Ντιπ κοπανιστής με πιπεριές Φλωρίνης

κοπανιστή με πιπεριές

Είναι φορές που θέλεις κάτι πικάντικο, να σου ξυπνήσει τη γεύση αλλά λες, «όχι άλλη καυτερή πίτσα delivery». Ή έρχονται ξαφνικά φίλοι στο σπίτι και θες να τους κεράσεις κάτι άλλο πέρα από ξηρούς καρπούς. Η σωτήρια λύση είναι ένα εύκολο ντιπ, να βουτήξεις κριτσίνια, πίτες για σουβλάκι στο γκριλ, και στικς από λαχανικά. Σερβίρετε μαζί τσίπουρο ή μπύρα κι έγινε το κέφι!

κοπανιστή με πιπεριές

Η κοπανιστή είναι τυρί που φτιάχνουν στη Μύκονο και την Τήνο. Είναι μαλακό, αλείφεται εύκολα και ταυτόχρονα έχει πλούσια, πικάντικη γεύση, της Τήνου πιο έντονη από της Μυκόνου. Από μόνη της είναι ορεκτικό αλειμμένη στο ψωμί αλλά παντρεμένη με ταιριαστά υλικά απογειώνει τα φαγητά. Πρώτη φορά κοπανιστή σε φαγητό δοκίμασα στο Hug Pizza Bar όπου είχα φάει μια φοβερή πίτσα με κοπανιστή, καρύδια και ξερό σύκο. Δεν φαντάζεστε τι αχτύπητος συνδυασμός ήταν!

Το ντιπ που σας προτείνω εδώ είναι πολύ απλό κι οι ποσότητες είναι σχετικές, δηλαδή μπορείτε να παίξετε με τα υλικά ανάλογα πώς σας αρέσει. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες (δεν έμεινε περισσότερο κι έτσι δεν ξέρω να σας πω αν αντέχει κι άλλο!)

κοπανιστή με πιπεριές


 

Greek "kopanisti" cheese and peppers dip
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Total time - Συνολικος Χρονος
 
An easy, quick, dip for toasted bread or vegetable sticks, with a strong peppery taste. Made with feta and kopanisti cheese, roasted red peppers and flavored with fresh basil and mint. Great with beer. See recipe notes for ingredient alternatives.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Appetizer / Ορεκτικό
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 4-6
Ingredients - Υλικα
  • 300g kopanisti cheese (see notes for replacement options)
  • 100g feta
  • 2 roasted sweet red bell peppers, skinless
  • ½ fresh tomato, seeded
  • 1 tbs fresh basil or 1 tsp dry
  • 1 tbs fresh mint or 1 tsp dry
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 tbs olive oil
  • 1 tbs balsamic vinegar
Instructions - Οδηγιες
  1. Cut the roasted peppers into chunky pieces. Cut the tomato in half.
  2. Add all ingredients in a blender or food processor and puree. You may have to do it in batches, depending on the sizes of the food processor.
  3. Serve in a bowl with toasted pita chips or vegetable sticks.
Notes - Σημειωσεις
Kopanisti is a soft, spreadable cheese made in the Cyclades islands of Greece. It has a strong peppery taste and is sometimes called "the Greek roquefort". If you can't find it, you can emulate its fiery taste in the dip by adding 1'2 tsp dried chilli flakes and 1 tsp Tabasco sauce. Of course increase the feta quantity from 100g to 400g to replace the kopanisti.


 

Ντιπ κοπανιστής με πιπεριές Φλωρίνης
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Εύκολο ντιπ με κοπανιστή Μυκόνου ή Τήνου, φέτα, πιπεριές Φλωρίνης και μυρωδικά.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Appetizer / Ορεκτικό
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 4-6
Ingredients - Υλικα
  • 300γρ κοπανιστή
  • 100γρ φέτα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψημένες σε άλμη (υπάρχουν έτοιμες στα σούπερ μάρκετ)
  • ½ φρέσκια ντομάτα, καθαρισμένη από τα σπόρια
  • 1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός ή 1 κ.γλ. ξερός
  • 1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ή 1 κ.γλ. ξερός
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
Instructions - Οδηγιες
  1. Στραγγίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε κομμάτια. Κόβουμε την τομάτα.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ ή πολυκόφτη (multi) και τα αλέθουμε να γίνουν πολτός.
  3. Σερβίρουμε το μείγμα με φρυγανισμένες πίτες για σουβλάκι, κομμένα λαχανικά σε στικ όπως καρότο κι αγγούρι, και κριτσίνια ολικής άλεσης ή παξιμάδια.

Εντυπώσεις; Ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια! Θα χαρώ να τα πούμε και στο FacebookTwitterInstagram και Pinterest!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    Η κοπανιστή είναι απ τα αγαπημένα μου τυριά! Δοκίμασε της Άνδρου , είναι κορυφαία κατά την γνώμη μου…
    Η συνταγή σου είναι τέλεια !!!

    • Eleanna says

      Α, δεν ήξερα ότι φτιάχνει κι η Ανδρος! Μα φυσικά, τι λέω, αφού είναι κυκλαδίτικο τυρί. Θα την ψάξω :) Σ’ευχαριστώ!

  2. says

    αχ αυτά τα ντιπ θα μας καταστρέψουν, έχουν γίνει της μόδας ή ετοιμαζόμαστε για γιορτές και μαζώξεις? Το μπολάκι στην φωτογραφία είναι ατομική μερίδα υποψιάζομαι? Πολύ ωραίος συνδυασμός υλικός, ότι πρέπει για το τσιπουράκι που ανέφερες πιο πάνω.

    • Eleanna says

      Χαχαχα ναι, ατομική μερίδα! ;) Δεν ξέρω αν είναι της μόδας αλλά είναι ωραία κι εύκολη λύση. Είχα την κοπανιστή στο ψυγείο κι έλεγα τι να την κάνω… Τρώγονται τα άτιμα τα ντιπ πολύ εύκολα! ;)

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!