Λαζανια φουρνου α λα Ιταλικα (βραβευμενη συνταγη)

Το αγαπημένο ζυμαρικό φούρνου των Ελλήνων μπορεί να είναι το παστίτσιο, αλλά και το αντίστοιχο Ιταλικό δεν πάει πίσω. Άλλωστε οι Ιταλοί θεωρούνται μάστορες στα ζυμαρικά, οπότε κάτι ξέρουν! Σίγουρα υπάρχουν πιο “αυθεντικές” συνταγές εκεί έξω, αλλά αυτή είναι μία που μπορείτε να φτιάξετε και να απολαύσετε εύκολα στο οικογενειακό σας τραπέζι. Update: Αυτή η συνταγή δημοσιεύτηκε και κέρδισε 50 ευρώ από το περιοδικό “Στείλε τη συνταγή σου” στο ειδικό τεύχος για ζυμαρικά, Φεβρουάριος ’14.

Θα χρειαστείτε: (για ένα ταψί περίπου 30Χ40 εκατοστά)

  • 12 φύλλα λαζάνια (που δεν χρειάζονται προβράσιμο)
  • 600γρ κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 1 ποτήρι (περίπου 200ml) χυμός ντομάτας
  • 1 1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο (το υπόλοιπο μισό αφήστε το άκοπο για την μπεσαμέλ)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κύβο κρέατος
  • 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί (περίπου 110ml)
  • 1 κ.γλ. ξερό βασιλικό ή 1 κ.σούπας φρέσκο
  • λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης (ξερής)
  • 1 κ.γλ. κοφτό ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 250γρ τριμμένη κεφαλογραβιέρα αλμυρή και 100γρ τριμμένο κασέρι ή μοτσαρέλα για την επιφάνεια
Για την μπεσαμέλ:
  • 6 κ.σούπας βούτυρο 
  • 6 κ.σούπας αλεύρι 
  • μισό κρεμμύδι (από πριν) το οποίο δεν θα κόψετε
  • 3  1/2 φλυτζάνια γάλα
  • 1/4 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
(αν βιάζεστε, βάλτε έτοιμη μπεσαμέλ)

Οδηγίες:
  1. Ετοιμάζετε πρώτα το μείγμα του κιμά: βάζετε 2 κ.σούπας λάδι σε μια μεσαία κατσαρόλα να κάψει. Σωτάρετε αρχικά το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, μετά λίγο το σκόρδο (λίγο γιατί μαυρίζει εύκολα) και το τριμμένο καρότο. Μόλις τα λαχανικά πιουν τα υγρά τους, προσθέτετε 2 κ.σούπας λάδι ακόμη να ζεσταθούν και ρίχνετε τον κιμά να σωταριστεί. Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και σωτάρετε τον κιμά μέχρι να μην υπάρχουν πια κόκκινα σημεία. Σβήνετε με το κρασί. 
  2. Μόλις βράσει το κρασί και πάρει να εξατμίζεται, προσθέστε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τον χυμό ντομάτας, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, το φύλλο δάφνης, τη ζάχαρη, τον κύβο κρέατος, κι όσο αλάτι και πιπέρι σας αρέσει. Όταν φτάσει πάλι να βράζει το μείγμα, χαμηλώνετε πολύ τη φωτιά ώστε ίσα ίσα να βράζει, σκεπάζετε την κατσαρόλα κι αφήνετε τον κιμά να σιγοβράζει για μία ώρα.
  3. Βουτυρώνετε ελαφρά το ταψί. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, τον βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύετε. Στρώνετε στον πάτο του ταψιού μια στρώση λαζάνια. Δεν πειράζει αν δεν χωράνε ολόκληρα σε κάποια σημεία, σπάστε τα λίγο με το χέρι και βάλτε τα κομμάτια. Από πάνω ρίχνετε ένα μέρος κιμά. Από πάνω καλύπτετε τον κιμά με μερικά λαζάνια. Επαναλαμβάνετε με μία στρώση κιμά. Συνεχίζετε έτσι, μια κιμά, μια λαζάνια, μέχρι να τελειώσει ο κιμάς. Τελειώνετε με μια στρώση λαζάνια. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200C. 
  4. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Σε μεσαία κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να κάψει. Όταν λιώσει τελείως, μειώνετε λίγο τη φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς. Συνήθως εγώ χρησιμοποιώ σ’αυτό το σημείο έναν αυγοδάρτη. Το βούτυρο με το αλεύρι θα γίνουν μια σφιχτή κρέμα. Μειώστε κι άλλο τη φωτιά στο μέτριο, και προσθέστε λίγο-λίγο και σιγά-σιγά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Έτσι θα αραιώσει η κρέμα χωρίς να σβωλιάσει το αλεύρι. Αφού βάλετε όλο το γάλα, προσθέσετε το μισό κρεμμύδι άκοπο, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει μια κρέμα, όχι πολύ πηχτή, αλλά όχι νερουλή επίσης. Βγάλτε το κρεμμύδι και ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τα λαζάνια. Ισιώστε την επιφάνεια και πασπαλίστε τη με το τριμμένο κασέρι ή μοτσαρέλα. Ψήνετε τα λαζάνια για 1 ώρα στους 200C. Τα σερβίρετε ζεστά, παρέα με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα. Είναι εξίσου ωραία την επόμενη μέρα. 
Ήρθε λοιπόν η ώρα της ψηφοφορίας! Τι προτιμάτε, λαζάνια ή παστίτσιο; 

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. Ξανθή says

    Αυτό είναι εκείνο του test;;
    Απίθανο το προτιμώ από το παστίτσιο.

  2. Ερμιόνη says

    Τα λαζάνια είναι από τα αγαπημένα μου ζυμαρικά, ακριβώς γιατί δεν χρειάζονται βράσιμο και επιπρόσθετα δημιουργούν ένα πολύ όμορφο οπτικό αποτέλεσμα!
    Πολύ πλούσια γέμιση, με υλικά που ταιριάζουν άψογα με τον κιμά!
    Φιλιά

  3. Lila Xagorari says

    Κι εμένα μου αρέσουν πολύ τα λαζάνια……………..έχω παραλλαγή να ανεβάσω που έγινε του ονείρου!!!!!!!!!!!!

  4. sundayspoon says

    Λατρεύω τα λαζάνια! Πολύ νόστιμο πρέπει να έγινε το φαγάκι σου! Το ταψάκι το αδειάζω στο πι και φι!
    Φιλιά!

    • Eleanna says

      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν Μαρία! Όλες οι συνταγές μου “βγαίνουν” γιατί ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός του blog μου, να μπορούν όλοι να φτιάξουν νόστιμα φαγητά στο σπίτι τους χωρίς να είναι σεφ :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>