Κασεροπιτα με λιαστες ντοματες

(for English, scroll down)
Cheddar Pie - Kaseropita

Από τις αγαπημένες μου πίτες είναι οι τυρόπιτες κι ειδικά οι κασερόπιτες.  Κλασική κασερόπιτα φτιάχνω πολλά χρόνια τώρα κι είναι τόσο πετυχημένη που όταν είμαι καλεσμένη σε τραπέζι, ειδικά Πασχαλινό, πάντα μου ζητάνε να φέρω κι ένα ταψί κασερόπιτα. Φέτος αποφάσισα να κάνω μια μικρή αλλαγή έτσι για ποικιλία και πρόσθεσα λιαστές ντομάτες. Έγινε καταπληκτική, σαν πίτσα σκεπαστή!  Το μυστικό της επιτυχίας της; Οι καλές πρώτες ύλες και το ότι χτυπάω αυγά με γάλα και τα ρίχνω από πάνω, οπότε γίνεται σαν τραγανό σουφλέ.

Cheddar Pie - Kaseropita

Μιλώντας για καλές πρώτες ύλες, την κασερόπιτα αυτή δεν την έφτιαξα όμως με οποιοδήποτε κασέρι, αλλά με Ήπειρος “Οικογενειακό”, ένα ημίσκληρο τυρί που φτιάχνεται από αιγοπρόβειο κι αγελαδινό γάλα. Ουσιαστικά  για κασέρι πρόκειται, απλά επειδή έχει αγελαδινό γάλα δεν μπορεί να ονομαστεί “κασέρι”. Είναι όμως τέλειο για το τοστ και την κασερόπιτα. Φίλη μου και γειτόνισσα με πληροφόρησε ότι είναι “το καλύτερο ημίσκληρο τυρί” κι αφού το λέει Θεσσαλονικιά, ισχύει! Δείτε εδώ την πρόσφατη διαφήμιση από την τηλεόραση για να καταλάβετε για ποιο τυρί μιλάμε:

Επίσης χρησιμοποίησα το εξαιρετικό βούτυρο Ήπειρος “τ. Κερκύρας”. Εντάξει, καλή η μαργαρίνη για τη μαγειρική μας αλλά άλλο πράγμα το αυτό το βούτυρο! Μαλακό, άσπρο άσπρο, έλιωσε αμέσως με το που το ζέστανα στο μπρίκι κι έκανε την πιτούλα μου πεντανόστιμη!  Μοσχοβόλησε, το φύλλο ήταν τραγανό, το τυρί ωραία λιωμένο κι η γέμιση αφράτη και ζουμερή. Τι να σας τα λέω, φτιάξτε τη και θα με θυμηθείτε. Ένα θα σας πω, φωνάξαμε και τους γείτονες και φάγαμε την πίτα παρέα!

Αλλά αρκετά με τις εισαγωγικές περιγραφές, πάμε στο προκείμενο, τη συνταγή:

Cheddar Pie - Kaseropita

 

Κασεροπιτα με λιαστες ντοματες
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Συνταγή για αφράτη και μοσχοβολιστή κασερόπιτα που μοιάζει με πίτσα σκεπαστή!
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Appetizer / Ορεκτικό
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 20
Ingredients - Υλικα
  • 1 συσκευασία φύλλα κρούστας
  • 500γρ τυρί ημίσκληρο Ήπειρος "Οικογενειακό", τριμμένο
  • 200γρ γραβιέρα (κατά προτίμηση Κρήτης), τριμμένη
  • 6 λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες
  • ½ κ.γλ. ξερό βασιλικό
  • ½ κ.γλ. ξερή ρίγανη
  • 4 αυγά
  • 2 φλ. γάλα
  • 120γρ βούτυρο Ήπειρος τ. Κερκύρας (μισή συσκευασία)
  • μια πρέζα αλάτι
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C στον αέρα. Βουτυρώνετε καλά ένα μεσαίο προς μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί.
  2. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Απλώνετε τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί καλά βουτυρωμένα. Τα υπόλοιπα τα φυλάτε σκεπασμένα σε σελοφάν να μην ξεραθούν για μετά.
  3. Ρίχνετε το τριμμένο Ήπειρος "Οικογενειακό" και τη γραβιέρα πάνω στα φύλλα. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το βασιλικό. Απλώνετε από πάνω τα κομματάκια της λιαστής ντομάτας.
  4. Διπλώνετε πάνω στο τυρί όσα φύλλα περισσεύουν από τα πλαϊνά του ταψιού και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα. Διπλώνετε πάλι τις άκρες προς τα μέσα και τις βουτυρώνετε. Χαρακώνετε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια σε κομμάτια.
  5. Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και μια πρέζα αλάτι. Ρίχνετε το μείγμα στην πίτα και αφήνετε για 10 λεπτά να τραβήξει μέχρι μέσα. Ψήνετε για 35 - 40 λεπτά, στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου, μέχρι να πάρει ωραίο ανοιχτό καφέ χρώμα στην επιφάνεια.
Notes - Σημειωσεις
Μπορείτε να παραλείψετε τις λιαστές ντομάτες και να έχετε έτσι την κλασική κασερόπιτα. Σ'αυτή την περίπτωση, αντί για ρίγανη και βασιλικό, προσθέστε 1 κ.γλυκού πάπρικα γλυκιά.

  Σας άνοιξε την όρεξη αυτή η συνταγή; Θέλετε κι άλλες; Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μου newletter για να μην χάνετε συνταγή! Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή να με ακολουθείσετε με στο Twitter, το Bloglovin, το Pinterest και το Instagram !


 In English:

Cheddar Pie - Kaseropita

This is a classic Greek pie, but with a tasty twist. Usually, this pie contains only cheese, eggs and milk. I make it many years now and it’s tremendously succesful. In fact, every time I get invited to friends’ Easter dinners, they practically beg me to make one and bring it along! This year I decided to change it a bit, for variety’s sake. I added sun-dried tomatoes in olive oil. It tasted just like a Margaritta calzone pizza, but better even! I just can’t begin to describe the smells that flooded my kitchen when this tasty baby was in the oven! To give you an idea, we ended up sharing it with the neighbours. Not doing so seemed overly cruel!

If you aren’t very confident about using filo pastry, here’s a short video I made to show you how:

Cheddar cheese filo pie with sun-dried tomatoes
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
A classic Greek cheese pie recipe gets an Italian addition, thanks to sun-dried tomatoes in oil, oregano and basil. Flavorful like a crunchy Margharita calzone!
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Appetizer / Ορεκτικό
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 20 pieces
Ingredients - Υλικα
  • 500g filo pastry (or 11-12 large sheets)
  • 500g mild Cheddar or Dutch Edam cheese, grated
  • 200g Gruyere cheese, grated
  • 6 sun-dried tomatoes in olive oil, chopeed
  • ½ tsp dry oregano
  • ½ tsp dry basil
  • 120g real butter
  • 4 medium eggs
  • 2 cups (500ml) milk
  • 1 pinch salt
Instructions - Οδηγιες
  1. Preheat oven to 180C/356F, oven assisted. Melt the butter in a saucepan. Grease a medium to large rectangular pie dish.
  2. Layer half the filo sheets into the pie dish, each one of them generously brushed with melted butter. Let the filo sheets overhang from the sides of the pie dish.
  3. Add on top of the filo sheets the grated cheeses and sprinkle the surface with the dry herbs and chopped tomatoes.
  4. Fold in the overhang filo sheets to partially cover the filling. Layer with the rest of the filo sheets, again brushing each one with melted butter. Fold in the overhang part again and brush with butter. Cut the surface into square pieces, using a sharp knife.
  5. In a medium bowl, beat together the eggs, milk and pinch of salt. Pour it over the pie. Let it rest for 10 minutes, to absorb the liquid better.
  6. Bake on the bottom shelf of the oven for 35-40 minutes, or until the surface has a nice golden-brown colour. Serve hot with fresh green salad.
Notes - Σημειωσεις
You may omit the sun-dried tomatoes and get the classic Cheddar cheese pie. In this case, instead of oregano and basil, add 1 tsp sweet paprika.

 

Did this wet your appetite for more? Subscribe to my weekly newsletter and never miss a recipe! Also, keep in touch via Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram and Bloglovin!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    Σε καλώ κι εγώ σε τραπέζι! Τι δε θα έδινα για ένα κομμάτι από αυτήν την τέλεια κασερόπιτα τώρα!

  2. says

    Οι τυρόπιτες είναι πάντα ευπρόσδεκτες για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας!
    Στις κασερόπιτες έχω και εγώ μια ιδιαίτερη αδυναμία! Έχουν αυτή τη φοβερή μαστιχωτή υφή που με ξετρελαίνει!
    Φιλιά!

    • says

      Συμφωνώ μαζί σου Ερμιόνη! Είναι αυτή η μαστιχωτή υφή που ξετρελαίνει, όπως το λες :) Φιλιά πολλά!

  3. says

    H κασερόπιτα μ αρέσει πολύ και ιδίως όταν το κασέρι είναι καλό είναι φοβερή
    Και με λιαστές ντομάτες γινεται πιο πικάντικη.
    Τέλεια Ελεάννα

    Φιλιά :)

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!