Σπανακόπιτα με φέτα και πράσο

IMG_1085-3

Λατρεύω τη σπανακόπιτα! Και ποιος δεν την λατρεύει, θα μου πείτε. Πολύ σωστά, αλλά σας έχω απάντηση: ο πατέρας μου! Χρόνια πάλεψα να τον κάνω να φάει σπανακόπιτα. Είχε δοκιμάσει και δεν του άρεσε. Μεγάλο θέμα στην οικογένεια. Κάθε φορά που η μαμά μου κι εγώ είχαμε πεθυμήσει σπανακόπιτα, έπρεπε να φτιάχνουμε δεύτερο φαγητό για τον πατέρα μου! Μετά από πολλούς αγώνες και πειραματισμούς όμως τα κατάφερα. Όχι μόνο έφαγε αυτήν, αλλά την λάτρεψε κιόλας. Μεγάλο κατόρθωμα, πιστέψτε με! Οπότε, αν τη λάτρεψε ο πατέρας μου, είμαι σίγουρη πως θα αρέσει και σε σας!
IMG_1089
Αυτή η συνταγή είναι κλασσική με φέτα. Για μια νηστίσιμη εκδοχή μπορείτε να παραλείψετε τη φέτα και τα αυγά. Για να σφίξετε τη γέμιση (αν χρειάζεται) μπορείτε να βάλετε μερικές κουταλιές της σούπας γαλέτα ή σιμιγδάλι.
UPDATE: όταν δοκίμασα τις Πίτες της Σοφίας, ο Δημήτρης μου έμαθε ένα μυστικό: βάζουμε λίγα κομμάτια φύλλο (άψητο) μέσα στη γέμιση κι αυτό απορροφά όλα τα υγρά χωρίς να αλλάζει τη γεύση! Το χρησιμοποίησα στη συνταγή για πίτα με καλοκαιρινά λαχανικά και Ταλαγάνι και βγήκε τέλεια!

IMG_1098

σπανακοπιτα με φετα, πρασο και μυρωδικα
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Συνταγή για αρωματική σπανακόπιτα με φέτα και φρέσκα βότανα και μυρωδικά
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 6-8
Ingredients - Υλικα
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες ή χωριάτικο
  • 700 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
  • 300 γρ. φέτα
  • 1 πράσο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κ.γλ. δυόσμο ξερό
  • ½ ματσάκι άνηθο (φρέσκο) ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (φρέσκο) ψιλοκομμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 100 ml ελαιόλαδο + όσο πάρει για το άλειμμα των φύλλων
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C με αέρα. Κόβετε το πράσο και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον μαϊντανό. Βάζετε γύρω στα 50ml ελαιόλαδο σε μια αντικολλητική κατσαρόλα να κάψει ελαφρά και σωτάρετε το πράσο και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Τότε προσθέτετε το κατεψυγμένο σπανάκι κι ανακατεύετε καλά μέχρι να μαλακώσει όλο (να μην είναι πια παγωμένο). Κατόπιν προσθέτετε τον άνηθο και τον μαϊντανό, τον ξερό δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, λίγο πιπέρι και τον κύβο λαχανικών. Μετριάζετε τη φωτιά κι αφήνετε το σπανάκι να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά του (τα περισσότερα τουλάχιστον). Όταν είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτετε και το υπόλοιπο λάδι (50ml). Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να χλιαρίνει.
  2. Ετοιμάζετε τη γέμιση της φέτας: σε λεκανάκι λιώνετε τη φέτα με ένα πηρούνι μέχρι να γίνει κομμάτια σε όποιο μέγεθος προτιμάτε (άλλοι τα αγαπούν “να φαίνονται”, άλλοι όχι). Προσθέτετε το αυγό χτυπημένο και λίγο ακόμη πιπέρι (αλάτι μόνο αν χρειάζεται).
  3. Ανακατέψτε το μείγμα της φέτας με το μείγμα του σπανακιού. Πάρτε τα μισά φύλλα και απλώστε τα, λαδώνοντας τα καλά ένα-ένα, σε ένα βουτυρωμένο μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί. Ρίξτε το μείγμα με το σπανάκι και τη φέτα πάνω στα μισά αυτά φύλλα.
  4. Λυγίστε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί πάνω στο σπανάκι. Λαδώστε τις και βάλτε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, λαδώνοντάς τα πάλι καλά ένα-ένα. Λυγίστε τις άκρες προς τα κάτω και λαδώστε την επιφάνεια της πίτας. Για πιο τραγανά φύλλα, τινάξτε λίγες στάλες κρύο νερό βρύσης στην επιφάνεια. Χαρακώστε σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήστε για 45 λεπτά. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 Μη χάνετε συνταγή! Ακολουθήστε το Foodaki στο Facebook , στο Twitter, το Pinterest και το Instagram!

In English:

Greek spinach pie with feta cheese
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe for classic Greek "spanakopita", or spinach pie, with feta cheese and fresh herbs
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 6-8
Ingredients - Υλικα
  • 400-500gr filo pastry
  • 700gr frozen, ready-to-cook, spinach
  • 300gr authentic Greek feta cheese (don’t even bother with anything else!)
  • 1 leek
  • 4 spring onions
  • 1 tsp dry mint
  • ½ bunch fresh dill
  • ½ bunch fresh parsley
  • ½ tsp ground nutmeg
  • salt, pepper to taste
  • 1 vegetable stock cube
  • 1 egg, beaten
  • 100ml olive oil, plus some more for greasing the filo sheets
Instructions - Οδηγιες
  1. Preheat the oven at 180C/355F (fan assisted option). Chop the leek, spring onions, dill and parsley. In a large, deep, saucepan, heat 50ml of the olive oil to medium-high heat. Add the leek and spring onions and saute for a few minutes until the leek has reduced in size.
  2. Then add the frozen spinach and saute until it’s thawed completely. Then add the mint, parsley, dill, nutmeg, pepper, vegetable stock cube and a little salt, if required. Reduce the heat and cook the spinach for until its water has evaporated almost entirely. Then add the remaining 50ml olive oil, stir with a spoon and turn of the heat.
  3. In a mixing bowl, put the feta cheese and crumble it with a fork (it’s okay if some larger pieces remain). Add the beaten egg, some more pepper and a pinch of salt. Add the feta mixture to the spinach mixture and stir with a large spoon to blend.
  4. Line a medium-sized oven tin (preferably round; a flat bottomed cake tin could do too) with parchment paper, or with olive oil, if you don’t have any baking paper. Separate the filo sheets into two equal stacks. From one stack, take on filo sheet and line the bottom of the tin with it. Brush it liberally with olive oil and repeat with the rest of the filo sheets of that stack, brushing each one liberally with olive oil. A little of the filo will probably overhang from the tin. It’s okay. Spoon over the spinach filling. Then pull the sides towards the middle a bit, so that there are no more overhang sheets. Cover with the rest of the filo sheets, again brushing each one with olive oil. Pull down the overhang and brush again with olive oil. Sprinkle the surface with some cold water.
  5. Bake the pie for 45 minutes, until the pie is crisp and golden brown. Remove from the oven, cut into wedges and serve. Just as taste at room temperature too.

Keep in touch on Facebook,  TwitterInstagramPinterest and never miss a recipe!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. elpida charalampidou says

    Eleannaki μου τέλεια και λαχταριστή!!!!!!Πολλά φιλάκια!!!!

  2. says

    Παραδοσιακή σπανακόπιτα with a twist! Πολύ μου αρέσει, αν και είμαι κι εγώ μάλλον στην κατηγορία του πατέρα σου, αυτή η προσθήκη του πράσου νομίζω ότι την κάνει ιδιαίτερα αρωματική και επομένως ενδιαφέρουσα!

  3. Beauty Follower says

    Μικρη δεν μου αρεσε η σπανακόπιτα, μα τι τα θελουμε αυτα τα πράσινα μεσα ‘ελεγα.
    Αρχισε να μου αρεσει οταν την δοκίμασ με αλλα μυρωδικά και τυρι. Μάλιστα η αγαπημενη μου ειναι η χορτοπιτα+φέτα. Νομιζω οτι το κόλπο γι αυτους που δεν τους αρεσει ειναι η προσθηκη μυρωδικών και τυριων για να νοστιμεψει.

  4. Ερμιόνη says

    Δεν το πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει
    η σπανακόπιτα! Απλά δεν γίνεται!
    Η συγκεκριμένη είναι πολύ περιποιημένη και αρωματική,
    λογικό να την εκτιμήσει ακόμα και ο πιο δύσκολος μπαμπάς σου!
    Φιλιά

  5. says

    Κι όμως, Ερμιόνη μου, κι όμως! Αλλά όπως είπες, υπάρχει συνταγή να πείσει και τους πιο δύσκολους! ;) Φιλάκια!

  6. says

    Χαχα, αυτά τα πράσινα! Ούτε εγώ τα έτρωγα τα πράσινα! Κάτι θα’χει να κάνει με το χρώμα φαίνεται… Η αλήθεια είναι ότι η μισή νοστιμιά στη σπανακόπιτα είναι η φέτα και τα μυρωδικά, γι’αυτό δεν κάνουμε οικονομία σ’αυτά!

  7. says

    Να φανταστείς Έλενα ότι παλιά δεν τρώγαμε καθόλου πράσα στο σπίτι, γιατί δεν άρεσαν στους γονείς μου… Δεν ξέραμε τι χάναμε νομίζω! Φιλάκια!

  8. says

    “Ο λαός, απαιτεί, κάθε μέρα συνταγή!” … Η μαμά μου εμπνεύστηκε από το σχόλιο σου και βρήκα τον μπελά μου μού φαίνεται χαχαχα Αμάν μ’αυτό το φύλλο! Μη μου το θυμίζεις και σε κάποια φάση πράγματι είχα μια παρ’ολίγο πεθερά που είχε κόλλημα με το θέμα! (εξ’ού κι είναι παρ’ολίγο…. :P ) Ευχαριστώ κοριτσάκι! Φιλιά!

  9. says

    Μα πώς μπορείτε και δεν σας αρέσει η σπανακόπιτα;! Να της βάλεις και ζάχαρη… Με τη μαμά μου τρώμε πάντα το τελευταίο κομμάτι με ζάχαρη σαν επιδόρπιο, είναι το κάτι άλλο! Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή!

  10. says

    Oh, sorry about the confusion. I put the translation below the Greek text. I’m in the process of translating the whole blog and moving it to a new hosting server, so navigation will become easier soon, please bear with me. Till then, I add the translations below the Greek text, if you scroll down you’ll see it. It’s below the 4th photo from the top. Thanks for visiting! :)

  11. Maria says

    η συνταγη σου ειναι υπεροχη την εφτιαξα χτες και η πεθερα μου που δε τρελενεται για σπανακι εφαγε 2 κομματια… χαχαχ..

    • Eleanna says

      Τέλεια Μαρία, πολύ χαίρομαι! Αφού άρεσε και στην πεθερά, είμαστε εντάξει ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: