Γιγαντες στο Φουρνο με Χωριατικο Λουκανικο

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει λένε, αλλά από την άλλη υπάρχει και το «Μάρτης, γδάρτης», επομένως όσο ακόμα υπάρχει το χειμωνιάτικο κρύο κι η μουντάδα της συννεφιάς (όπως σήμερα ας πούμε), τι άλλο καλύτερο για να ζεσταθούμε από νόστιμους, χορταστικούς γίγαντες φούρνου; Άμα βάλουμε δε και λίγο χωριάτικο λουκάνικο, ελαφρά σωταρισμένο, πραγματικά απογειώνονται. Λίγο πράσο, ριγανούλα, κρεμμυδάκι και αγνό Ελληνικό λαδάκι, κι έτοιμο το φαγητάκι μας! Το μόνο που ζητάνε οι γίγαντες είναι Υπομονή (ναι, με Υ κεφαλαίο!). Υπολογίστε γύρω στις 3 ώρες ετοιμασία και ψήσιμο, για να μην σας περιμένουν κάτι πεινασμένα στόματα με ακονισμένα μαχαιροπήρουνα… Καλό μαγείρεμα!

Υλικά:

  • 500 γρ Φασόλια «Γίγαντες»
  • 500 ml χυμός τομάτας 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (ή 2 μικρότερα)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, σε φέτες (προαιρετικά)
  • 1 πράσο, σε φέτες
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο, σε φέτες (περίπου 100γρ)
  • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • ελαιόλαδο (περίπου 1 και 1/2 φλιτζάνι )
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε τα φασόλια να μουλιάσουν σε νερό για μία νύχτα.
  2. Την επόμενη μέρα, στραγγίστε τα φασόλια και βάλτε τα να βράσουν μαζί με λίγο αλάτι. Ξαφρίστε μέχρι να μη βγάζουν πια πολύ αφρό. Τότε αλλάξτε το νερό και ξαναβάλετε τα να βράσουν, αυτή τη φορά μέχρι να μαλακώσουν. Ανάλογα την φρεσκάδα των φασολιών μπορεί να χρειαστεί 1 – 1 1/2 ώρα. Στραγγίστε τα όταν είναι έτοιμα.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 – 220C, στις αντιστάσεις.
  4. Βάλτε λίγο λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το λουκάνικο και τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να πάρει χρώμα το λουκάνικο, χωρίς να μαυρίσουν όμως.
  5. Σε βαθύ ταψί προσθέτετε τους γίγαντες, το μείγμα λουκάνικου και λαχανικών, την κονσέρβα ντομάτας, τα μυρωδικά εκτός της ρίγανης, αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζάνι λάδι και αρκετό νερό ώστε να μισοσκεπάζονται τα φασόλια. Τη ρίγανη την προσθέτετε προς το τέλος του ψησίματος γιατί αλλιώς πικρίζει.
  6. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να χυλώσουν. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε νερό. Ο χρόνος ψησίματος και πάλι εξαρτάται από την ποιότητα των φασολιών και κατά πόσο μαλάκωσαν στο βράσιμο. 

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    Την περασμένη εβδομάδα τους μαγείρεψα με λουκανικάκι χωριάτικο και τους τσακίσαμε!
    Από τα πιο νόστιμα χειμωνιάτικα φαγάκια νομίζω!
    Και τι όμορφα που τους μαγείρεψες!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    • says

      Σ’ευχαριστώ Έλενα! Πράγματι, βγήκαν πολύ πετυχημένοι, τους συνοδέψαμε με κόκκινο κρασάκι Νεμέα κι ήταν τέλειο! Φιλάκια!

    • says

      Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου! Προσπαθώ, είναι η αλήθεια, να βελτιωθώ στη φωτογράφηση, γιατί η γεύση δεν «περνάει» μέσω ίντερνετ… Γι’αυτό χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η φωτογραφία, σ’ευχαριστώ! Φιλάκια!

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!