Ένας άντρας στην κουζίνα: Κοτόπουλο ταντούρι με λαχανικά

IMG_5962

Όπως σας είπα την περασμένη εβδομάδα, ο φίλος μου ο Αντώνης που του αρέσει να μαγειρεύει, μας κάλεσε στη γιορτή του για ένα τραπέζι με Ινδικό μενού. Μετά λοιπόν τη συνταγή για Ινδικό μοσχαράκι και πιλάφι με σαφράν, σήμερα σας παρουσιάζω το δεύτερο πιάτο, κοτόπουλο ταντούρι, το οποίο ταιριάζει ωραία με το πιλάφι της προηγούμενης συνταγής ή πικάντικα βραστά λαχανικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, γλυκές πιπεριές κ.α.

IMG_5965

Το κοτόπουλο ταντούρι είναι δημοφιλές όχι μόνο στην Ινδία, αλλά σε όλη την Νότια Ασία και χώρες όπως Μαλαισία και Σινγκαπούρη. Το όνομά του προέρχεται από το ταντούρ (tandoor), το πήλινο σκεύος στο οποίο παραδοσιακά ψήνεται. Η συνταγή γεννήθηκε στην Ινδία, στο κρατίδιο του Παντζάμπ. Βασικά μαρινάρουμε το κοτόπουλο σε γιαούρτι και μπαχαρικά, λιγότερο ή περισσότερο πικάντικα, όπως καγιέν, γκάραμ μασάλα, τσίλι και άλλα. Το κίτρινο χρώμα του πιάτου οφείλεται στον κουρκουμά. Παρεμφερή πιάτα όπως το κοτόπουλο τίκα μασάλα, έχουν ως βάση το ταντούρι.

Ένας άντρας στην κουζίνα: Κοτόπουλο ταντούρι με λαχανικά
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Indian/Ινδική
Serves - Μεριδες: 6-8
Ingredients - Υλικα
Για το κοτόπουλο:
  • 2 δισκάκια φιλέτο κοτόπουλο μπούτι
  • 3 κεσεδάκια γιαούρτι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. πιπέρι
  • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γλ. κόλιανδρο
  • 2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γλ. πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο
  • 1 κ.γλ. κουρκουμάς
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ, τριμμένο
  • αλάτι
  • 4-5 κ.σ. λάδι
  • χυμό από 1 λεμόνι
Για τα λαχανικά
  • 1 μικρό κουνουπίδι σε μπουκετάκι
  • 1 μικρό μπρόκολο σε μπουκετάκια
  • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε κυβάκια
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50γρ κάσιους
  • 2 φρέσκες τομάτες, περασμένες από τον τρίφτη
  • 1 κονσέρβα γάλα καρύδας ή γιαούρτι
  • 2-3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • λίγο τζίτνζερ τριμμένο
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • 2 κ.σ. γκαράμ μασάλα
Instructions - Οδηγιες
  1. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε τηγάνι και σωτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σωτάρουμε για ένα λεπτό ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  2. Ανακατεύουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά με το γιαούρτι. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αλάτι.
  3. Σκεπάζουμε το κοτόπουλο με το μείγμα του γιαουρτιού και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για ένα βράδυ ή τουλάχιστον 2-3 ώρες.
  4. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το ψήνουμε σε ζεστό γκριλ στο φούρνο στους 180C ή σε τηγάνι-γκριλ, γυρίζοντάς τα από κάθε πλευρά. Στο φούρνο θέλουν περίπου 30 λεπτά και στο τηγάνι 8-10.
  5. Φτιάχνουμε τα λαχανικά: Καβουρδίζουμε ελαφρά τα κάσιους. Σωτάρουμε το τζίντζερ, το σκόρδο και τα λαχανικά (χωρίς να τα προβράσουμε) και μετά προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα. Σωτάρουμε για λίγο ακόμα. Κατόπιν προσθέτουμε τις τομάτες και σιγοβράζουμε τα λαχανικά, σκεπασμένα, μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος βάζουμε το γάλα καρύδας, τις σταφίδες και τα καβουρδισμένα κάσιους.
Notes - Σημειωσεις
Αν δεν βρίσκουμε έτοιμο μείγμα γκαράμ μασάλα, μπορούμε να το φτιάξουμε ανακατεύοντας κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, κορίανδρο, καρδάμωμο, κύμινο, κουρκουμά.