ντακοι με τα ολα τους

 

(for English, please scroll down)

cretan rusks with tomato & wine sauce

Τους Κρητικούς ντάκους τους ξέρετε υποθέτω; Αυτό το διάσημο παξιμάδι της Κρήτης που είναι ένα πιάτο από μόνο του; Απίθανοι όταν τους βουτάς στη χωριάτικη σαλάτα αλλά μπορούν να γίνουν ένα ωραίο ελαφρύ γεύμα ή βραδινό με ντοματούλα και φέτα. Κλασικές αξίες! Πόσο μάλλον όταν τους “παντρέψει” κανείς με μια καταπληκτική σάλτσα τομάτας με γλυκιά Μαυροδάφνη…

cretan rusks with tomato & wine sauce

Πρόσφατα ήρθαν στα χέρια μου κάτι πολύ νόστιμες σάλτσες από το “Απλά Ελληνικά – Simply Greek” με  βάση την ντομάτα. Μιας και καλοκαίρι έρχεται (δηλαδή πλησιάζει η ώρα του μπικίνι), σκέφτηκα να φτιάξω ένα κάπως πιο υγιεινό φαγάκι για μεσημεριανό κι έφτιαξα κάτι σούπερ ντάκους με Σάλτσα Τομάτας με Μαυροδάφνη. Δεν φαντάζεστε πόσο υπέροχο μπορεί να γίνει αυτό το απλό φαγητό με αυτή τη σάλτσα! Μεταξύ μας μάλλον πολλή σάλτσα με λίγο ντάκο έφαγα τελικά, τόσο νόστιμη ήταν. Eίναι προς το γλυκιά και πολύ αρωματική. Περιέχει 21% Μαυροδάφνη κι έχει πάρει βραβείο γεύσης το 2013.  Με τη σάλτσα αυτή ο ντάκος μου πραγματικά απογειώθηκε! Δίαιτα σου λέει μετά… Πάντως προσπάθησα, δεν μπορείτε να πείτε!


Κρητικοί Ντάκοι με τα όλα τους
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Συνταγή για Κρητικό ντάκο με σάλτσα τομάτας, φέτα, κάπαρη και μυρωδικά
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Appetizer / Ορεκτικό
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 4
Ingredients - Υλικα
Instructions - Οδηγιες
  1. Μουσκεύετε τους ντάκους σε λίγο νερό να μαλακώσουν ελαφρά.
  2. Τους αλείφετε καλά καλά με σάλτσα τομάτας με Μαυροδάφνη.
  3. Λιώνετε τη φέτα με ένα πηρούνι και τη μοιράζετε στους ντάκους.
  4. Περιχύνετε τη φέτα από πάνω με το ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με την κάπαρη και τη ρίγανη και σερβίρετε.

Σας άνοιξε την όρεξη αυτή η συνταγή; Θέλετε κι άλλες; Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μου newletter για να μην χάνετε συνταγή! Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή να με ακολουθήσετε με στο Twitter, το Bloglovin, το Pinterest και το Instagram !


In English:

cretan rusks with tomato & wine sauce

The cuisine of Crete is famous the world over. It is purported to be one of the healthiest diets in the world. A staple of the Cretan diet are its whole-wheat and rye bread rusks. They’re called “dakos” and they’re big and round, like dessert plates. In fact, they’re indeed often used as a plate! The best way to eat them is either broken and dipped into traditional Greek salad with lots of olive oil, or soften them with a bit of water and pile on top of them tomato, feta, olive oil and oregano. It’s a great and easy appetizer, antipasto or light lunch. For this recipe I used a ready-made tomato sauce from an artisanal producer called “Simply Greek”. They have delicious, hand-made tomato sauces and fruit jams. You should try them!

κρητικοι ντακοι με τα ολα τους - cretan rusk with tomato
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe for Greek rye and whole-wheat rusk appetizer with tomato and wine sauce, feta cheese and oregano.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Appetizer / Ορεκτικό
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 4
Ingredients - Υλικα
Instructions - Οδηγιες
  1. Soften the rye ntakos disks with some water.
  2. Put plenty of tomato & sweet red wine sauce on top of each ntakos disk.
  3. Break the feta into small pieces using the back of a fork. Add it on top of the sauce.
  4. Drizzle with olive oil, capers and oregano. Serve and enjoy!

 Did this recipe wet your appetite for more? Subscribe to my weekly newsletter and never miss a recipe! Also, keep in touch via FacebookTwitterPinterestInstagram and Bloglovin!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    Ο ντάκος με ντομάτα, ξινομυζήθρα και ελαιόλαδο είναι από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα (είναι και η καταγωγή μου στη μέση, που το πας αυτό)! Ωραία η παραλλαγή σου Ελεάννα, σίγουρα ένα τέτοιο πιάτο θα είναι γευστικό και θα τρώγεται ασταμάτητα!
    Φιλιά

    • Eleanna says

      Ερμιόνη μου ένα θα σου πω: το τρώω τρεις μέρες και δεν το βαρέθηκα! Αφού σ’αρέσουν οι ντάκοι και λόγω καταγωγής, θα το λατρέψεις, είμαι σίγουρη! ΦΙλάκια!

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!