Τυροψωμάκια Pretzels για μπύρα

IMG_3834

Εβδομάδα Oktober Fest στο Foodaki! Μετά τη βόλτα στην εξωτική Ταϊλάνδη, όπου φάγαμε σαλάτα με παπάγια και γλυκιά πανακότα καρύδας, ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε λίγο πιο κοντά, στη Βαυαρία και το διάσημο Oktober Fest. Είναι η γνωστή γιορτή της μπύρας που γίνεται στο Μόναχο κάθε χρόνο, εδώ και 181 χρόνια. Φέτος ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου και θα τελειώσει στις 5 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Ξεκίνησε το 1810 ως γιορτή για το γάμο του Πρίγκηπα Διαδόχου Λουδοβίκου και της Πριγκίπισσας Τερέζας. Τα φαγητά που συνοδεύουν τη μπύρα σ’αυτή τη γιορτή είναι κροκέτες πατάτας, πατατοσαλάτες, λουκάνικα διαφόρων ειδών και φυσικά, ψωμάκια πρέτζελ (Brezel, στα Γερμανικά).

Oktoberfest στο Μόναχο (φωτό από το ίντερνετ)

Oktoberfest στο Μόναχο (φωτό από το ίντερνετ)

Λέγεται ότι τα πρέτζελ τα έφτιαξαν Γερμανοί μοναχοί το Μεσαίωνα. Τα χαρακτηριστικά τους είναι τρία: το σχήμα τους (σαν κόμπος), το βούτηγμα τους σε βραστό νερό με σόδα και το γαρνίρισμά τους με χοντρό αλάτι. Παραδοσιακά αντί για μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται αλυσίβα, αλλά επειδή δεν είναι εύκολα διαθέσιμη, η σόδα κάνει μια χαρά την ίδια δουλειά. Η αλυσίβα ή σόδα βοηθά ώστε τα πρέτζελ να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό τραγανό εξωτερικό τους, ενώ παραμένουν μαλακά από μέσα. Καλύτερα να καταναλώνονται άμεσα, γιατί τις επόμενες μέρες σκληραίνουν.

Φέτος είχα την πολυτέλεια να φάω τα pretzel μου συνοδεία αυθεντικών Γερμανικών λουκάνικων «weisswurst» (βάισβουρστ) που μου έφερε ο co-blogger Αντώνης από το πρόσφατο ταξίδι του στη Βαυαρία. Τα weisswurst είναι λευκά λουκάνικα από χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά, αρωματισμένα με μαϊντανό, λεμόνι, μοσχοκάρυδο, κρεμμύδι, τζίντζερ και καρδάμωμο. Ο συνδυασμός weisswurst και pretzel είναι ένα κλασικό πιάτο στο Oktoberfest. Ναι, έβαλα και μπύρα, εννοείται. Α, και μουστάρδα! ;)

IMG_3844

Pretzels και Weisswurst, ένα κλασσικό Oktoberfest γεύμα

Pretzels και Weisswurst, ένα κλασσικό Oktoberfest γεύμα

Επειδή το να πετύχεις το σχήμα τους είναι λίγο περίπλοκο, δείτε βήμα-βήμα πώς το φτιάχνουμε (ομολογουμένως δεν δείχνουν πολύ όμορφα, μάλλον θα πρέπει να τα ξαναφτιάξω!)

pretzel collage


 

Τυροψωμάκια Pretzels
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Παραδοσιακά Γερμανικά ψωμάκια, με χοντρό αλάτι και γεμιστά με τυρί, ιδανικό συνοδευτικό για μπύρα.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Side / Συνοδευτικό
Cuisine - Κουζινα: German/Γερμανική
Serves - Μεριδες: 8
Ingredients - Υλικα
  • 1½ φλ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • ½ φλ. τριμμένο τυρί, π.χ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
  • ¼ φλ. μαγειρική σόδα
  • χονδρό αλάτι για το πασπάλισμα
Instructions - Οδηγιες
  1. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το χλιαρό νερό και το αλάτι να λιώσει. Προσθέτουμε τη μαγιά κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να βγάλει φουσκάλες (αν δεν βγάζει φουσκάλες, ή η μαγιά έχει ξεθυμάνει, ή το νερό ήταν πολύ ζεστό, οπότε πετάμε αυτό το μείγμα και επαναλαμβάνουμε)
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και το τριμμένο τυρί κι ανακατεύουμε. Η ζύμη θα είναι μαλακιά κι ελαστική. Ζυμώνουμε λίγα λεπτά μέχρι να κολλάει ελαφρά μόνο στα χέρια. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε 1-2 κ. σούπας αλεύρι ακόμη.Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί, τουλάχιστον 1 ώρα.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C στον αέρα. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε δυο λαμαρίνες. Ξαναζυμώνουμε ώστε να πέσει και τη χωρίζουμε σε 8 μέρη. Φτιάχνουμε ένα μακρύ κορδόνι από κάθε μπάλα και σχηματίζουμε τα πρέτζελ, κάνοντας κόμπο με τη ζύμη (μπορούμε να τα κάνουμε και απλά στρογγυλά ή μακρόστενα αν δυσκολευόμαστε) Αφήνουμε τα πρέτζελ να ξαναφουσκώσουν για 15 λεπτά πάνω στις λαμαρίνες.
  4. Βράζουμε 1 λίτρο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα (προσοχή, θα αφρίσει έντονα). Μειώνουμε λίγο τη θερμοκρασία ώστε το νερό να βράζει αλλά όχι υπερβολικά. Ρίχνουμε ένα - ένα τα πρέτζελ στο νερό και τα αφήνουμε για 1 λεπτό, γυρίζοντας τα στα μισά του χρόνου από την άλλη. Τα βγάζουμε με σουρωτή κουτάλα και τα ξαναβάζουμε στα ταψιά.
  5. Χτυπάμε το αυγό με 1 κ.σούπας νερό κι αλείφουμε την επιφάνεια των πρέτζελ. Πασπαλίζουμε με άφθονο χονδρό αλάτι. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα. Σερβίρουμε τα πρέτζελ ζεστά, με ψητά λουκάνικα και μουστάρδα.
Notes - Σημειωσεις
Αρχική συνταγή: The Kitchn

 Recipe in English:

Soft Cheesy Pretzels
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Soft pretzels with a cheesy twist. Great as a side for beer and saucage.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Side / Συνοδευτικό
Cuisine - Κουζινα: German
Serves - Μεριδες: 8
Ingredients - Υλικα
  • 1½ cups lukewarm water
  • 2½ cups all purpose flour
  • 1 tbs sugar
  • 1 tsp salt
  • 1 sachet dry yeast (about 2 tsp)
  • ½ cup ground cheese such as Parmiggiano, Gruyere or Mature Cheddar
  • ¼ cup baking soda
  • 1 egg, beaten with 1 tbs water
  • coarse salt
Instructions - Οδηγιες
  1. Dissolve the sugar and salt in the lukewarm water. Add the dry yeast and stir lightly. Let stand for 5 minutes.
  2. Add the flour and ground cheese. Stir with a fork and then knead for a few minutes until a soft dough is obtained. Make it a ball and leave it, covered, in a warm place, to rise until doubled in size, for at least 1 hour.
  3. Line two large baking sheets with baking paper.Preheat oven to 430F, fan assisted. Turn the dough onto a floured, clean surface. Split it into 8 pieces. Shape each piece into a long, narrow rope. It will probaly shrink. Shape the rope into a pretzel, as in the photos above. Put it onto the baking sheet. Repeat with the rest of the dough pieces. Let them rise for another 15 minutes.
  4. In a large, high-walled saucepan, bring 1 lt water to boil. Add the baking soda. This will create a lot of foam, but you can reduce it by stiring it with a spoon. Reduce heat to a gentle boil and add dip the pretzels in, one by one, for 1 minute each. Turn them around at half time. Spoon them out and transfer them back to the lined baking sheets.
  5. Brush their surface with the beaten egg and dust with plenty of coarse salt. Bake for 15-20 minutes until they have a nice, glossy, brown colour. Best eaten the same day, warm.
Notes - Σημειωσεις
Based on a recipe found at The Kitchn.

 Εντυπώσεις; Ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια! Θα χαρώ να τα πούμε και στοFacebookTwitterInstagram και Pinterest!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

    • Eleanna says

      Κι εγώ λατρεύω τα pretzels! Ομολογώ ότι τα σπιτικά δεν είναι τόσο εμφανίσιμα όσο τα αγοραστά, αλλά εμείς δεν έχουμε τα δικά τους μηχανήματα ;)

  1. says

    Bretzel, Weißwurst και μπύρα! Βλέπω έχετε μπεί για τα καλά σε Octoberfest mood εκεί στο foodaki!
    Τι ωραία η ιδέα σου για σπιτικά πρέτζελ! Η αλήθεια είναι πως επειδή στην Γερμανία μπορείς να τα βρεις πραγματικά παντού δεν είχα σκεφτεί ποτέ να φτιάξω μόνη μου. Θα τα δοκιμάσω σίγουρα! :)

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!