Χριστουγεννιάτικο κέικ με πορτοκάλι, κράνμπερυ και βουτυρόκρεμα

cranberry-orange-vanilla-cake

Χρόνια πολλά και καλά! Αυτά τα Χριστούγεννα ήθελα να φτιάξω ένα γλυκό λευκό, κατάλευκο, σαν τα χιονισμένα White Christmas του τραγουδιού (που σπανίως βλέπουμε στην Ελλάδα!). Μετά από αρκετό ψάξιμο σε site με συνταγές, κατέληξα στην ιδέα να φτιάξω ένα κέικ βανίλια με κράνμπερυ και πορτοκάλι.

cranberry-orange-vanilla-cake

Τα αποξηραμένα κράνμπερυ, αν δεν τα έχετε δοκιμάσει, είναι σαν σταφίδες, μόνο που αφήνουν μια ελαφρά στιφάδα στο τελείωμα της γεύσης. Για να το διορθώσω αυτό στο κέικ, τα μούλιασα σε κονιάκ όπου είχα ανακατέψει λίγη ζάχαρη. Έγιναν τέλεια! Επίσης, μείωσα την ποσότητα του βουτύρου και το αντικατέστησα με λίγο ελαιόλαδο αρωματισμένο με σαγκουίνι της Ariston Hellas. Αν δεν μπορείτε να το βρείτε στα κοντινά σας μαγαζιά, μπορείτε να βάλετε λίγο σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο. Βοηθάει να είναι πιο υγρό το κέικ.

Cake Collage

Τέλος, κάλυψα το κέικ με σπιτικό γλάσο βουτυρόκρεμας. Είναι πολύ εύκολο. Aνακατεύουμε βούτυρο με άχνη και λίγο γάλα ή τυρί κρέμα (έβαλα τυρί κρέμα για να κόψω την πολλή γλύκα). Το μόνο που θα προσέξετε είναι να χτυπήσετε πολλή ώρα τη ζάχαρη με το βούτυρο, να γίνουν μια λεία και μαλακιά κρέμα.

cranberry-orange-vanilla-cake

Κέικ με πορτοκάλι, κράνμπερυ και βουτυρόκρεμα
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe source - Πηγη:
Ingredients - Υλικα
Για το κέικ:
  • 500γρ φαρίνα
  • 4 αυγά
  • 200γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50ml λάδι με άρωμα πορτοκάλι (προαιρετικά) ή καλαμποκέλαιο
  • 2 κ.γλ. εσάνς βανίλια ή 2 καψάκια σκόνη
  • 1 κ.σ. γλυκόζη (προαιρετικά)
  • 1½ φλ. ζάχαρη + 2 κ. γλ. επιπλέον
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. αποξηραμένα κράνμπερυ
  • ½ φλ. κόντιτα πορτοκαλιού
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 250ml ξινόγαλα ή γάλα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ ή μπράντυ
  • λίγο βούτυρο για τη φόρμα
  • 1 μεγάλη φόρμα για κέικ με σούστα και τρύπα στη μέση
Για τη βουτυρόκρεμα:
  • 250γρ βούτυρο
  • 3 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γλ. ή 1 καψάκι βανίλια
  • 2 κ.σ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C στις αντιστάσεις. Σε μπωλ, βάζουμε τα αποξηραμένα κράνμπερυ να μουλιάσουν με το κονιάκ και 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα για 6-7 λεπτά να μαλακώσει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και κατόπιν τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λάδι και τη γλυκόζη.
  3. Προσθέτουμε εναλλάξ το ξινόγαλα με τη φαρίνα και χτυπάμε 5 λεπτά στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Ανακατεύουμε τα κόντιτα πορτοκαλιού με μια κουταλιά σούπας αλεύρι και τα ρίχνουμε στο μείγμα του κέικ. Στραγγίζουμε τα κράνμπερυ από το κονιάκ και τα ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι. Τα προσθέτουμε κι αυτά στο μείγμα.
  4. Βουτυρώνουμε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα για κέικ με σούστα και τρύπα στη μέση. Ρίχνουμε το χυλό που ετοιμάσαμε και ψήνουμε το κέικ για 50 - 60 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι που βυθίσουμε στη μέση βγει καθαρό (χωρίς ίχνη υγρού χυλού).
  5. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα του. Το βγάζουμε σε πιατέλα.
  6. Ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα: στο μίξερ χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη (στην αρχή πιο αργά και μετά αυξάνουμε την ταχύτητα, για να μην τινάξει παντού ζάχαρη) μέχρι να γίνει σαν κρέμα, περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε τη βανίλια και το τυρί κρέμα. Χτυπάμε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να μην νιώθουμε τη ζάχαρη όταν το δοκιμάσουμε.
  7. Απλώνουμε τη βουτυρόκρεμα σε όλη την επιφάνεια του κέικ και γαρνίρουμε με λίγα αποξηραμένα κράνμπερυ ακόμα. Το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα.
Notes - Σημειωσεις
Πάντα αλευρώνουμε λίγο τα φρούτα που βάζουμε στο κέικ για να μην κατακαθίζουν στον πάτο την ώρα του ψησίματος.

 καλές γιορτές!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: