γεμιστά με κουκουνάρια και σταφίδες (χωρίς κιμά)

IMG_2421

Το απόλυτο φαγητό του Ελληνικού καλοκαιριού, all time classic, αγαπημένο και μαμαδίστικο.  Αυτά που σας παρουσιάζω εδώ είναι συνταγή του φίλου Αντώνη, με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια. Η δική μου μαμά τα φτιάχνει πάντα με κιμά, γιατί έτσι τα προτιμά ο πατέρας μου. Ο Αντώνης έβαλε επίσης μπόλικο δυόσμο και μαϊντανό και βγήκαν σούπερ αρωματικά. Με το που άνοιξα το ταπεράκι, πλημμύρισε η κουζίνα μου μυρωδιές!

Τώρα που τα γράφω αυτά, βλέπω στο Food Network στην τηλεόραση την αγαπημένη μου μαγειρική εκπομπή με την Siba από τη Νότιο Αφρική (υπάρχει και στο ίντερνετ ελεύθερα). Κάθε φορά που τη βλέπω νιώθω σαν να ταξιδεύω εκεί. Ζηλεύω… Βλέπω τη Siba να μαγειρεύει Νότιο-Αφρικάνικες σπεσιαλιτέ και παρηγορούμαι… Εννοείται δεν θα γλυτώσετε, όλο και κάποια συνταγή της θα σας φτιάξω σύντομα! Μέχρι τότε, ας δούμε πώς φτιάχνουμε αυτά τα αγαπημένα, μαμαδίστικα κι Ελληνικότατα γεμιστά.

gemista-me-stafides

 

IMG_2420

Τα γεμιστα της μαμας
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 6-8
Ingredients - Υλικα
  • 500γρ ρύζι καρολίνα
  • 6 μεγάλες ντομάτες
  • 6 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 2 φακελάκια κουκουνάρι (100γρ)
  • ½ φλ. μαύρη σταφίδα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή λιωμένο
  • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κύβος λαχανικών
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Instructions - Οδηγιες
  1. Κόβουμε ένα "καπάκι" από τον πάτο της ντομάτας (έτσι στέκονται καλύτερα οι ντομάτες στο ταψί). Αδειάζουμε την ψίχα της ντομάτας με ένα κουτάλι, τη μεταφέρουμε σε μπωλ και την ψιλοκόβουμε ή την λιώνουμε με το πηρούνι. Αλατίζουμε.
  2. Κόβουμε αντίστοιχα ένα "καπάκι" από τις πιπεριές και τις αδειάζουμε από τα σποράκια τους (τα οποία πετάμε). Αλατίζουμε το εσωτερικό των λαχανικών και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
  3. Βάζουμε αρκετό λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σωτάρουμε τα κουκουνάρια, τη σταφίδα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μόλις πάρει χρώμα το κρεμμύδι, προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και τον κύβο (αν χρησιμοποιούμε).
  4. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ρύζι και το σωτάρουμε να γυαλίσει κι αυτό. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ψίχα ντομάτας και τις ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης και σιγοβράζουμε το μείγμα για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει να μαλακώνει το ρύζι (θα ψηθεί πλήρως μετά στο φούρνο).
  5. Λίγο πριν βγάλουμε το τηγάνι από το μάτι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο. Γεμίζουμε με το μείγμα αυτό τις ντομάτες και τις πιπεριές. Τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και περιχύνουμε τα λαχανικά με μπόλικο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά για να γίνουν τα καπάκι τραγανά. Ψήνουμε στους 180C με αντιστάσεις, για 45-50 λεπτά.


RECIPE IN ENGLISH: 

Mama's Rice Stuffed Vegetables
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
A traditional, quintessential and beloved by Greeks summer food, with tomatoes and peppers stuffed with rice, pine nuts, raisins and aromatic herbs, with lots of healthy olive oil. Vegan.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 6
Ingredients - Υλικα
  • 500gr Carolina or Italian rice
  • 6 large tomatoes
  • 6 green peppers
  • 100g pine nuts
  • ½ cup raisins
  • 2 onions, chopped
  • 3-4 cloves garlic, mashed
  • 1 tsp sweet paprika
  • salt, pepper
  • 1 bunch fresh mint, chopped
  • 1 bunch fresh parsley, chopped
  • 1½ cups extra-virgin olive oil (or more, as required)
  • 2 tbs ground breadcrumbs
Instructions - Οδηγιες
  1. Cut the tops of the tomatoes and green peppers and keep them. Empty the insides of the tomatoes, transfer them into a bowl and mash them with the back of a fork, or chop them with a knife. Empty the insides of the green peppers and discard them.
  2. In a frying pan, heat plenty of cooking oil. Add the chopped onions, garlic, pine nuts and raisins. Saute until the onions is getting light brown on the edges. Add the rice and fry it for a couple of minutes until transclusent.
  3. Add the chopped tomatoes, paprika, salt and pepper. Stir. Simmer mixture for 7-8 minutes, until the rice begins to soften.
  4. Season the insides of the emptied tomatoes and peppers with salt. Transfer them into a well oiled deep oven pan. Fill them with the rice mixture and cover them with their respective tops from step 1.
  5. Drizzle the vegetables with plenty of extra-virgin olive oil and dust them with some ground breadcrumbs (the latter helps to get a crunchier top). Bake at 180C/355F (conventional oven) for 45-50 minutes. Serve warm or at room temperature. Keeps well for days.

Σας άνοιξε την όρεξη αυτή η συνταγή; Θέλετε κι άλλες; Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μου newletter για να μην χάνετε συνταγή! Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή να με ακολουθείστε με στο Twitter, το Bloglovin, το Pinterest και το Instagram !

Comments

  1. says

    I spent two summers in Greece, and I remember eating countless stuffed tomatoes – I haven’t had any since then, though! I’ve made stuffed peppers but never tomatoes, and now I’m not sure why. I can’t wait to make both of these!!

    • Eleanna says

      Lovely! I’m glad my recipe inspired you! Stuffed tomatoes are sure yummy. I’m not a big fan of stuffed peppers but honestly both are very tasty. Thanks for visiting! :)

  2. says

    Αχ, έτσι τα έφτιαχνε και τα φτιάχνει πάντα η μαμά μου… Κι εγώ τα προτιμώ με τον κιμά, αλλά κι αυτή η συνταγή είναι αγαπημένη! Α, και η Siba είναι επίσης αγαπημένη μου!

    • Eleanna says

      Εμένα μου αρέσουν πια και τα δυο! Με κιμά και χωρίς ;) Σου αρέσει κι εσένα η Siba; Τέλεια! :) Είναι πολύ καλή και γλυκιά, χαίρεσαι να βλέπεις τις εκπομπές της :)

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe:  

Loading Facebook Comments ...