Χαλβάς Φαρσάλων (σαπουνέ)

Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι ένα πολύ γνωστό παραδοσιακό κι αγαπημένο γλυκό. Θέλει τέχνη και υπομονή για να το φτιάξουμε στο σπίτι και δύναμη στα χέρια για το ανακάτεμα (ή καλό βοηθό!), αλλά σίγουρα αποζημιώνει με τη γεύση του. 

Υλικά:

  • 250 γρ κορνφλάουρ
  • 3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 φλιτζ. νερό
  • 250γρ φυτική μαργαρίνη (π.χ. ΒΙΤΑΜ) ή 1 φλιτζ. λάδι (με τη φυτική μαργαρίνη η γεύση είναι λίγο πιο ελαφριά
  • 1/2 φλιτζ. λευκασμένη αμυγδαλόψιχα
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση:

  1. Λιώστε 1 κ.σ. βιτάμ σε τηγάνι και καβουρδίστε ελαφρά τ’αμύγδαλα.
  2. Πάρτε 1 φλιτζ. ζάχαρη και ανακατέψτε το με το κορνφλάουρ, την κανέλα και τις βανίλιες σ’ένα μπωλ. Προσεχτικά προσθέστε το νερό και ανακατέψτε καλά.
  3. Λιώστε 2 κ.σ. βιτάμ σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίστε ν’ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει η ζάχαρη σαν λιωμένη καραμέλα βουτύρου στο χρώμα. Αν δεν έχετε ξανακάνει καραμέλα, θα συμβούν τα εξής: αρχικά θα μοιάζει με αλεύρι, μετά θα γίνει σαν ψίχουλα, μετά θ’αρχίσει να λιώνει στον πάτο και να σκουραίνει, μέχρι να γίνει σαν λιωμένη καραμέλα.
  4. Βγάλτε από τη φωτιά. Προσθέστε το μείγμα του κορνφλάουρ, ανακατεύοντας καλά. Είναι φυσιολογικό να σκληρύνει η καραμέλα προσθέτοντας το κρύο υγρό. Ξαναβάλτε σε μέτρια φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα. Σιγά σιγά τα κομμάτια καραμέλας θα λιώσουν.
  5. Σιγοβράστε ανακατεύοντας μέχρι ν’αρχίσει να πήζει. Προσθέστε τότε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το υπόλοιπο βιτάμ λιωμένο (ή το λάδι). Συνεχίστε ν’ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να γίνει πιο διαυγές και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε σταματήστε το ανακάτεμα και αφήστε να “πιάσει” το γλυκό στον πάτο, για 5′-7′. 
  6. Βγάλτε από το μάτι και αναποδογυρίστε το γλυκό προσεκτικά (γλυστράει!) σε πιατέλα σερβιρίσματος. Ο “καμμένος” πάτος θα γίνει μια πολύ ωραία καβουρδισμένη καραμέλα στην επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίστε με κανελοζάχαρη και σερβίρετε αφού κρυώσει.

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

    • says

      Ευχαριστώ Ερμιόνη μου! Είναι ιδιαίτερο πράγματι και θέλει υπομονή, αλλά πολύ νόστιμο ;) Φιλιά!

  1. says

    Το λατρεύω αυτό το χαλβά Ελεάννα μου, εμείς εδώ (Θεσσαλία), συνηθίζουμε να τον φτιάχνουμε συχνά!Πολύ ωραία η συνταγή σου!
    Φιλιά!

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!