Σκορδαλια με αμυγδαλα

Σαρακοστή, νηστεία, ώρα για ταραμοσαλάτα και σκορδαλιά! Βέβαια η σκορδαλιά είναι αγαπημένο συνοδευτικό όλο το χρόνο αλλά τώρα έχει την τιμητική της. Για να είμαι ειλικρινής δεν ήμουν ποτέ μεγάλη «φαν» της σκορδαλιάς, πάντα προτιμούσα την ταραμοσαλάτα, αλλά αυτή η συνταγή με κέρδισε πλήρως! Ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα, η σκορδαλιά με αμύγδαλα είναι ελαφριά κι όσο πρέπει πικάντικη.
Νομίζω δεν θα παραξενευτείτε αν σας πω ότι για άλλη μια φορά, αυτή η γκουρμέ συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά του επίτιμου συνεργάτη του blog, Αντώνη Πανταζή (συνταγή κι εκτέλεση – εγώ έβγαλα τις φωτογραφίες). Είναι πολύ γκουρμέ μάγειρας ο Αντώνης, κάθε λίγο και λιγάκι με παρασύρει σε γαστριμαργικές περιπέτειες σε άγνωστους μαγειρικούς δρόμους! Προσωπικά δύσκολα ξεφεύγω από όσα έχω μάθει μεγαλώνοντας με ένα συγκεκριμένο στυλ κουζίνας, αλλά πότε πότε χρειάζεται και λίγο σπρώξιμο να μάθουμε κάτι καινούριο και να ξεφύγουμε από τη βολή μας, έτσι δεν είναι;
Υλικά:
  • 200g ανάλατα αμύγδαλα με τη φλούδα (κατά προτίμηση)
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι χυμός
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • αλάτι 
  • χλιαρό νερό
Οδηγίες:

  1. Χτυπάτε στον πολυ-κόφτη (multi) πρώτα τα αμύγδαλα με το σκόρδο να γίνουν σκόνη. 
  2. Προσθέτετε τη γαλέτα, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το ξύδι.
  3. Δοκιμάζετε το μείγμα και προσθέτετε όσο αλάτι σας αρέσει. 
  4. Μεταφέρετε το μείγμα (που θα είναι σφιχτό) σε μεγαλύτερο μπολ ανάμειξης και προσθέτετε σιγά σιγά χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με κουτάλι, όσο θέλετε μέχρι να αραιώσει όσο επιθυμείτε. Η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη!

Recipe in English:

Skordalia is a kind of garlic hummus, very popular in Greece all year round, but particularly during the fasting period of Lent, i.e. the forty days before Easter, when no animal produce is consumed, with the exception of seafood. It is very easy to make, light in consistency but with a spicy bite! Goes well as an accompaniment to fried fish, fried vegetables (mostly aubergines/eggplants and zucchini/courgettes) and also as a dip with raw vegetables or warm pita bread. It has been a staple of Greek cuisine since the time of the ancients!
Ingredients:
  • 200g unsalted, roasted almonds
  • 5 cloves garlic
  • 2 tbs dry breadcrumbs
  • 3 tbs olive oil
  • juice from 1 lemon
  • salt to taste
  • 1 tbs vinegar
  • lukewarm water
Instructions:
  1. In a blender, finely ground the almonds with the garlic cloves.
  2. Add the breadcrumbs, olive oil, lemon juice and vinegar. Blend together. 
  3. Taste the paste and add as much salt as you like. Blend again.
  4. Transfer to a larger mixing bowl and slowly add lukewarm water while stirring, enough to get a dip of medium thickness. It’s a lot a matter of taste, but it’s not supposed to be neither too thick nor too runny. 
  5. That’s it! Your garlic dip is ready to serve. Keep it refridgerated. 
Πώς σας φαίνεται αυτή η διαφορετική συνταγή για σκορδαλιά; Εσείς με ποιο τρόπο την προτιμάτε, με καρύδια, πατάτα ή ψωμί; 

Πατήστε το tab που θέλετε για να σχολιάσετε

Comments

  1. ΕΛΕΝΑ (Συνταγές Της Καρδιάς) says

    Μια ιδιαίτερα γκουρμέ σκορδαλιά μας παρουσιάζεις σήμερα Ελεάννα μου!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

  2. Silena says

    Με ξετρελαίνει η σκορδαλιά, συνήθως την κάνω με ψωμί αλλά
    και με τα αμύγδαλα μου ακούγεται πολύ καλή ιδέα!!!!!
    Καλό βράδυ Ελεάννα μου και φιλιά!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Loading Facebook Comments ...