Φασόλια γίγαντες στη γάστρα με απάκι Κρήτης

Τις μέρες που έκοβα βόλτες στην Καλλιθέα για να τη χαρτογραφήσω γευστικά για το Αλάτι & Πιπέρι (διόρθωση: ακόμα κόβω βόλτες στην Καλλιθέα!), ανακάλυψα μαύρους γίγαντες, ή όπως λέγονται στη Φλώρινα και πέριξ, “ελέφαντες” Πρεσπών. Ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι υπήρχαν και μαύροι. Τους βρήκα στο παντοπωλείο “Ακρόπολη” , στην ιστορική Σκεπαστή Αγορά της Καλλιθέας και πήρα αμέσως ένα σακουλάκι για δοκιμή. Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή αυτή με οποιουσδήποτε άλλους γίγαντες.

fasolia-gigantes-prespwn-2

Πέρυσι είχα φτιάξει κλασικούς γίγαντες φούρνου με λουκάνικο. Αυτή τη φορά, χρησιμοποίησα Κρητικό απάκι κομμένο σε κύβους αντί για λουκάνικο και τα αρωμάτησα με καπνιστή πάπρικα. Το απάκι θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μαγαζιά με παραδοσιακά τρόφιμα. Επειδή μου αρέσουν τα πικάντικα φαγητά πρόσθεσα και λίγο πουλ μπιμπέρ, που είναι Τούρκικο κόκκινο πιπέρι. Όμως αυτό είναι πονηρό πιπέρι, δεν καίει στον ουρανίσκο αλλά σε ζεσταίνει ωραία όταν τρως τη φασολάδα σου. Ο,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες μέρες που έρχονται!

Γράφω “στη γάστρα” στον τίτλο αλλά στην πραγματικότητα μαγείρεψα τους γίγαντες στο slow-cooker. Το slow-cooker (ή crock-pot στα Αμερικάνικα) δεν είναι παρά μια πολύ βολική ηλεκτρική γάστρα. Βάζεις όλα τα υλικά μέσα, την καπακώνεις κι αφήνεις το φαγητό να σιγοψήνεται για 8 ώρες και γίνεται λουκούμι. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από το The Foodie Corner της φίλης μου Ελένης Βονισσάκου. Διαφορετικά ψήνετε τα φασόλια σε κλασική γάστρα στο φούρνο ή σε ταψί με αλουμινόχαρτο. Επίσης μπορείτε να τα φτιάξετε βραστά στην κατσαρόλα. Στη συνταγή σας δίνω εναλλακτικές οδηγίες.

Οι γίγαντες στο slow-cooker

Οι γίγαντες στο slow-cooker


 Recipe in English:
Slow-cooker black beans with spicy smoked pork
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Giant black beans or "gigantes" in Greek, produced in the Prespes lakes area in northern Greece, cooked in a slow-cooker and flavored with smoked paprika, Turkish red pepper ("poul piber") and spicy smoked ham from Crete ("apaki"). You may replace the giant black beans with kidney beans and the "apaki" with any other smoked ham or spicy sausage.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 4-6
Ingredients - Υλικα
  • 1 pound / 500g giant black beans
  • 2 onions, chopped
  • 4 cloves garlic, minced
  • 5 tbs olive oil
  • 2 tsp smoked paprika
  • 2 bay leaves
  • 2 tsp oregano
  • 1 tsp poul piber (Turkish red pepper) or ½ tsp cayenne pepper
  • 1 tbs Worcestershire sauce
  • 100ml red wine
  • 2 tsp salt
  • 1 vegetable stock cube
  • 2 cans chopped tomatoes
  • 250g spicy smoked pork, diced (preferably "Vavouraki" Cretan apaki)
  • 3 cups hot water
Instructions - Οδηγιες
  1. Soak the black beans in cold water for 8 hours or overnight. Wash and drain the beans.
  2. Heat the olive oil in a large saucepan over medium heat. Fry the diced ham or sausage until lightly browned. Transfer to a plate.
  3. Add the chopped onions and garlic to the saucepan and saute until transcluscent. Add the bay leaves, smoked paprika and poul piber or cayenne pepper. Fry for about a minute. Add the red wine and let boil for a couple of minutes for the alcohol to evaporate.
  4. Add the canned tomatoes, salt, Worcestershire sauce, vegetable stock cube and beans.
  5. If using a crock-pot, transfer mixture to crock-pot, add a couple of cups of hot water if necessary, and cook, covered, in the medium setting, for 10 hours or overnight. See notes for alternative cooking methods.
Notes - Σημειωσεις
If using regular saucepan, add enough water to slightly cover the beans and reduce heat to medium/low. Cook, covered, for about 2 hours or until beans have softened to taste.
You can also transfer the beans mixture to a deep baking pan and bake, covered with aluminium foil, at 200C for 2 hours. Add hot water as required.

Inspired by: Slow Cooker Sausage Casserol (Good Food Channel)

 


Συνταγή στα Ελληνικά:
Φασόλια γίγαντες στη γάστρα με απάκι Κρήτης
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Γίγαντες - ελέφαντες Πρεσπών, σιγομαγειρεμένοι στη γάστρα ή το slow cooker, με καπνιστή πάπρικα, μυρωδικά και Κρητικό καπνιστό απάκι, ωριμασμένο σε ρακί. Ιδανικό φαγητό για τα κρύα βράδια του χειμώνα!
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 4-6
Ingredients - Υλικα
  • 500γρ φασόλια ελέφαντες Πρεσπών
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 5-6 κ.σ. λάδι
  • 2-3 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.γλ. ρίγανη
  • 1 κ.γλ. πουλ μπιμπερ ή ½ κ.γλ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. Γουόστερ σως
  • 2 κ. Γλ. Αλάτι
  • 1 κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
  • 250 γρ. Απάκι Κρήτης
  • 100ml κόκκινο κρασί
  • 2 κονσέρβες ψιλοκομμένα τοματάκια
  • 3 φλ. ζεστό νερό
Instructions - Οδηγιες
  1. Μουλιάζουμε τα φασόλια από βραδύς ή τουλάχιστον για 8 ώρες. Κατόπιν τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.
  2. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε το απάκι, κομμένο σε κύβους, μέχρι να πάρει χρώμα. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε πιάτο για μετά.
  3. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και το σκόρδο να σωταριστούν μέχρι να γυαλίσουν, γύρω στα 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε την πάπρικα και το πουλ μπιμπέρ ή πιπέρι καγιέν και σωτάρουμε για ένα λεπτό, να βγάλουν τα αρώματά τους. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
  4. Προσθέτουμε μετά την τομάτα, τη ρίγανη, δάφνη, Γουόστερ σως, το αλάτι, τον κύβο λαχανικών κι αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Τότε προσθέτουμε τα φασόλια και το απάκι.
  5. Αν χρησιμοποιούμε slow-cooker μεταφέρουμε εκεί το μείγμα, προσθέτουμε δυο φλιτζάνια ζεστό νερό και σιγοψήνουμε στο medium για 10 ώρες. Αν τα προτιμάμε φούρνου, βάζουμε τα φασόλια σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 200C για 2-3 ώρες μέχρι να χυλώσουν. Προσθέτουμε νερό συχνά μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Διαφορετικά, προσθέτουμε 3-4 φλιτζάνια ζεστό νερό στην κατσαρόλα, μειώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 2 ώρες.
Notes - Σημειωσεις
Βασισμένο στη συνταγή Slow Cooker Sausage Casserole (Good Food Channel)

 Εντυπώσεις; Ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια! Θα χαρώ να τα πούμε και στο FacebookTwitterInstagram και Pinterest!

Μη χάνετε συνταγή!

όλα τα νέα κι οι συνταγές στο inbox σας κάθε Δευτέρα

Comments

    • Eleanna says

      Χαρά μου Ελένη! Είναι το ιδανικό σκεύος για τέτοιες συνταγές ;)

      • Eleanna says

        Ελένη μου συγνώμη, μόλις πρόσεξα ότι δεν είχα βάλει το link για το site σου! Διορθώθηκε :)

  1. says

    Υπέροχο φαγάκι Ελεάννα, με ωραία υλικά, γεμάτο ζεστασιά!
    Τρελαίνομαι για απάκι και είμαι σίγουρη ότι θα ταίριαξε απίστευτα με τους γίγαντες!
    Τα φιλιά μου!

  2. says

    μμμ!! φαίνεται πεντανόστιμο!! το απάκι θα του ταιριάζει τέλεια!
    αυτό το τουρκικο κόκκινο πιπέρι δεν το έχω δοκιμάσει…
    φιλιά!!

    • Eleanna says

      Κι εγώ πρώτη φορά! Έβαλα λίγο για δοκιμή κι ήταν πολύ ωραίο :) Φιλάκια!

  3. says

    Aυτό το φαγάκι το είδα όταν το έβαλες και το λιγουρεύτηκα ;)
    Τους μαύρους γίγαντες θέλω πάαααρα πολύ καιρό να τους δοκιμάσω.
    Φαίνεται τέλειο και το απάκι ταίριαξε απόλυτα

    Φιλιά

    • Eleanna says

      Μάριον μου να το δοκιμάσεις, είναι πολύ νόστιμοι! Τους φοβόμουν λιγο αλλά τελικά είναι πολύ νόστιμοι!

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!