Κεικ σοκολατας με φουντουκια χωρίς αλεύρι (βιντεο)

(For English, scroll down) chocolate and hazelnuts cake

Αν υπάρχει ένας κλασικός συνδυασμός σ’αυτή τη ζωή είναι η σοκολάτα με τα φουντούκια.  Σκέφτηκα λοιπόν, να φτιάξω ένα κέικ το οποίο θα ήταν σαν Μερέντα σε μορφή κέικ, τόσο φουλ σοκολατο-φουντουκένιο. Να τρως μια μπουκιά και να νομίζεις ότι τρως Μερέντα! Το πόσο αγαπάω τη Μερέντα το έχω ξαναπεί άλλωστε, στο ποστ μου για Τσήζκεικ με κρέμα Πραλίνας Light. Το μυστικό για να “βγει” αυτό το κέικ πετυχημένο είναι η καλής ποιότητας σοκολάτα.

H καλύτερη σοκολάτα στον κόσμο είναι η Valrhona. Ε, λοιπόν, έφτιαξα το κέικ με σοκολάτα Valrhona! Το πρόβλημα είναι ότι ενθουσιάστηκα τόσο που τώρα δεν θέλω να χρησιμοποιήσω άλλη σοκολάτα… Ευτυχώς, το καταπληκτικό online κατάστημα από όπου την προμηθεύτηκα, tofournaki.gr, έχει κι άλλες.  Από κει ήρθαν και τα φουντούκια, πολύ φρέσκα και τραγανά. Στο Φουρνάκι βρήκα και μέλι με φουντουκόπαστα της Ofelia. Το μαγικό υλικό που έκανε το κέικ ζουμερό!

chocolate and hazelnuts cake Μιλώντας για tofournaki.gr, δεν μπορείτε να φανταστείτε την ποικιλία προϊόντων που έχει του! Ξηροί καρποί, σοκολάτες, ποτά, ελαιόλαδο, ξύδι μπαλσάμικο (και κρέμα μπαλσάμικο που είναι τώρα της μόδας), γλυκά κουταλιού, παξιμάδια, καφέδες, τσάγια, βότανα και μπαχαρικά.  Το “Φουρνάκι” είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία 40 ετών στα Νότια Προάστια της Αθήνας, με κατάστημα που λειτουργεί στον Άγιο Δημήτριο από το 1975.  Τα παιδιά που το λειτουργούν είναι ευγενέστατα κι εξυπηρετικά.

Έτσι, πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα, σοκολάτες, κακάο, φουντούκια και φουντουκόμελο, έβαλα μπρος κι έφτιαξα ένα πολύ, μα πολύ, σοκολατένιο κέικ.  Πάμε λοιπόν στη συνταγή:

Κεικ σοκολατας με φουντουκια χωρις αλευρι
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Συνταγή για πολύ σοκολατένιο κέικ με φουντουκόψιχα, χωρίς αλεύρι
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Ingredients - Υλικα
  • 200γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 200γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 200γρ φουντούκια ψημένα ανάλατα καθαρισμένα
    (περίπου 1½ κούπα)
  • 120γρ ζάχαρη ξανθή (περίπου ½ κούπα)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κ.σ. μέλι με φουντουκόπαστα (ή, αν δεν βρείτε, 2 κ.σ. μέλι ανακατεμένο με 2 κ.σ. φουντουκόπαστα)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα κανέλα
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C, στον αέρα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 25 εκατοστών χωρίς τρύπα.
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα είτε σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Η Valrhona συνιστά φούρνο μικροκυμάτων για 30" τη φορά, ανακάτεμα κι επανάληψη με 30", μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  3. Στον πολυκόφτη (multi) θρυμματίζουμε τα φουντούκια μέχρι να γίνουν σαν σκόνη. Προσέχουμε να μην υπάρχουν φλούδες.
  4. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ξανθή ζάχαρη μέχρι να γίνει το βούτυρο σαν κρέμα. Προσθέτουμε έναν-ένα τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  5. Προσθέτουμε την κανέλα και μετά σιγά-σιγά τη θρυμματισμένη φουντουκόψιχα, τη λιωμένη σοκολάτα και το μέλι με τη φουντουκόπαστα.
  6. Αλλάζουμε σκεύος και πλένουμε τα χτυπητήρια και το μπωλ του μίξερ. Χτυπάμε τα ασπράδια με την πρέζα αλάτι μέχρι να αρχίσουν να πήζουν. Τότε προσθέτουμε τη 1 κ. σούπας ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν δεν τρέχει από το κουτάλι όταν το γυρίσουμε ανάποδα.
  7. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας κι ανακατεύουμε σιγά κι απαλά με μία σπάτουλα ή ένα μεγάλο κουτάλι. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 40 λεπτά. Τρώγεται καλύτερα ζεστό, πασπαλισμένο με μπόλικο κακάο. Το παγωτό βανίλια του ταιριάζει πολύ!

Βήμα-βήμα η συνταγή στο βιντεάκι που ακολουθεί:

Σημείωση: για να βρείτε πιο εύκολα τα υλικά της συνταγής, σας δίνω εδώ τα λινκ που θα σας πάνε κατευθείαν στο κατάστημα:

Σας άνοιξε την όρεξη αυτή η συνταγή; Θέλετε κι άλλες; Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μου newletter για να μην χάνετε συνταγή! Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή να με ακολουθείστε με στο Twitter, το Bloglovin, το Pinterest και το Instagram !


 

In English:

chocolate and hazelnuts cake

I love Nutella. Who doesn’t? I like it so much that I can clean up a medium-sized jar all by myself. Just give me a spoon! I’ve said so again in my Nutella Low-Fat No-Bake Cheesecake post.  I also love cakes. I find them the easiest dessert to make (and eat too, but that’s a diferent story altogether). Needless to say, I wanted to recreate this chocolate and hazelnut-ey taste of Nutella in the form of a cake. I got lucky the first time I tried it (the gods of chocolate were good to me!), so all I had to do is write down the ingredients and process.

A family friend makes a flourless cake with ground almonds, so I followed her idea and used ground hazelnuts for my recipe instead of flour. Consequently, this is a  gluten-free cake. It’s a cake full of chocolate. Not for the faint-hearted! It bursts with chocolate taste, which is beautifully supported by the nutty flavor of hazelnuts. I used Valrhona baking chocolate and cocoa powder, as it is one of the best chocolate brands in the world. The result was pure decadence! I also used a special honey and hazelnut paste that I found in a delicatessen shop, but if you can’t find it, just use equal parts creamed (set) honey and unsweetened hazelnut paste to make your own for this recipe.

chocolate and hazelnuts cake

Chocolate and hazelnut flourless cake
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe for flourless, gluten-free, chocolate and hazelnut cake.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Ingredients - Υλικα
  • 200g good quality baking, semi-sweet chocolate
  • 200g cow butter, at room temperature
  • 200g finely ground unsalted, shelled and roasted hazelnuts
  • 120g light brown sugar
  • 1 tbs plain white sugar
  • 4 eggs, separated yolks from whites
  • 4 tbs honey and hazelnut paste (or 2 tbs honey mixed with 2 tbs unsweetened hazelnut paste)
  • pinch of salt
  • pinch of cinnamon
Instructions - Οδηγιες
  1. Preheat oven at 350F/180C, fan assisted. Grease a round, springform cake tin, of 26cm / 10 inches, without a hole in the middle.
  2. Melt the chocolate in a saucepan or, preferably, in a non-metallic bowl in the microwave. Let aside.
  3. Using an electric mixer, cream together the butter and light brown sugar. Add the egg yolks one-by-one.
  4. Slowly add the ground hazelnuts, melted chocolate and pinch of cinnamon.
  5. Transfer the chocolate mixture to another bowl, clean very well the mixer's bowl and beaters. Using the electric mixer again, beat the egg whites and salt into a stiff meringue. Once soft peaks have appeared, add the tablespoon of plain sugar.
  6. Using a spoon or spatula, gently fold the meringue into the chocolate mixture. Transfer into the cake tin and bake for 40 minutes. Serve cake warm with plenty of dusted cocoa and a spoonful of vanilla ice cream.

Here’s the video of making this cake:

Did this recipe wet your appetite for more? Subscribe to my weekly newsletter and never miss a recipe! Also, keep in touch via FacebookTwitterPinterestInstagram and Bloglovin!

Μη χάνετε συνταγή!

όλα τα νέα κι οι συνταγές στο inbox σας κάθε Δευτέρα

Comments

  1. says

    πώ πω δεν έχω λόγια! πρέπει να είναι υπέροχο! Σοκολάτα και φουντούκια έχουν φτιαχτεί για να πάνε πάντα μαζί!

  2. says

    Μ’αρέσει που λες “τρώγεται καλύτερα ζεστό”. Σιγά και μην προλάβει να μείνει τίποτα μέχρι να κρυώσει!
    Τέλειο, τέλειο, τέλειο!

    • says

      Χαχαχα όπως τα λες! Ήθελα να μείνει λίγο για κάτι φίλους αλλά τελικά έμειναν με την όρεξη! Ευχαριστώ!

  3. says

    Εντάξει, προσωπικά με ισοπέδωσες Ελεάννα!
    Από τα πιο τέλεια γλυκά που θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, με πολύ αγαπημένα μου υλικά!
    Απλά φαντάζομαι υφή και γεύση!
    Φιλιά!

  4. says

    τέλειο!!! πωπωπω στειλε ενα κομματάκι! η μαλλον μη στελνεις θα την κανω για να φαω ολο το ταψι! πανευκολη!

Trackbacks

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!