Πουτιγκα με τσουρεκι και σοκολατα

Αυτό είναι ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο γλυκό και δεν είναι υπερβολή! Αμφιβάλλω να υπάρχουν πολλά ευκολότερα ή γρηγορότερα γλυκά! Επίσης είναι ιδανικό για να το φτιάξετε παρέα με τα πιτσιρίκια σας, γιατί όχι απλά δεν πειράζει να γίνει ο κόσμος (και το τσουρέκι) άνω κάτω, αλλά επιβάλλεται κιόλας. Τα μόνα που θα χρειαστείτε είναι ένα έτοιμο τσουρέκι, σοκολάτα κουβερτούρα (ο,τι είδος αγαπάτε), αυγά, γάλα και μισή ώρα ψήσιμο.

Μπορείτε να βάλετε ο,τι κουβερτούρα θέλετε. Εγώ χρησιμοποίησα βασικά κουβερτούρα με γεύση πραλίνας της Nestle και λίγη ακόμη κλασική μαύρη για τόνωση της σοκολατένιας γεύσης. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε φουντούκια για περισσότερη αίσθηση πραλίνας ή ζαχαρωμένα κόντιτα πορτοκαλιού, ή όπως είπε κι ο γνωστός guest-chef του foodaki, Αντώνης Πανταζής, φρέσκια μπανάνα. Ταιριάζει απίθανα. Εδώ σας δίνω τη βασική συνταγή κι εσείς αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει! Επίσης να πω ότι φυσικά αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όταν σας έχει περισσέψει τσουρέκι κι έχει αρχίσει να ξεραίνεται.

Πουτίγκα με τσουρέκι και σοκολάτα
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 8
Ingredients - Υλικα
  • μισό τσουρέκι
  • 200γρ σοκολάτα κουβερτούρα (κατά προτίμηση μισή με γεύση πραλίνα και μισή σκέτη)
  • 4 αυγά
  • 1 φλ. γάλα (250ml)
  • ¾ φλ. κρέμα γάλακτος (200ml)
  • ½ φλ. φουντούκια ψύχα ανάλατα καβουρδισμένα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γλ. εσάνς βανίλιας ή 2 καψάκια σκόνη
  • ⅓ φλ. ζάχαρη
  • λίγο βούτυρο ανάλατο για το ταψί
  • λίγη τρούφα σοκολάτα
Instructions - Οδηγιες
  1. Βουτυρώνετε καλά καλά ένα παραλληλόγραμμο ταψί μικρό προς μέτριο μέγεθος. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C με αέρα.
  2. Κόβετε με το χέρι το τσουρέκι σε μικρά κομμάτια. Απλώνετε τα μισά στο ταψί.
  3. Κόβετε τις σοκολάτες σε κυβάκια, όχι πολύ μικρά. Σκορπάτε τα ⅔ πάνω στο τσουρέκι. Προσθέτετε τη χονδροκοπανισμένη φουντουκόψυχα (αν χρησιμοποιείτε) κι όποιο άλλο συστατικό για τη γέμιση επιθυμείτε (π.χ. μπανάνες, κόντιτα, κλπ). Από πάνω καλύπτετε με το υπόλοιπο τσουρέκι κομμένο σε κομμάτια. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη σοκολάτα.
  4. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ να αφρίσουν. Προσθέτετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το μείγμα σιγά σιγά πάνω στο ταψί με το τσουρέκι με ένα κουτάλι, να πάει παντού. Αφήνετε το τσουρέκι να τραβήξει το γάλα για 10 λεπτά.
  5. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με κομμάτια βουτύρου και τρούφα. Ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια και να σφίξει το γλυκό. Κόψτε σε τετράγωνα και σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Recipe in English:

This is a ridiculously easy to make (and eat!) dessert. As long as you can get ready-made brioche, that is. All you need is brioche, dark or milk chocolate, eggs, milk and thirty minutes of your time. Okay, probably fourty, but it’s so easy and fun to make you won’t even realize it. This easy dessert is also suitable for making (and eating) with children, as the making process isn’t at all rigid, plus it’s really fun to get to tear apart a brioche bread with your hands (and sneaking a few bites while mom isn’t looking!). You can make this pudding with just baking chocolate as a filling, or you could add roasted hazelnuts, coarsely chopped; fresh banana, sliced; sugared orange rind, mixed peel, etc. In the version I made, I used a combination of plain and praline-flavored baking chocolate and roasted hazelnuts for the extra crunch factor. Just let your imagination loose to create your own version!  

 

Brioche and chocolate pudding
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Dessert / Επιδόρπιο
Cuisine - Κουζινα: gr
Serves - Μεριδες: 8
Ingredients - Υλικα
  • 1 pound brioche bread
  • 200g baking chocolate
  • 4 eggs
  • 1 cup milk
  • 1 cup creme fraiche
  • ½ cup roasted hazelnuts (optional)
  • 1 tsp vanilla essence
  • ⅓ cup sugar
  • some unsalted butter for greasing the pan
  • chocolate rinds
Instructions - Οδηγιες
  1. Butter a rectangular cake tin of small to medium size. Heat oven to 180C fan/355 F/Gas mark 4.
  2. Tear apart the brioche into smaller pieces. Put half of the brioche pieces into the cake tin (but one without a loose base).
  3. Cut the chocolate into bite-sized pieces with either your hands or a knife. Spread ⅔ of the chocolate over the brioche in the tin. Add any other fillings you wish, e.g. hazelnuts, mixed peel, etc. Cover with the rest of the brioche pieces and chocolate.
  4. Beat the eggs and sugar together until light and frothy. Then add the milk, vanilla and creme fraiche. Stir to blend. Pour onto the brioche slowly and evenly. Let the pudding soak the fluid for 10 minutes.
  5. Sprinkle pieces of butter and chocolate rinds on top of the pudding. Bake for 30 minutes, or until the pudding is firm and its top golden brown. Cut into squares and serve warm or at room temperature.

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. Ερμιόνη says

    Θα το φτιάξουμε οπωσδήποτε με τη μικρή κυρία και θα το τιμήσουμε οικογενειακώς!
    Τώρα το Πάσχα θα γεμίσουμε τσουρέκια αλλά χάρη σε σένα ξέρω από τώρα τι θα κάνω όσα περισσέψουν!
    Την καλημέρα μου!

  2. Anastasia Th says

    ααααα μου φαινεται θα φτιαξω διπλα τσουρεκια το πασχα μονο και μονο να κανω αυτο το γλυκο!! στειλε καλη μου κυρια και σε μενα τη δολια ενα κομματακι να παει στα κομματια η δίαιτα!! καλημερουδια φιλη μου με τις ωραίες συνταγές!

  3. says

    Καλημέρα φιλεναδούλα!!! Αχ κι έφαγα σήμερα ένα κομμάτι ζεστό ζεστό για το πρωινό… Δεν φαντάζεσαι! Φρυγανιές και τσάι την υπόλοιπη ημέρα! Θα πάω και γυμναστήριο το απόγευμα να ισοφαρίσω! χαχαχα

  4. ΕΛΕΝΑ (Συνταγές Της Καρδιάς) says

    Κρίμα να μην μπορώ να απλώσω το χέρι μου να πάρω μπουκίτσα ;-)
    Κάτι παρόμοιο φτιάχνω Ελεαννάκι μου με ψωμί, μα και με το τσουρέκι πεντανόστιμο θα γίνεται!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

  5. says

    Πόσο μου αρέσουν αυτά τα γλυκά που γίνονται από περισσεύματα! Λατρεύω τσουρέκι, λατρεύω και τα υπόλοιπα υλικά, μου φαίνεται θα πάρω τσουρέκι μόνο και μόνο για να… περισσέψει!
    Φιλάκια κορίτσι!

  6. Lila Xagorari says

    Eίχα φτιάξει μια φορά με τσουρέκι και λευκή σοκολάτα…….δεν περίμενα να γυρίσουν τα αγόρια μου………….την έφαγα όλη μόνη μου……………….έτσι που βλέπω τη δική σου θέλω να αυτοκαταστραφώ για να μην μπω στην κουζίνα!!!!!

  7. Silena says

    Δεν έχω λόγια … από τις φωτογραφίες μέχρι την πεντανόστιμη πρότασή σου Ελεάννα μου!!!! Μεγάλος πειρασμός και τόσο εύκολο!!!!!
    Καλό ΣΚ!!!!

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!