Αγγλικά κέικ “scones” με μαρμελάδα

english scones

Αχ, scones! Παρ’ολίγο να χάσω το πούλμαν της επιστροφής εξαιτίας τους μια μέρα! Ήταν η πρώτη φορά που πήγα Λονδίνο, 17 χρονών, σαν τουρίστρια. Είχα πάει ημερήσια εκδρομή στο Windsor Castle (Ναι, αυτό που μένει η Βασίλισσα. Όχι καλέ το Buckingham, το άλλο. Έχει πολλά λέμε!) και έπιασα φιλίες με μια Γιαπωνεζούλα στο πούλμαν. Και κάτι Αμερικανίδες γιαγιάδες, αλλά δεν είναι της παρούσης. Με τη Γιαπωνεζούλα που λέτε ξεφύγαμε από το γκρουπ και εξερευνούσαμε το κάστρο μόνες μας. Εκεί κάπου βρήκαμε ένα ωραίο καφέ που σέρβιρε “tea and scones”. Έπρεπε να δοκιμάσουμε. Ήρθε λοιπόν το τσάι και μαζί του ένα μικρό “βουναλάκι” με κάτι σαν κεκάκια; σαν μάφιν; σαν μαλακά μπισκότα; Κάτι ωραίο τέλος πάντων, με σταφίδες. Επίσης μας έφεραν ένα μπωλ άσπρη πηχτή κρέμα και μπόλικες μαρμελάδες.

english sconesenglish scones

Τα κεκάκια αυτά, τα scones, όπως λέγονται στα Αγγλικά, είναι το Α και το Ω της ιεροτελεστίας του “afternoon tea”, δηλαδή του ελαφριού γεύματος της μεσαίας τάξης και της αριστοκρατίας, μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού. Όπως είπαμε, πρόσφατα το Foodaki μαζί με άλλες φίλες bloggers, είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα τέλειο afternoon tea παρέα με την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων στο πιο British ξενοδοχείο της Αθήνας, το Grande Bretagne. Στο σχετικό ποστ μπορείτε να δείτε πώς θα το απολαύσετε κι εσείς ;) Κόβουμε τα scones στη μέση και απλώνουμε clotted cream (πηχτή κρέμα γάλακτος που έχουν στην Αγγλία,  όμως μπορείτε να βάλετε σαντιγί ή βούτυρο ανάλατο) και μαρμελάδα. Ιδανικά μαρμελάδα φράουλα ή δαμάσκηνο.

english scones

Τα scones μπορούμε γρήγορα κι εύκολα να τα φτιάξουμε στο σπίτι. Έχουν όμως ένα μυστικό για να βγουν αφράτα: όχι πολύ ζύμωμα. Η συνταγή που σας δίνω εδώ βασίζεται στην συνταγή για scones που φάγαμε στο Hotel Grande Bretagne. Επειδή όμως κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, έκανα κάποιες τροποποιήσεις γιατί δεν τα κατάφερα να τα βγάλω αρκετά αφράτα με την πρώτη.

Σας άφησα όμως στη μέση της ιστορίας! Που λέτε, βάλαμε κάτω τα scones με τη Γιαπωνεζούλα, και δωσ’ του clotted cream, δωσ’ του μαρμελάδα, πέρασε η ώρα και τρέχαμε να προλάβουμε μετά το πούλμαν. Κάτι μουρμούρησε ο Άγγλος οδηγός, χαμογελάσαμε γλυκά με λίγη ξεχασμένη μαρμελάδα στο μάγουλο και κρυφτήκαμε στις θέσεις μας. Αχ, νιάτα (όχι ότι έχω βελτιωθεί, αλλά λέμε τώρα).

Easy Scones With Raisins
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
English scones for afternoon tea, ideally served with clotted cream and jam. Make them easily in a muffin tin. Recipe by the chef-patissier of Hotel Grande Bretagne in Athens, Greece.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: British / Βρετανική
Serves - Μεριδες: 12
Ingredients - Υλικα
  • 2½ cups all purpose flour
  • 2 tsp baking powder
  • 4 tbs butter, at room temperature
  • ⅓ cup caster sugar
  • 2 medium eggs
  • 50ml double cream (35% fat cream)
  • 50ml full fat milk
  • zest of 1 orange
  • 2½ tbs raisins
  • 2½ tbs sultanas
Instructions - Οδηγιες
  1. Preheat oven at 392F / 200C (conventional)
  2. In a bowl, mix the flour with the baking powder. Add the butter and rub the flour with the butter, using your fingers or a fork, until it resembles breadcrumbs.
  3. In another bowl, beat the eggs, sugar, milk and cream. Make a hole in the center of the flour mixture and add the liquids. Using a spoon or your hand, carefully mix together the dry and wet ingredients.Add the orange zest, raisins and sultans. Knead dough for only 1 minute.
  4. Divide the dough into 12-14 muffin cases. No need to grease them previously. Bake for 25 minutes until well risen and light golden. Best eaten fresh and warm.

 
Αγγλικά κέικ "scones" για τσάι
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Συνταγή για Αγγλικά scones, το κλασικό συνοδευτικό του απογευματινού τσαγιού. Βασίζεται στη συνταγή του chef-patissier του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: British / Βρετανική
Serves - Μεριδες: 12
Ingredients - Υλικα
  • 300γ / 2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλ. baking powder
  • 68γρ / 4 κ.σ. βούτυρο
  • 50γρ / ⅓ φλ. ζάχαρη
  • 80γρ / 2 μέτρια αυγά
  • 50γρ / 50ml κρέμα γάλακτος
  • 50γρ / 50ml γάλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 25γρ / 2½ κ.σ. σταφίδες μαύρες
  • 25γρ / 2½ κ.σ. σταφίδες ξανθές
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C, στις αντιστάσεις.
  2. Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder. Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το προσθέτουμε στο αλεύρι. Με ένα πιρούνι ή τα δάχτυλα μας, τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να μοιάζει ψίχουλα ψωμιού.
  3. Σε άλλο μπωλ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το γάλα και την κρέμα γάλακτος, απλά για να ανακατευτούν. Κάνουμε μια τρύπα στο μείγμα με το αλεύρι και ρίχνουμε εκεί τα υγρά. Με το χέρι ή ένα κουτάλι, ενσωματώνουμε σιγά σιγά τα αυγά και το γάλα στο αλεύρι. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες και ζυμώνουμε για ένα λεπτό.
  4. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 12-14 φορμάκια για μάφιν. Ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και ροδίσουν στην επιφάνεια. Τρώγονται καλύτερα φρέσκα και χλιαρά.
Notes - Σημειωσεις
Στη δοσολογία των υλικών έχω κρατήσει τα γραμμάρια της αρχικής συνταγής του ξενοδοχείου, αλλά μέτρησα τα ισοδύναμά τους σε φλιτζάνια και κουτάλια καθώς τα έφτιαχνα ώστε να είναι πιο εύκολο για όσες δεν έχετε ζυγαριά στο σπίτι.

 Εντυπώσεις; Ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια! Θα χαρώ να τα πούμε και στοFacebookTwitterInstagram και Pinterest!

Μη χάνετε συνταγή!

όλα τα νέα κι οι συνταγές στο inbox σας κάθε Δευτέρα

Comments

  1. says

    αααα ουαν καπ οφ τι φορ μι πλιζ τενκιου βερι μουτς!!!!!! :)
    αυτα πρεπει να δοκιμαστουν αμεσως απο το επιτελειο των μικρων συμπεθερων μου!!! φαινονται τελεια και βασιλικα μαζι με το σερβιτσιο!!

    • Eleanna says

      Ναι ναι, να τα δοκιμάσεις ντολμαδάκι μου να μου πεις τη γνώμη σου! θενκ γιουυυυ <3

  2. says

    Καλησπερα και καλο μηνα,Ελεαννα μου.Τα scones φαινονται πολυ ωραια και μαλλον θα τα φτιαξω.Μου αρεσουν ετσι στρουμπουλα και γεμισμενα με φραουλα μαρμελαδα,πρεπει να σε απογειωνουν.Τι φτιαχνουν τα χερακια σου?Να εισαι παντα με το χαμογελο(στα χειλη) και να δημιουργεις.

  3. says

    Καλησπερα και καλο μηνα,Ελεαννα μου.Τα scones φαινονται πολυ ωραια και μαλλον θα τα φτιαξω.Μου αρεσουν ετσι στρουμπουλα και γεμισμενα με φραουλα μαρμελαδα,πρεπει να σε απογειωνουν.Τι φτιαχνουν τα χερακια σου?Να εισαι παντα με το χαμογελο(στα χειλη) και να δημιουργεις.

  4. Δήμητρα Κωστοπούλου says

    Χωρίς clotted cream χάνεις πολλὰ.

    Τὴν ἄλλη φορὰ ποὺ θὰ βρεθῆς στὴν Ἀγγλία πήγαινε γιὰ τσαΐ στὴν ἀρχαιότερη πόλι τῆς Ἀγγλίας τὸ Colchester,τήν πόλι τῶν weavers,

    Ἢ στὸ Dorchester Hotel στὸ Λονδῖνο ἀπέναντι ἀπὸ τὸ Hyde Park.

    Ἐλπίζω πώς δὲν θὰ ἔχη ἀλλάξει τίποτα..

    • Eleanna says

      Έχεις πολύ δίκιο Δήμητρα! Δυστυχώς δεν ξέρω που να βρω clotted cream στην Αθήνα. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Αχ στο Colchester θα ήθελα πολύ να πάω, αγαπώ όλες αυτές τις παλιές Αγγλικές πόλεις! Για το Dorchester Hotel μου μίλησε και μια ακόμα φίλη, τώρα προχτές μάλιστα, που κουβεντιάζαμε για το πώς πέρασα στο τσάι του Grande Bretagne. Όσον αφορά το αν θα έχει αλλάξει κάτι, για Βρετανούς μιλάμε Δήμητρά μου, το πιθανότερο είναι να μην έχει αλλάξει τίποτα – ευτυχώς! ;)

    • Eleanna says

      Ναι πράγματι! Ούτε στην Αγγλία να ήμασταν με τόση βροχή ;)

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!