Kέικ σοκολάτας με καραμελωμένα αχλάδια

chocolate-pear-upside-cake

Αυτό το κέικ δεν υπάρχει. Απλά δεν υπάρχει! Για την ακρίβεια, πράγματι δεν υπάρχει πια γιατί το εξαφανίσαμε μέσα σε λίγες ώρες από τη φωτογράφισή του ;) Είναι σοκολατένιο, πολύ σοκολατένιο, αλλά χωρίς να πικρίζει καθόλου . Υγρό και πλούσιο χωρίς να είναι λασπωμένο. Θυμίζει σοκολατόπιτα. Στην πλούσια σοκολάτα του κάνουν παρέα μια βαθιά καραμέλα μαύρης ζάχαρης και ζουμερά, γλυκά αχλάδια. Το καλύτερο δεν σας το είπα ακόμα: είναι αναποδογυριστό κι έτσι δεν πειράζει αν στραπατσαριστεί η εμφάνισή του στο σερβίρισμα.

Για να είμαι ειλικρινής το έφτιαξα πρώτη φορά και δεν ήμουν καθόλου σίγουρη για το αποτέλεσμα. Μέχρι να ψηθεί και να το δοκιμάσω με έφαγε η αγωνία. Πήρα έμπνευση από δυο διαφορετικές Αμερικάνικες συνταγές (αυτή κι αυτή), αλλά τελικά άλλα έλεγαν, άλλα απαιτούσε το γλυκό για να πετύχει κι έτσι δεν ήμουν σίγουρη μέχρι το τέλος. Όμως το αποτέλεσμα όχι απλά με δικαίωσε, ξετρελάθηκα! Μα δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ζουμερό και σοκολατένιο είναι! Δεν παινάω τις δημιουργίες μου συχνά, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση έχω ενθουσιαστεί τόσο πολύ που δεν μπορώ να είμαι μετριόφρων. Α, μια σημείωση: τρώγεται καλύτερα ζεστό ή χλιαρό. Χμ, και με λίγο παγωτό βανίλια, τώρα που το σκέφτομαι…

chocolate-pear-upside-cakechocolate-pear-upside-cake

Για να σας βγει πιο εύκολα η συνταγή συνιστώ να την φτιάξετε σε τρία στάδια:

  1. Πρώτα φτιάχνουμε την καραμέλα, λιώνοντας μαύρη ζάχαρη σε λίγο βούτυρο. Θέλει χαμηλή φωτιά και γύρω στα 10 λεπτά για να λιώσει. Την ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ (χωρίς τρύπα).

    IMG_4027

    Ετοιμάζουμε την καραμέλα λιώνοντας μαύρη ζάχαρη και βούτυρο σε κατσαρόλα

  2. Κόβουμε τα καθαρισμένα αχλάδια σε κυβάκια. Τα σκουπίζουμε σε λίγο χαρτί κουζίνας και τα ρίχνουμε πάνω στην καραμέλα.

    IMG_4028

    Ρίχνουμε τα κομμένα αχλάδια στην καραμέλα

  3. Φτιάχνουμε τη ζύμη του κέικ και τη ρίχνουμε πάνω από τα αχλάδια. Ψήνουμε και μετά από 5 λεπτά το αναποδογυρίζουμε, ζεστό ακόμα, σε πιατέλα. Δεν πειράζει αν κάποια αχλάδια ή κομμάτια κέικ κολλήσουν στο ταψί. Τα ξεκολλάμε και τα βάζουμε πάνω στο κέικ. Είναι μαλακό και θα κολλήσουν μια χαρά.
    Ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά μαζί

    Ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά μαζί

    Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να μαλακώσει

    Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να μαλακώσει

    Ανακατεύουμε όλα μαζί για να φτιάξουμε τη ζύμη

    Ανακατεύουμε όλα μαζί για να φτιάξουμε τη ζύμη

 

 Recipe in English:

Chocolate and pears upside down cake
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Moist, rich, decadent and very chocolate-y, this cake will have you wanting more! Start by making the dark brown sugar caramel and the rest of the recipe is just like any other cake. Only remember to turn it upside down on a serving plate after baking.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Serves - Μεριδες: 12
Ingredients - Υλικα
For the caramel:
  • 1 cup dark brown sugar
  • 2 tbs butter
  • 1 tsp ground coriander
For the cake batter:
  • 2 eggs
  • 2 cups all purpose flour
  • 1½ tsp baking powdeer
  • ½ tsp baking soda
  • pinch of salt
  • 1 tsp vanilla flavouring
  • 1 cup caster sugar
  • 125g semi-sweet dark chocolate, cut in pieces
  • 5 tbs Dutch-processed cocoa powder
  • 1 cup milk (either full fat or light)
  • 3 large pears, peeled and seeded
  • 130g butter at room temperature + 1 tsp for greasing the pan
Instructions - Οδηγιες
  1. Grease a large round cake pan, springform, without hole in the middle, with a little butter. Cut the pears into cubes and rub with a little lemon to prevent them from darkening.
  2. In a large saucepan, melt the 2 tbs butter. Add the dark brown sugar and let it melt slowly over a low heat, about 5-7 minutes. Simmer for a minute or two until it starts to caramelize. Pour into the prepared pan.Top with the cubed pears.
  3. Preheat the oven at 170C/340F. In a bowl, mix together the flour, baking soda,baking powder and pinch of salt.
  4. Melt the chocolate either using a bain-marie (a bowl over a saucepan with simmering water) or in the microwave (should be ready in 1½ mins at 500W)
  5. Using an electric mixer, beat the butter with the caster sugar until creamy and light. Add the eggs one by one and the vanilla flavouring. Add the melted chocolate and stir until blended.
  6. Add the flour mixture with the milk and beat until well blended. Pour onto the pears and caramel. Bake for 50-55 minutes, or until a knife inserted in the middle comes out clean. Turn upside down on a serving plate. Best enjoyed warm or at room temperature. Keeps well for 3-4 days wrapped in selofane.

 
Υγρό κέικ σοκολάτας με καραμέλα κι αχλάδια
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Πλούσιο κι υγρό "αναποδογυριστό" κέικ σοκολάτας, σαν σοκολατόπιτα. Με κομμάτια από αχλάδια και μια στρώση καραμέλας στον πάτο.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Serves - Μεριδες: 12
Ingredients - Υλικα
Για την καραμέλα:
  • 1 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γλ. κορίανδρος σκόνη
Για τη ζύμη κέικ:
  • 2 αυγά
  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κ.γλ. baking powder
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 καψάκια σκόνη
  • 1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 5 κ.σ. κακάο σκόνη
  • 1 φλ. γάλα
  • 3 μεγάλα αχλάδια
  • 130γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Instructions - Οδηγιες
  1. Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια σε κύβους. Τα τρίβουμε με λεμόνι να μην μαυρίσουν και τα αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
  2. Φτιάχνουμε την καραμέλα: σε μεσαία κατσαρόλα βάζουμε τις 2 κ. σούπας βούτυρο να λιώσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε για 3 λεπτά. Σ'αυτό το σημείο θα έχει πια λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε τον κορίανδρο και αδειάζουμε την καραμέλα στη φόρμα του κέικ.Από πάνω απλώνουμε τα κομμένα αχλάδια.
  3. Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Είτε τη λιώνουμε σε μπαιν μαρί (δηλαδή ένα μπωλ που θα βάλουμε πάνω από νερό που σιγοβράζει σε μικρή κατσαρόλα, χωρίς όμως να ακουμπάει) είτε στον φούρνο μικροκυμάτων (πιο εύκολο και γρήγορο). Την αφήνουμε στο πλάι.
  4. Σε μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το baking powder και τη σόδα.
  5. Στο μίξερ χτυπάμε το υπόλοιπο βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια. Μόλις ενωθούν τα υλικά προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το γάλα.
  6. Περιχύνουμε με το μείγμα τα αχλάδια και την καραμέλα μέσα στη φόρμα. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά, ή μέχρις ότου ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ βγει καθαρό. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά σε σχάρα να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Μαζεύουμε όσα αχλάδια ή κομμάτια κέικ κόλλησαν στο ταψί και τα βάζουμε πάνω στην επιφάνεια του κέικ. Είναι καλύτερο ζεστό.
Notes - Σημειωσεις
Για να λιώσουμε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων τη βάζουμε σε μπωλ (όχι μεταλλικό) κομμένη σε μικρά κομμάτια και την ζεσταίνουμε για 1½ λεπτό στους 500 βαθμούς.


 Εντυπώσεις; Ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια! Θα χαρώ να τα πούμε και στοFacebookTwitterInstagram και Pinterest!

Μη χάνετε συνταγή!

όλα τα νέα κι οι συνταγές στο inbox σας κάθε Δευτέρα

Comments

  1. says

    δεν είστε εντάξει όλες σας!! μόνο μια εβδομάδα έχω να μπω στα blogs σας (μη ρωτάς γιατί…) και το μόνο που έχετε είναι γλυκά!! με έχετε ξελιγώσει!!!
    αυτό εδώ δε, με αποτελείωσε!!!
    αποθηκεύεται! ;)

    • Eleanna says

      Εύη μου σ’ευχαριστώ πολύ και χίλια συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση! Τώρα είδα τα σχόλια καθώς έψαχνα τις συνταγές για άλλο λόγο… Φιλάκια!

  2. says

    Και μόνο που διάβασα ότι θυμίζει σοκολατόπιτα, πείστηκα… ;-)
    Να είσαι πάντα δημιουργική, Ελεάννα μου, και να μας κερνάς τέτοιες νοστιμιές!

    • Eleanna says

      Είναι πραγματικά πολύ σοκολατένια! ;) Σ’ευχαριστώ Αναστασία κι εσύ επίσης! :*

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!