει σαν κρέμα σαντιγύ.
  3. Προσθέτετε τους κρόκους των αυγών, τη βανίλια, τη μαστίχα και την εσάνς ή το λικέρ αμυγδάλου. Ανακατεύτε σε μεσαία ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά.
  4. Σ'ένα μπωλ κοσκινίζετε το αλεύρι με το baking powder. Προσθέτετε το μείγμα αλευριού στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύετε καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά, οπότε μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι. Στο τέλος προσθέτετε το αμύγδαλο και ανακατεύετε με μία κουτάλα να πάει παντού στη ζύμη.
  5. Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε στρογγυλό σχήμα ή τους δίνετε άλλο σχήμα με κουπ-πατ για μπισκότα. Έχετε υπόψη ότι φουσκώνουν αρκετά στο ψήσιμο.
  6. Καλύπτετε δυο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και βάζετε εκεί τους κουραμπιέδες. Ψήνετε για 20-25 λεπτά. Δεν θα πάρουν πολύ χρώμα, ίσα ίσα να αρχίσουν να χρυσίζουν.
  7. Αφού ψηθούν, τους βγάζετε από το φούρνο και τους ραντίζετε με ροδόνερο. Μπορείτε επίσης να τους αλείψετε χρησιμοποιώντας πινελάκι μαγειρικής. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο για να σφίξουν πριν τους καλύψετε με ζάχαρη άχνη, ώστε να μπορείτε να τους χειριστείτε χωρίς να σπάνε. Εγώ κοσκινίζω λίγη άχνη και πάνω στην πιατέλα που θα τους βάλω και ξανακοσκινίζω λίγη ακόμη πάνω τους πριν τους σερβίρω.

Εντυπώσεις; Ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια! Θα χαρώ να τα πούμε και στο FacebookTwitterInstagram και Pinterest!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. Ερμιόνη says

    Καλημέρα και καλό μήνα!
    Αν δεν μοσχοβολήσει το σπίτι μας κουραμπιέδες πώς θα καταλάβουμε ότι έρχονται τα Χριστούγεννα;;
    Φουλ αρωματική η δική σου εκδοχή Ελεάννα!
    Φιλιά

  2. says

    Ευχαριστώ Ξανθή μου και του χρόνου επίσης! Βεβαίως μπορείς να παραλείψεις το ανθόνερο. Μπορείς να τα ζαχαρώσεις κατευθείαν, το ροδόνερο/ανθόνερο το βάζω μόνο για το άρωμα. Θα μπορούσες επίσης να χρησιμοποιήσεις λίγο αραιωμένο λικέρ αμύγδαλο ή πικραμύγδαλο… Θα τους πηγαίνει ωραία το αμύγδαλο :)

  3. says

    Ναι πραγματικά! Μ’αρέσει πολύ αυτή η μυρωδιά από βούτυρο φρέσκο κι αμύγδαλο! Αυτά και τα μελομακάρονα είναι σήμα κατατεθέν. Ευχαριστώ και του χρόνου επίσης! Φιλιά!

  4. Kates cakebox says

    Καλό κι ευλογημένο μήνα Ελεαννίτσα μου!!μοσχομύρισαν τα κουραμπιεδάκια σου μέχρι εδώ..εννοείται ότι η πρόταση αυτή θα δοκιμαστεί!!ευχαριστούμε κοριτσάκι μου!!!άπειρα φιλάκια!!

  5. Ζωή says

    Αγαπητή Ελεάννα,

    Είμαι εκτός Ελλάδος και θέλω να φτιάξω κουραμπιεδες. Δεν είμαι σίγουρη τι να αγοράσω: ροδόνερο ή πορτοκαλόνερο; Βλέπεις, εδώ βρήκα rose water & orange blossom water και επειδή στην πατρίδα έβαζα πάντα ανθόνερο, τώρα μπερδεύτηκα. Μήπως το πορτοκαλόνερο είναι το ίδιο με το ανθόνερο και τσάμπα παιδεύομαι; Βοήθεια, σε παρακαλώ!!
    Καλές γιορτές σε όλους στην πατρίδα.

  6. says

    Αγαπητή Ζωή καλησπέρα! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις άνετα οποιοδήποτε από τα δυο. Εγώ χρησιμοποιώ ροδόνερο (rose water) αλλά άμα χρησιμοποιούσες ανθόνερο παλιά, τότε το orange blossom water (πορτοκαλόνερο) θα είναι πιο κοντά στο γούστο σου. Αν θυμάμαι καλά, το ανθόνερο έχει και άνθη πορτοκαλιάς μέσα, αλλά δεν έχω κανένα μπουκάλι στο σπίτι τώρα για να ελέγξω. Καλές γιορτές επίσης!

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!