Αλμυρή Κολοκυθόπιτα με Καρότα & Φέτα

almiri_kolokithopita (4)

Νοέμβριος. Φθινόπωρο στο φουλ κι η εποχή της γλυκιάς κολοκύθας! Παρόλο που η πορτοκαλιά κολοκύθα έχει αρκετά γλυκιά γεύση και γίνεται ωραίο γλυκό, όπως αυτό το κέικ με σοκολάτα και κολοκύθα, ταιριάζει ωραία και σε αλμυρά πιάτα, όπως π.χ. αυτή η κολοκυθόσουπα με καρότα και μπαχαρικά. Αλμυρή κολοκυθόπιτα δοκίμασα πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια κι επιτέλους φέτος πήρα τη μεγάλη απόφαση να φτιάξω δική μου.

Αρχικά είπα να τη σκαπουλάρω και να χρησιμοποιήσω κονσέρβα πολτό κολοκύθας, που φέρνουν από το εξωτερικό κάποια σούπερ μάρκετ, αλλά δεν βρήκα ούτε για δείγμα. Τι να κάνω, έπρεπε να επιχειρήσω να καθαρίσω πρώτη φορά κολοκύθα! Και δεν υπήρχε και καλή νεράιδα να μου την μεταμορφώσει με ένα ραβδάκι, όπως στην περίπτωση της Σταχτοπούτας!

 

 

Αφού μελέτησα το θέμα ενδελεχώς στα διάφορα μαγειρικά site, έμαθα ότι για πίτες είναι καλύτερη η μακρουλή κολοκύθα παρά η στρογγυλή. Στα Αγγλικά λέγεται butternut squash κι έχει πιο σφιχτή σάρκα και λιγότερη υγρασία.

Ομολογώ ότι το καθάρισμα της κολοκύθας ήταν μια μικρή περιπέτεια, κυρίως γιατί δεν είμαι καθόλου χειροδύναμη, αλλά λιγότερο δύσκολο από ότι φοβόμουν. Βασικά πρέπει να κόψεις μια φέτα κολοκύθας στον πάτο και την κορυφή και μετά να την κόψεις στη μέση. Έστω στα δύο τρίτα όπως μου βγήκε εμένα… Μετά με ένα μαχαίρι ή πιρούνι βγάζεις τα κουκούτσια, που μπορείς να τα πλύνεις και να τα ψήσεις στο φούρνο με αλάτι και να τα φας. Ή βέβαια, μπορείς να τα ξεχάσεις σε ένα μπολ για μια εβδομάδα και μετά να τρώγονται μόνο από τον τενεκέ… *αγγελικό βλέμμα αθωότητας*

almiri_kolokithopita (1)

Τα υπόλοιπα είναι εύκολα…

almiri_kolokithopita (2)

Βγάζεις την ψίχα της κολοκύθας με το κουτάλι και την κόβεις σε κύβους. Καθαρίζεις και κόβεις τα καρότα. Τα βάζεις όλα μαζί σε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά και τα ψήνεις μέχρι να μαλακώσουν. Ή, αν έχεις αγοράσει ένα από τα slow cooker της Ελένης από το The Foodie Corner , απλά τα ρίχνεις όλα μέσα, βάζεις τη συσκευή στο low/medium αποβραδίς και έχεις έτοιμο το μείγμα το επόμενο πρωί ;) Λιώνουμε τα λαχανικά με πιρούνι ή στο multi αν είναι πιο σκληρά, ανακατεύουμε με μπόλικη φέτα και το μείγμα μας είναι έτοιμο. Προτείνω χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη γιατί ταιριάζει με τη ρουστίκ γεύση της γέμισης. Μην παραλείψετε να πασπαλίσετε την πίτα με μαυροσούσαμο – την απογειώνει!

IMG_4607

 


 

Recipe in English:

Savoury Butternut Squash Pie with Feta
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Butternut squash "marries" well with carrots, feta cheese, cumin and spices to make a delicious, savoury-sweet pie, great for lunch or light meal.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 12
Ingredients - Υλικα
  • 1 butternut squash, about 1.5 kg, peeled, seeded and cut into cubes
  • 4 carrots, chopped
  • 10 country-style fylo pastry sheets or 15 regular ones
  • 400g/1 pound feta cheese, crumbled
  • 2 eggs
  • 1 onion, sliced
  • 2 tsp cumin powder
  • 2 tsp salt
  • 1 tsp fresh black pepper
  • ½ tsp cayenne pepper or chilli powder
  • 1 tsp sweet paprika
  • 5 tbs olive oil
  • ½ cup butter, melted
  • 1 cup evaporated milk
  • some black sesame seeds for garnishing
Instructions - Οδηγιες
  1. Preheat oven at 390F/200C. In a bowl, toss the butternut squash cubes and carrot pieces with the olive oil, some salt, pepper and the rest of the spices. Turn into an oven pan. Roast until softened, about 40 minutes. Alternatively, you can use a slow cooker (see note).
  2. In the meantime, cook the onion with a little olive oil in a frying pan over low/medium heat for 15 minutes to caramelize.
  3. Mash the softened vegetables using a spoon or if not soft enough, a food processor. In a bowl, mix together the vegetable puree, the feta and evaporated milk. Test for salt and add as necessary. In another bowl, beat the eggs and add them to the vegetables and feta. Add the caramelized onions.
  4. Grease a large oven pan. Take half of the fyllo sheets aside. Take one of the rest and line with it the pan. Brush with plenty of melted butter. Repeat the process with the rest of the fyllo sheets (except for the half you've put aside). Spoon in the butternut and carrot mixture. Cover with the rest of the fyllo sheets, each one brushed with melted butter. Cut the surface of the pie into squares and dust with plenty of black sesame seeds. Bake at 350F/180C for 50 minutes.
Notes - Σημειωσεις
You can prepare the pie filling using a slow cooker. Just throw in the squash, carrots, olive oil and spices and 2 tbs water (the vegetables will produce plenty of liquid during cooking). Set it to low and cook for 8 hours or overnight. The next day, proceed to finishing the filling and assembling the pie as described.

 


 

Αλμυρή Κολοκυθόπιτα με Καρότα & Φέτα
 
Prep time - Χρονος Παρασκευης
Cook time - Χρονος Μαγειρεματος
Total time - Συνολικος Χρονος
 
Αλμυρή πίτα με πορτοκαλιά κολοκύθα, καρότα, φέτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και μπαχαρικά σε χωριάτικο φύλλο.
Recipe source - Πηγη:
Recipe type - Ειδος: Main/Κυρίως
Cuisine - Κουζινα: Greek / Ελληνική
Serves - Μεριδες: 12
Ingredients - Υλικα
  • 1½ κιλό κολοκύθα μακρόστενη, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 4 καρότα, σε φέτες
  • 1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο Χρυσή Ζύμη
  • 400γρ φέτα λιωμένη με το πιρούνι
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 αυγά
  • 2 κ.γλ. κύμινο
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κ.γλ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. γάλα εβαπορέ
  • λιωμένο βούτυρο με λάδι για τα φύλλα
  • μπόλικο μαυροσούσαμο για το γαρνίρισμα
Instructions - Οδηγιες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε την ψίχα της κολοκύθας, τα καρότα σε φέτες, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά. Τα βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στο αναμεταξύ, σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο λάδι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν (χαμηλή φωτιά για να μην καούν νωρίς).
  3. Βγάζουμε τα έτοιμα λαχανικά από το φούρνο και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι ή στο multi. Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά χτυπημένα, το γάλα και τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε.
  4. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου. Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, βουτυρωμένα καλά. Απλώνουμε μετά τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά παντού. Διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν και τα βουτυρώνουμε. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα. Χαράσουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με μπόλικο μαυροσούσαμο. Ψήνουμε στους 180C για 50 λεπτά.
Notes - Σημειωσεις
Αν έχουμε συσκευή slow cooker, μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση αποβραδίς, βάζοντας τα λαχανικά, το λάδι και τα μπαχαρικά στο slow cooker. Ρυθμίζουμε τη συσκευή στο low και σιγοψήνουμε για 8 ώρες. Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά και συναρμολογούμε την πίτα κανονικά.

  Εντυπώσεις; Ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια! Θα χαρώ να τα πούμε και στο FacebookTwitterInstagram και Pinterest!

Μη χάνετε συνταγή!

γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter με όλες τις συνταγές και τα νέα του blog

Comments

  1. says

    Ποτε,δεν εχω δοκιμασει κολοκυθα,ουτε αλμυρη,ουτε γλυκια.Η συνταγη σου μου αρεσει και ισως το αποφασισω και εγω.Εισαι χρυσοχερα Ελεαννα μου. Φιλια και καλο βραδυ….

    • Eleanna says

      Ευχαριστώ πολύ Γιώτα μου! Μου αρέσει πολύ η κολοκύθα σαν υλικό αλλά είναι ζόρικη η άτιμη, θέλει δουλίτσα για να τη δουλέψεις :( Θέλω τώρα να φτιάξω και γλυκιά κολοκυθόπιτα ;)

  2. Markella Vavaka says

    Gia sou Eleana! Polu wraia suntagh. Mou aresei poly h glukia kolokitha kai ti ftiaxno sixna se diafora almira piata, opos rizoto me kolokitha,kremidaki, feta kai thimari….teleia. Stis pites einai zorikh giati vgazei pola ugra. Egw exw ena eukolo tropo na kanw polto kolokithas. Kovw tin olokliri kolokitha sti mesi, vgazw ta sporia kai ti vazw anapoda sto fourno me to tsofli peripou 1 1/12 wra. Meta vgazw ti sarka paneukola giati exei sxedon liosi kai ti vazw se touloupani mesa se sourotiri. Tin afinw olo to vradi sto psygeio na stragisei kai to prwi exw ena teleio polto xoris ugra. Egw ftiaxnw arketo kai ton vazw stin katapsixh. Me auto to tropo exw kolokitha olo to xrono na ftiaxnw pites opos tin para poly wrai pita pou mas edixes shmera. Auth th Kyriaki skopeuw na kalesw kalous filous kai na ftiaxw ena bruch kai tha ftiaxw ti pita sou…..oti prepei gia brunch. Euxaristw gia tis wraies sutages sou! Markella

    • Eleanna says

      Markella εγώ σε ευχαριστώ για τα εξαιρετικά tips για την κολοκύθα! Ειλικρινά δεν το είχα ξαναδοκιμάσει με φρέσκια κολοκύθα και δεν είχα ιδέα! Πάντως η μακρόστενη κολοκύθα δεν έχει πολλά υγρά, έχε την υπόψη σου για τις πίτες, δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Νομίζω ξέχασα να βάλω στη συνταγή το κολπάκι με το φύλλο που βάζουμε κομματιασμένο στη γέμιση για να απορροφήσει τα υγρά! Πάω να ελέγξω… ;) Και πάλι σε ευχαριστώ για τις ωραίες συμβουλές και καλή επιτυχία στο brunch σου την Κυριακή! Βγάλε και καμιά φωτογραφία για το διαγωνισμό ;)

  3. says

    Νομίζω πάντως ότι αν η Σταχτοπούτα ήξερε πως η κολοκύθα της θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μια τέτοια υπέροχη κολοκυθόπιτα, θα ξέχναγε τους χορούς και το πριγκιπόπουλο και θα καθόταν με την καλή της νεράιδα να «τσιμπήσουν» από ένα κομμάτι… ;-)
    Υπέροχη φαίνεται! Μου αρέσει πολύ που συνδύασες την κολοκύθα με το καραμελωμένο κρεμμύδι και το καρότο!
    Πολλά φιλιά, Ελεάννα μου!

    • Eleanna says

      Χαχαχα πολύ μου άρεσε αυτό Αναστασία! :D Σίγουρα, θα την είχαν βάλει κάτω με την καλή νεράϊδα και θα την είχαν τσακίσει! Κι άσε τους πρίγκηπες να τρέχουν και να μην φτάνουν ;) Φιλάκια!

  4. says

    Τώρα που πήρες το κολάι με την κολοκύθα ανοίγεται ένας ορίζοντας συνταγών μπροστά σου και σίγουρα ο σπιτικός πολτός κολοκύθας είναι καλύτερος από τον έτοίμο, μακράν. Τρελαίνομαι για πίτες και ο συνδυασμός κολοκύθας με φέτα μου αρέσει πολύ, αλλά και το κρεμμυδάκι θα δίνει πολύ γεύση. Ωραία νότα το μαυροκούκι.

    • Eleanna says

      Τάνια μου έχεις δίκιο! Είναι πολύ νόστιμος ο πολτός φρέσκιας κολοκύθας και η φίλη Μαρκέλλα λίγο νωρίτερα μου έγραψε ότι μπορώ να τον καταψύξω κιόλας, επομένως βουρ στην αγορά για προμήθειες ;) Το μαυροκούκι πίστεψέ με είναι «όλα τα λεφτά», μιλάμε έβαζα κι άλλο όταν τη σερβίριζα!

Σχόλια; Ερωτήσεις; Εντυπώσεις; Πείτε μου!